Autor recenzowanej książki w sposób obiektywny, a zarazem z nieukrywaną pasją, wnikliwością badawczą podjął się analizy tematu który ma charakter interdyscyplinarny. Przenikają się tutaj wątki i motywy z nauk społecznych (socjologia, polityka), filozofii, historii i nauk prawnych. Stąd leż perspektywa, z jakiej autor dokonuje analizy, sprawia, że książka jest niezwykle cenna, a zarazem rzetelna i obiektywna. fragment recenzji dra hab. Norberta Kasparka Dysponując kompletnym materiałem, Autor pokazał różnice poglądów niezbędne w dyskusji politycznej. (...) Dr Sikorski przeanalizował myśl ustrojową polskich konserwatystów, wskazał na różnicę zdań obecną w środowisku zachowawczym, doskonale oddając klimat ówczesnych sporów i dyskusji ustrojowych. (... ) Mimo młodego wieku dr Sikorski dał się poznać jako dobry badacz dziejów II Rzeczypospolitej, a myśli konserwatywnej w szczególności.

Informacje dodatkowe o W kręgu państwa i władzy. Koncepcje ustroju politycznego polskich konserwatystów (1926-1939):

Wydawnictwo: Wydawnictwo Adam Marszałek
Data wydania: b.d
Kategoria: Historyczne
ISBN: 978-83-7441-792-1

Kup książkę W kręgu państwa i władzy. Koncepcje ustroju politycznego polskich konserwatystów (1926-1939)

W kręgu państwa i władzy. Koncepcje ustroju politycznego polskich konserwatystów (1926-1939) - opinie o książce

Tomasz Sikorski0
Okładka ksiązki - O kształt polityki polskiej. Oblicze ideowo-polityczne i działalność Ruchu Młodej Polski (1979-1989)

Książka wyróżnia się korzystnie pod każdym względem swymi walorami merytorycznymi i redakcyjnymi wśród współczesnych publikacji podejmujących dzieje opozycji...