Uwodzicielka

Niewiarygodnie zabawna i wciągająca opowieść o pieniądzach, władzy, tradycji, rodzinie, seksie i stosunkach społecznych panujących w Wielkiej Brytanii na przełomie XX i XXI wieku. Cath Fox niewątpliwie ma w sobie to „coś”. Mimo, że pochodzi z nizin społecznych, to jednak dzięki nieprzeciętnej urodzie, charyzmie, ogromnej inteligencji, ambicji, brakowi skrupułów oraz umiejętności uwodzenia, a potem porzucania kolejnych, coraz wyżej postawionych mężczyzn – błyskawicznie bogaci się i wspina na sam szczyt hierarchii społecznej. Jej przeciwieństwem jest Annabel, dziewczyna pochodząca z dobrej londyńskiej rodziny klasy średniej. Podobnie jak Cath jest bardzo ładna, ale jednocześnie delikatna, uczuciowa i nieco naiwna.

Nicholas Coleridge wzorował „Uwodzicielkę” na klasycznej dziewiętnastowiecznej powieści W. M. Thackeraya „Targowisko próżności”, która jest satyrą na angielskie społeczeństwo początku XIX wieku. Akcja jego powieści rozgrywa się jednak w czasach nam współczesnych – zaczyna się w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku, a kończy relacją ze ślubu Księcia Williama i Kate Middleton, a nawet nieco później.

Informacje dodatkowe o Uwodzicielka:

Wydawnictwo: Albatros