Tchnące niesamowitością najlepsze utwory Lovecrafta współtworzą kanon współczesnej literatury grozy.
Dzieła ,,dżentelmena z Providence", jak nazywano pisarza, stanowiły inspirację dla tak głośnych autorów horrorów jak Stephen King, Anne Rice czy Clive Barker. Doprowadzając do perfekcji swój styl, cyzelował w opowiadaniach gotycki klimat niezwykłości od tych najwcześniejszych aż po najsłynniejsze z cyklu mitów Cthulhu. Niniejszy tom zawiera najbardziej reprezentatywne powieści i opowiadania wybrane z niezwykle bogatego dorobku mistrza makabry, zarówno te wykorzystujące poetykę sennych koszmarów, jak i opisujące równie przerażającą jawę.
"Lovecraft ukazuje zniewalające wizje koszmarnej grozy, przeklętych światów i demonów podświadomości, jakich nikt przed nim nie odważył się nawet nazwać".
John Carpenter,
reżyser Halloween, Mgły, Ucieczki z Nowego Jorku oraz W paszczy szaleństwa
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2017-01-09
Opowiadania były przekładane przez różnych tłumaczy, ale podczas lektury nie zauważałam różnic i, jeśli były, to nie były odczuwalne dla odbiorcy, co jest ogromną ich zaletą. Druga niewątpliwa przyjemność, która spotyka czytelnika, to przecudowna oprawa i złożenie książki. Twarda okładka sprawi, że książka przez długi czas wytrzyma na półce, a także nie będzie się szybko niszczyć podczas częstego używania. Polecam czytać maksymalnie jedną opowieść dziennie. Lovecraft w dużych ilościach może być groźny i męczący, bo to nie jest lekka literatura.
Podsumowując, w książce „W górach szaleństwa i inne opowieści” każdy fan literatury grozy znajdzie coś dla siebie. Nie każdemu wszystkie opowiadania się spodobają, ale niejednokrotnie przestraszą. Nie oczywistą grozą, lecz odpowiednim budowaniem napięcia i zarysowaniem klimatu. Ot, cały Lovecraft.
Całość recenzji na zukoteka.blox.pl
H.P. Lovecraft, pionier w dziedzinie literackiej makabry, jest jednym z najwybitniejszych pisarzy grozy w historii. W drugim tomie najlepszych opowiadań...
Oto książka, którą prawdziwi fani powieści grozy muszą mieć! Szesnaście najbardziej przerażających opowiadań, m.in.:Zew Cthulhu - Pierwsza opowieść z osławionej...
Przeczytane:2020-07-05,