Usagi Yojimbo. Saga. Księga 5

Nowe wydanie popularnej serii ,,Usagi Yojimbo". Blisko 600 stron przygód niezwykłego królika ronina.

Piąta księga zbiera historie wydane w tomach: ,,Spotkania ze śmiercią", ,,Matka Gór", ,,Opowieść Tomoe".

Pod koniec szesnastego wieku Japonią wstrząsały liczne wojny domowe. W jednej z bitew Miyamoto Usagi utracił swojego suwerena, pana Mifune. Od tego dnia samotny ronin przemierza kraj, poszukując spokoju ducha, walcząc o sprawiedliwość i doskonaląc umiejętności samurajskie.

Usagi wraca do prowincji Geishu, gdzie od pewnego czasu dochodzi do dziwnych wydarzeń. Ludzie znikają, a z wierzchołka porośniętej lasami Matki Gór unoszą się kłęby dymu. Długouchy ronin z przyjaciółką Tomoe wpadają na trop spisku, który może doprowadzić do przejęcia władzy w całej Japonii przed ich odwiecznego wroga. Ponadto Usagi będzie uczestniczył w eksperymentach lotniczych, pomoże tajemniczej lisicy i weźmie udział w chanoyu - tradycyjnej ceremonii parzenia i podawania herbaty.

Seria ,,Usagi Yojimbo Saga" to mistrzowska adaptacja komiksowa samurajskich legend, wydawana od ponad 30 lat i przetłumaczona na kilkadziesiąt języków. Autorem scenariusza i rysunków jest Stan Sakai, a nowe wydanie zostało wzbogacone o kolorową galerię okładek.

Informacje dodatkowe o Usagi Yojimbo. Saga. Księga 5:

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2020-10-23, Ocena: 4, Przeczytałem,

USAGI NA TROPIE

Wydawanie „Usagiego” trwa. Kultowa seria komiksowa doczekała się już siedmiu tomów zbiorczej edycji i jeśli jeszcze jakimś cudem jej nie znacie, powinniście to zmienić, jak najszybciej. Być może nie jest to opowieść da wszystkich – podobne tematycznie mangi prezentują wyższy poziom, niż dzieło Stana Sakaia – niemniej ze względu na jej legendarny status i liczne nagrody, które zgarnęła przez lata wydawania, każdy powinien choćby spróbować ją poznać i przekonać się, czy jest to rzecz dla niego. Tym bardziej, że każdy tom śmiało można czytać niezależnie od całej reszty.

W tym tomie Usagi powraca do prowincji Geishu, by zmierzyć się z dziwnymi wydarzeniami, jakie nękają okolicę. Razem z Tomoe wpadnie na trop spisku zagrażającego Japonii. A także przekona się, co to znaczy wzięcie udziału w eksperymentach lotniczych. A to, oczywiście, jedynie fragment przygód, jakie na niego czekają!

Kolorowe łamigłówki. Zadania sprawdzające wiedzę i umiejętności 6-latka
Okładka ksiązki - Kolorowe łamigłówki. Zadania sprawdzające wiedzę i umiejętności 6-latka

,,Kolorowe łamigłówki" to doskonały sposób na kształcące spędzenie wolnego czasu. Ciekawy zestaw ćwiczeń na spostrzegawczość, proste krzyżówki, labirynty...

LITERATURA GÓRSKA NA ŚWIECIE. Hej. Jestem z Samotni
Okładka ksiązki - LITERATURA GÓRSKA NA ŚWIECIE. Hej. Jestem z Samotni

,, Samotnia" to współczesna nazwa schroniska górskiego nad Małym Stawem w Karkonoszach, należącego przed 1945 r. do prywatnych niemieckich właścicieli...

Biedna Mała C.
Elżbieta Juszczak