Ślubna suknia, jedwabne sari, komplet talerzy – używane przedmioty w niezłym stanie czekają na kupujących w lokalnym sklepiku należącym do Violet Turner. Poprzedni właściciele pozbywając się ich, chcieli pożegnać złe wspomnienia. Przedmioty stają się pretekstem do opowiedzenia historii klientek sklepiku,a powiernicą tych opowieści staje się Violet, która sama i samotna wciąż ucieka przed przeszłością – od swoich myśli o życiu w małym miasteczku i nieudanym małżeństwie.
Dopiero wizja utraty sklepu na rzecz drapieżnego dewelopera uświadamia Violet, jak ważni w jej życiu są inni ludzie i jak niezbędna ich pomoc. Zwykle samodzielna i samowystarczalna, wie, że nie uratuje sklepu bez ich udziału.
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2015-01-13
Tytuł oryginału: Vintage
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Bogumiła Nawrot
Violet- czterdziestoletnia kobieta, która ma za sobą nieudane małżeństwo i postanawia w końcu spełniać swoje marzenia. Otwiera sklep z rzeczami vintage. Każdy przedmiot ma swoją historię. Violet ma jedną bardzo ważną cechę, potrafi słuchać innych. Tak w jej życiu pojawiają się pewne osoby, które zmieniaja jej życie a ona zmienia ich.
Każdy rozdział opowiada fragment z życia jednej z bohaterek powieści a częścią wspólną jest włąsnie sklep ze starymi rzeczami Violet.
Powieść okazała się urocza, ciepła i pogodna, mimo pojawiających się trudnych tematów i smutnych wydarzeń
Jest to opowieść o przyjaźni, miłości, życiowych wyborach i życiowych błędach.
Klimatyczna historia! Mimo iż jest to niejako babskie czytadło, to dałam się pochłonąć z przyjemnością i odnalazłam w tej książce wiele wartości. Nie bez znaczenia jest dla mnie główne miejsce akcji...
Piękna, nostalgiczna, dająca nadzieję powieść Susan Gloss. Autorka przenosi nas do magicznego miejsca, w którym przeszłość splata swoje losy z teraźniejszością i daje wiarę w walkę o lepszą przyszłość.
Sklep z rzeczami używanymi to nic innego, jak miejsce, w którym ludzie sprzedają stare, niechciane stroje i rzeczy, aby posprzątać swoje domy i swoje "wspomnienia", inni ludzie natomiast je kupują, co może być symbolem nowego życia.
Sądzę jednak, że sklep z rzeczami używanymi to tylko pretekst do ukazania historii kilku doświadczonych przez los kobiet, które spotkały się "we właściwym miejscu i czasie". To miejsce, w którym dojrzewają do podjęcia ważnych decyzji życiowych, miejsce, w którym rodzą się nowe, mądre przyjaźnie, w którym ważna jest bezinteresowna pomoc.
Przeczytane:2015-04-01, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 książki 2015, Mam,