Uczuciometr. Sprawy inspektora Krokodyla. Tajemnice dziesięciu uczuć

Kontynuacja bestsellera ,,Uczuciometr inspektora Krokodyla" W Leśnogrodzie, urokliwym miasteczku skrytym pośród drzew, życie toczy się zgodnym rytmem. Ale czasami wydarza się coś dziwnego. Wtedy do akcji wkracza inspektor Krokodyl. Ten sławny detektyw wie wszystko o uczuciach. Tym razem będzie musiał przeanalizować zachowania mieszkańców, by odkryć, jakie uczucia przeżywają. W badaniu tropów pomogą mu niezwykła cierpliwość oraz oczywiście lupa i uczuciometr. Dziesięć sytuacji, dziesięć uczuć, dziesięć tajemnic. Też możesz być detektywem! Rozwiąż z inspektorem Krokodylem jego najsłynniejsze sprawy. Doskonała książka dla młodszych przedszkolaków i ich rodziców. Pomoże dzieciom rozpoznać przeżywane emocje, a rodzicom daje narzędzia do wspierania dzieci w procesie kształtowania się ich rozwoju emocjonalnego. Przyjazne i pełne ciepła ilustracje, przejrzysta forma przewodnika, aktywizujące zagadki - to wszystko sprawia, że to niezwykle ważna publikacja dla dzieci i ich rodziców.

Informacje dodatkowe o Uczuciometr. Sprawy inspektora Krokodyla. Tajemnice dziesięciu uczuć:

Wydawnictwo: Dwukropek
Data wydania: 2024-08-21
Tytuł oryginału: Los casos del Inspector Drilo: Diez misterios sobre emociones

Tagi: Książki interaktywne oraz książki aktywizujące Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Opowieści o uczuciach dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 3 lat

Kup książkę Uczuciometr. Sprawy inspektora Krokodyla. Tajemnice dziesięciu uczuć

Uczuciometr. Sprawy inspektora Krokodyla. Tajemnice dziesięciu uczuć - opinie o książce

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2024-11-10, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam,

Uczucia to czasem dość zawiły temat dla maluchów. Zrozumienie ich stanowi nie lada wyzwanie i z pewnością warto posiłkować się książkami, w próbach oswojenia tego tematu.

Inspektor Krokodyl jest specjalistą w tym zakresie i przychodzi z pomocą!

Krokodyl ma za zadanie rozwiązać aż 10 zagadek związanych z nietypowymi zdarzeniami w Leśnogrodzie. Rozpoczyna śledztwo m.in. w sprawie złamanej gałęzi na drzewie, przebitej piłki, zbyt słonych ciasteczek czy też bolącego brzucha krówki Balbinki. Za każdym razem korzysta ze swojego uczuciometru, który pomaga mu w rozwiązaniu zagadki. Krok po kroku analizuje sytuację i wyciąga wnioski. A swoimi uwagami dzieli się z czytelnikami.

"Sprawy Inspektora Krokodyla" to zbiór dziesięciu krótkich historii, z których każda dotyczy innego uczucia. Inspektor analizuje zachowania bohaterów i określa dla jakiej emocji są one charakterystyczne.

Po każdej opowieści dołączono kilka zdań, w prostych słowach tłumaczących istotę danej emocji. Są także uwagi jak postąpić czując np. złość, bądź co zrobić, by już na wczesnym etapie poradzić sobie lepiej.

Bohaterami książki są niezwykle sympatyczne zwierzaki, przedstawione na bardzo przyjaznych ilustracjach. Całość jest pięknie wydana i cieszy oko. Teksty są krótkie i zrozumiałe dla małego czytelnika. Przedstawiają sytuacje ze znanej dzieciom codzienności i pomagają zrozumieć emocje. Forma zagadek stanowi tu kolejny plus i zdecydowanie przyciąga dziecięcą uwagę.

Idealna chwila
Susanna Isern0
Okładka ksiązki - Idealna chwila

Kiedy Wiewiórka się budzi, dzień trwa już w najlepsze. W naczyniu z orzeszkami laskowymi znajduje tajemniczą kopertę. Czyta list... i po chwili...

Puszka w lesie i inne opowiadania o empatii
Susanna Isern0
Okładka ksiązki - Puszka w lesie i inne opowiadania o empatii

Opowiadania Susanny Isern, autorki bestsellerowej ,,Wielkiej księgi supermocy" nauczą dzieci lepiej rozumieć własne i cudze emocje, a także pokażą, dlaczego...

Zły Samarytanin
Jarosław Dobrowolski ;