Ukryte działania

Geniusz nie zna rasy. Siła nie zna płci. Odwaga nie zna granic. Porywająca opowieść o wyjątkowych kobietach, które zrobiły tak wiele, a o których wiemy mało lub nic. Bez pracy tych wybitnie utalentowanych matematyczek amerykański sen o podboju kosmosu pozostałby w sferze marzeń. Świadome swej wartości, walczą o należne im miejsce w świecie zdominowanym przez mężczyzn, w świecie, w którym nadal obowiązują haniebne prawa segregacji rasowej. To świetnie opowiedziana historia, która powstała dzięki setkom rozmów, wywiadów i mrówczej pracy badawczej. Z morza informacji wyłonił się wielobarwny, intrygujący obraz pewnej epoki, z jej wszystkimi blaskami i cieniami. Film na podstawie książki powstał w wytwórni 20th Century Fox. W obsadzie między innymi: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Kirsten Dunst i Kevin Costner. Autorem ścieżki dźwiękowej jest Pharell Williams.

Informacje dodatkowe o Ukryte działania:

Wydawnictwo: HarperCollins Polska
Data wydania: 2017-02-22
Tłumaczenie: Andrzej Goździkowski

Kup książkę Ukryte działania

Ukryte działania - opinie o książce

Avatar użytkownika -

Przeczytane:2023-10-22,

Porywająca opowieść o wyjątkowych kobietach, które zrobiły tak wiele, a o których wiemy mało lub nic. To historia trzech afroamerykanek: Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan i Mary Jackson, wybitnie utalentowanych matematyczek, które mimo panującej w ówczesnych czasach dyskryminacji na tle rasowym przyczyniły się do amerykańskiego przełomu technologicznego w dziedzinie aeronautyki. Bez pracy tych wybitnie utalentowanych kobiet amerykański sen o podboju kosmosu pozostałby w sferze marzeń. Świadome swej wartości, walczą o należne im miejsce w świecie zdominowanym przez mężczyzn, w świecie, w którym nadal obowiązują haniebne prawa segregacji rasowej.
To świetnie opowiedziana historia, która powstała dzięki setkom rozmów, wywiadów i mrówczej pracy badawczej. Poznajemy intrygujący obraz pewnej epoki, z jej wszystkimi blaskami i cieniami.

"Geniusz nie zna rasy.
Siła nie zna płci.
Odwaga nie zna granic"

Na podstawie książki w 2016 roku powstał film w wytwórni 20th Century Fox. W obsadzie między innymi: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Kirsten Dunst i Kevin Costner. Autorem ścieżki dźwiękowej jest Pharell Williams.
Filmu jeszcze nie widziałam, ale chętnie nadrobię. Wolę oglądać film po przeczytaniu książki, wtedy sama mogę sobie wyobrazić całą fabułę.
A jak jest u Was? Wolicie najpierw przeczytac książkę, czy obejrzeć film?

Avatar użytkownika - sniezynka
sniezynka
Przeczytane:2017-03-22, Ocena: 4, Przeczytałam,
Nie od dziś wiadomo, że w kobietach drzemie ogromna, niesamowita siła. Udowodniły to bohaterki książki Ukryte działania, zatrudniane jako liczarki, gdy w obliczu wojny trawiącej świat w XX wieku, zabrakło do pracy męskich umysłów. Jak się okazało, te „żeńskie umysły” nie były wcale gorsze- często przewyższały kolegów po fachu (ku ich niezadowoleniu: no bo jak to: KOBIETY?! W dodatku „kolorowe”?!) Przedstawicielki słabszej płci, które miały wpływ na rozwój technologii. One stawały na głowie, by przeżyć i pokazać swoją wartość. Były mądre, pracowite, zdeterminowane. Miały nieprzeciętne umysły, ale ograniczano je bezsensownymi ramami. Przyczyniły się do sukcesu NASA w podboju kosmosu, a autorka zadbała, by świat się o nich dowiedział. Warto wspomnieć, że Margot Lee Shetterly jest córką pierwszego czarnoskórego inżyniera NASA, wiec te problemy, o których wspomina w swej książce, są jej tym bardziej bliskie. Autorka poświęciła wiele godzin, by zebrać materiał. Szukanie tych kobiet stało się nawet jej małą obsesją. Nie sposób znaleźć wszystkie nazwiska. A im więcej badań, wywiadów, szperania w starych dokumentach- tym więcej osób tworzących historię. Niektóre wydarzenia pozostały już jedynie w sercach tych, których bezpośrednio dotknęły oraz ich potomków. Dopiero teraz mają szansę ujrzeć światło dzienne. Książka to istne bogactwo wiedzy o tym, jaką drogę musiała pokonać USA, by przełamać schematy i błędne przekonania. Oczywiście również o rozwoju, który umożliwił wysłanie Apollo II w kosmos. Daty, fakty historyczne i przemówienia, a nawet zacytowane fragmenty ogłoszeń w gazetach, przeplatają się ze wspomnieniami. Przyznaję, że mnie właśnie te wspomnienia najbardziej ciekawiły. Są takie momenty, gdy wraz z bohaterką jadę do nowej pracy, żegnam się z dziećmi czy mężem. Ale jak dla mnie- jest tych momentów odrobinę za mało. Wolałabym powieść na bazie faktycznych wydarzeń, ale czasem warto sięgnąć i po taki typ literatury. Po to, by uzmysłowić sobie jaki był świat kiedyś. By przypomnieć sobie, że szacunek do drugiego człowieka jest prawdziwą wartością. To nie jest łatwa książka, bo też i nie porusza łatwych tematów. Sam rozwój technologiczny jest niesamowity i wart zachwytu- weźmy pod uwagę komputery i smartfony. Sama pamiętam czasy, gdy dotykowy ekran był jedynie marzeniem i gadżetem, rodem z filmów fantasy. Wcześniej takim szokiem dla ludzi była możliwość budowania coraz lepszych samolotów, a później wyrwania się z objęć Ziemi, by wreszcie zobaczyć więcej… i więcej! Jednak to, co zasługuje na równie mocną uwagę, to rozwój tolerancji. Od jej braku, do stopniowego docenienia wartości drugiego człowieka- bez względu na kolor skóry czy płeć. Na końcu wydania umieszczono cudne, czarno-białe zdjęcia udostępnione przez bliskich bohaterek, a także NASA. Choć filmowa okładka jest urocza, bije z niej siła kobiet, o których książka opowiada, to może wprowadzić w błąd jeśli chodzi o gatunek literacki. Mi bardziej kojarzy się z typową powieścią, jaką zdecydowanie nie jest. Natomiast ogromnie żałuję, że przegapiłam sam film, gdy w grudniu 2016r. był wyświetlany w kinach. Ukryte działania przypadnie do gustu komuś głodnemu wiedzy, ciekawemu historii oraz chętnemu, by dowiedzieć się czegoś więcej, niż z lekcji historii w szkole.
Avatar użytkownika - gertruda25
gertruda25