Tworzenie makr w VBA dla Excela 2010/2013. Ćwiczenia

Sprostaj zadaniom na wszystkich stopniach zaawansowania!

Zautomatyzuj operacje pożerające Twój czas dzięki rejestratorowi makr Zapoznaj się z przystępnym opisem elementów języka VBA Dowiedz się, co zrobić, by uzyskać określone efekty działań

Kolejne wersje Excela, najpopularniejszej aplikacji biurowej, są coraz dokładniejsze i wygodniejsze. Jego prawdziwa siła tkwi jednak w języku VBA. Ten język programowania, przeznaczony do samodzielnego ustalania i modyfikowania zadań dla Excela, przydaje się wszędzie tam, gdzie nie wystarczają podstawowe formuły i funkcje. Jednocześnie jest na tyle nieskomplikowany, że posługiwać się nim mogą nie tylko programiści. W książce Mirosława Lewandowskiego znajdziesz wskazówki na temat tego, jak stworzyć makra zwykłe i niezwykłe i jak używać ich w codziennej pracy. W krótkim czasie uczynisz z Excela sprawne centrum zarządzania Twoimi zadaniami. Dzięki tej publikacji dowiesz się, jak projektować makra i jak włączać do nich zaawansowane operacje czy polecenia. Nauczysz się tworzyć interaktywne formularze, zrozumiesz, co to są stałe i zmienne, a także poznasz możliwości pętli. Twoje makra staną się odporne na błędy, a opisane tu dodatki niejednokrotnie ułatwią Ci pracę. Moc konkretnych przykładów pozwoli Ci poznać VBA w akcji!

Bezpieczeństwo i rejestrowanie makr Uruchamianie zapisanych projektów i szybkie sortowanie danych Interakcja ze skoroszytem, zmienne i stałe Deklarowanie typów i określanie zasięgów zmiennych Pętle i formularze Dialog z użytkownikiem i obsługa błędów Makro a funkcja Przykłady z życia wzięte Słowo o Windows API Praca z wieloma skoroszytami Wstążka w Office i okno edytora VBA Skróty klawiaturowe używane w Excelu i edytorze VBA

VBA - wszystko w Twoich rękach!

Informacje dodatkowe o Tworzenie makr w VBA dla Excela 2010/2013. Ćwiczenia:

Wydawnictwo: Helion
Data wydania: 2014-04-26
Kategoria: Poradniki

Kup książkę Tworzenie makr w VBA dla Excela 2010/2013. Ćwiczenia

Tworzenie makr w VBA dla Excela 2010/2013. Ćwiczenia - opinie o książce

Więcej niż Excel 2007. 166 gotowych rozwiązań i trików w języku VBA
Mirosław Lewandowski0
Okładka ksiązki - Więcej niż Excel 2007. 166 gotowych rozwiązań i trików w języku VBA

Dopasuj Excela do swoich wymagań! Narzędzia i zasady używania VBA - okno edytora, certyfikaty, zabezpieczenia Makra i kod VBA - tworzenie, uruchamianie...

Tworzenie makr w VBA dla Excela 2002/XP PL. Ćwiczenia zaawansowane
Mirosław Lewandowski0
Okładka ksiązki - Tworzenie makr w VBA dla Excela 2002/XP PL. Ćwiczenia zaawansowane

Najpopularniejszy arkusz kalkulacyjny - Microsoft Excel - posiada ok. 300 funkcji gotowych do wykorzystania w sytuacjach, w których mogą przydać się...