Wydawnictwo: Amber
Data wydania: 2012-08-07
Moja druga powieść tej autorki, jej debiut literacki a zarazem początek cyklu o policjantce Lacey Flint. Samo otwarcie książki mocne, im dalej tym jeszcze bardziej intrygująco.Akcja dzieje się w Londynie, w którym zaczyna grasować morderca zabijający kobiety niemal w identyczny sposób jak słynny Kuba Rozpruwacz. Do jego wytropienia zostaje utworzona specjalna grupa śledczych, której członkiem zostaje młoda policjantka po przejściach Lacey Flint, jako kubolog- czyli ekspertka od Kuby Rozpruwacza a jednocześnie "świadek" pierwszego morderstwa. Zaczyna się wyścig z czasem a właściwie z mordercą, a Lacey zostaje bezpośrednio wplątana w tę grę, gdyż w miarę prowadzonego śledztwa dowiadujemy się,że mordercy chodzi własnie o nią..Kim tak naprawdę jet pani Flint, jaką mroczną tajemnicę z przeszłości skrywa? Kto zabija? oto pytania, na które będzie się zastanawiał czytelnik śledząc fabułę., a czyta się naprawdę szybko. Książka trzyma w napięciu od pierwszej do ostatniej strony, zaś jej zakończenia nie sposób przewidzieć, intryga jest tak zawiła, że trochę zaczęłam się już gubić w trakcie czytania i musiałam wracać do niektórych fragmentów, ale to na plus.Także trzymająca w napięciu akcja, ( od 240 do 420 strony na czytniku przeszłam jak burza ),Do tego wyraziści i niejednoznaczni bohaterowie i sama legenda Kuby Rozpruwacza przyciągała moją uwagę. Całkiem dobry kryminał/thriller, który dodatkowo dotyka ważnego i delikatnego problemu gwałtu na nieletnich.Bardzo odpowiada mi styl pisania tej autorki ma lekkie pióro, jest mrocznie, jest klimat ale nie epatuje aż tak mocno drastycznością. Coś czuję,że mogę w ciemno sięgać po ksiązki Pani Boltoni i się nie zawiodę.
Zapłacę winem i grafenem jeśli ktoś wskaże mi lepszą intrygę niż ta, którą wykreowała Sharon Bolton!
Fantastyczna książka! Charyzmatyczne postacie. Wyraziste, plastyczne opisy, które pobudzają wyobraźnię. Intrygująca fabuła, która trzyma w napięciu do ostatniej strony. A do tego niesforna i nieustraszona Lacey Flint - urocze indywiduum z zadziornym charakterem. Na uwagę zasługuje także inspektor Joesbury, który jest twardym gliną z krwi i kości z jedną małą słabością - Lacey Flint...
Świetna książka, połknęłam w dwa dni. Znudzona polskimi przydługimi powieściami bez ładu i składu, wreszcie trafiłam na pozycję, która mnie wciągnęła. Domysłów i teorii mnóstwo, a jedna z nich zgadzała się z tą przedstawioną przez autorkę.
W przeszłości czytałam "Karuzelę samobójczyń" z Lacey Flint i wtedy bohaterka nieco mnie irytowała, jednak teraz kiedy mogłam powoli odkrywać jej przeszłość, zaczęłam rozumieć jej pokręcony charakter.
Książka nawiązuje do zbrodni Kuby Rozpruwacza, morderca stylizuje swoje zbrodnie na te z przeszłości. Mamy tu brutalne, dosadne opisy, mylne tropy, nieuchwytnego sprawcę oraz koszmary powracające z przeszłości głównej bohaterki.
Bolton to aktualnie jedna z moich ulubionych autorek kryminałów i thrillerów.
Lacey Flint znów wkracza do akcji! "Zagubieni" to trzeci - po "Ulubionych rzeczach" i "Karuzeli samobójczyń" - tom bestsellerowej serii, której bohaterką...
Uniwersytetem Cambridge wstrząsa seria tajemniczych samobójstw. Już kilkanaście dziewczyn odebrało sobie życie- w bardzo gwałtowny, krwawy, makabryczny...
Przeczytane:2022-02-20,
Sharon Bolton "Ulubione rzeczy" ❤
Londyn, noc, parking. Na rękach młodej policjantki Lacey Flint umiera poraniona kobieta. Z prowadzonego śledztwa wynika, że sprawcą jest naśladowca Kuby Rozpruwacza. Wszystkie tropy kierowane są w kierunku Lacey, zafascynowanej seryjnymi mordercami. Rodzi się pytanie co łączy Flint z brutalnymi morderstwami kobiet, i kim ona tak naprawdę jest.
Pełno zwrotów akcji, gdy podejrzewałam kim może być domniemany Rozpruwacz, w następnym rozdziale wychodziły nowe dowody. Bohaterowie świetnie wykreowani, wyraziści i różnorodni. Główna bohaterka - silna kobieta, bystra i nieco dziwna i tajemnicza. Przez cały czas nie doszukasz się monotonii. Krwawo, mroczno, przerażająco, napięte nerwy, dreszczyk emocji. Intrygująca łamigłówka. Zaskoczeniem tej książki był fakt przeszłości głównej postaci. Ciekawy pomysł na fabułę opartą o legendzie. A takiego rozwiązania nie sposób się spodziewać. Dobrze przemyślany kryminał. 11/10 👌