Uśpione sekrety

Łatwo jest popełnić błąd, trudniej go ukryć. Em spędza kilka upojnych godzin w ramionach kochanka, po czym odbiera dzieci ze szkoły i wraca do poukładanego, statecznego męża. Jej starszy brat kilka miesięcy temu stracił pracę i od tamtej pory nie bardzo wie, co ze sobą począć. Oboje muszą zrobić dobrą minę do złej gry i zjawić się na przyjęciu z okazji sześćdziesiątych urodzin ich matki. Fran nie czuje się staro. O wiele bardziej niż upływ czasu martwi ją zachowanie męża, Duncana, który po przejściu na emeryturę popada w coraz większą depresję i miewa problemy z pamięcią: dlaczego wydaje mu się, że byli razem we Florencji? Kim jest Alexa? Fran nie zależy na urodzinowej fecie, lecz ulega prośbom Em. Gdy cała rodzina zbiera się w domu Fran i Duncana, jeden zdradzony sekret pociąga za sobą kolejne. Nikt nie spodziewał się, że urodzinowe przyjęcie przyniesie tak nieoczekiwane skutki

Informacje dodatkowe o Uśpione sekrety:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2013-01-24
ISBN: 978-83-7839-422-8

Kup książkę Uśpione sekrety

Uśpione sekrety - opinie o książce

Avatar użytkownika - figlarna24
figlarna24
Przeczytane:2013-07-31, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2013,
Em - żona i matka. Zapracowana kobieta, która zawsze i chętnie znajdzie chwilę dla swojego młodego kochanka Hadiego. Alex - mąż Em, który kocha żonę i żyję z Em z dnia na dzień. Em myśli, że mąż nie ma pojęcia o jej zdradach. Ale czy na pewno? Ben- brat Em, życiowy nieudacznik, narkoman, któremu trudno jest znaleźć odpowiedzialne, płatne zajęcia oraz swojego miejsca na ziemi. Fran- matka Em i Bena. Kobieta, która codziennie coraz bardziej czuje się zaniepokojona dziwnymi zanikami pamięci męża, a zarazem ojca swoich dzieci - Duncana.   Wszystkie te postaci spotyka się z okazji przyjęcia urodzinowego Fran. Spotkanie, które miało okazać się radosnym i beztroskim, zamienia się w teatr. Aktorów i to dramatycznych grają wszyscy uczestniczy "spektaklu". Każdy skrywa tajemnicę. Każda z nich może zburzyć spokój i wpłynąć na trwałość rodziny... Czy rodzina to wytrzyma? A może wszystko się zawali jak domek z kart?   Wyżej wspomnianych bohaterów wykreowała Julie Highmore. Julie Highmore jest cenioną, brytyjską pisarką. Ma na swoim koncie dziewięć powieści. Pracowała jako nauczycielka i lektorka dziecięcych poradników do angielskiego. Jej kariera pisarska zaczęła się od nagrodzenia jej opowiadania w radiowym konkursie .     Powieść jest pozycją skierowaną głównie dla kobiet, ze względu na podjętą przez pisarkę problemów. Główną tematyką książki są uczucia wszelkiego rodzaju i pochodzenia. Bolączki, które trapią bohaterów, można by przypisać większej ilości ludzi, żyjących na ziemskim globie.  Pisarka podzieliła toczącą się fabułę na liczne, krótkie rozdziały. Teraźniejszość przeplata się z przeszłością. Poprzez retrospekcję odkrywane są tajemnicę seniorów rodu.  Czy bohaterów da się lubić. Nie znalazłam takowego. Każdy żyje w zakłamanym świecie, oszukując nie tylko siebie, ale przede wszystkim osoby bliskie i te, które powinno się kochać i wspierać. Postaci latają w bańce obłudy i tylko czekać kiedy ona pęknie. Książka trochę chaotyczna , jak dla mnie . Przez co czytało mnie się troszkę opornie. Fabuła także , jak dla mnie taka oczywista i zbyt łatwa do przewidzenia, ale dla wielbicieli lekkiej i typowo kobiecej literatury może być ona zadowalająca.
Avatar użytkownika - Muminka789
Muminka789