Turcja. Śladami św. Pawła. Przewodnik

Książka G. Uggeriego, profesora topografii starożytnej z Uniwersytetu La Sapienza w Rzymie, to niezwykły przewodnik archeologiczny polecany tym, którzy chcą – odkrywając wspaniałe krajobrazy Turcji – poznać heroiczny okres głoszenia Chrystusowego orędzia przez Pawła z Tarsu wspólnotom Anatolii. To właśnie tu, w Antiochii będącej antyczną metropolią, ci, którzy przyjęli Dobrą Nowinę, po raz pierwszy zostali nazwani chrześcijanami. Stąd też chrześcijaństwo zrobiło pierwsze kroki poza miejscem nauczania Jezusa. Przewodnik pozwala odnaleźć i głębiej zrozumieć kontekst środowiskowy, historyczny, kulturalny i religijny, w jakim działał Apostoł Narodów. Autor przedstawia jego portret, specyfikę przepowiadania oraz prowadzi szlakami jego podróży misyjnych. Opisom towarzyszą piękne fotografie zabytków, mapy, a także rysunki i plany kościołów czy założeń urbanistycznych starożytnych miast. Autor tekstu: Giovanni Uggeri, profesor zwyczajny topografii starożytnej na Uniwersytecie La Sapienza w Rzymie, badacz świata klasycznego, prowadził rozpoznania topograficzne i wykopaliska archeologiczne na Bliskim Wschodzie i we Włoszech. Znawca układów terytorialnych i infrastruktury, zwłaszcza dróg lądowych i wodnych okresu rzymskiego. Kieruje „Journal of Acient Topography”. Autor licznych rozpraw naukowych oraz książek, m.in. Paolo di Tarso: aspetti archeologici (2009).

Odbiorcy:
- czytelnicy zainteresowani bogatą historią i zabytkami starożytnej Anatolii (dziś Turcji), będącej jakby poszerzoną Ziemią Świętą, gdzie apostoł Paweł niósł wiarę chrześcijańską.

Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę?
- profesjonalnie opracowany tekst przybliżający misyjne podróże Apostoła Narodów z dokładnym opisem dróg i miejsc na Półwyspie Anatolijskim, które wybrał, by głosić tam Chrystusa
- szeroka panorama zabytków, w tym także paleochrześcijańskich
- praktyczne indeksy, bibliografia przedmiotowa oraz mapy dokumentujące misyjny szlak św. Pawła.

Informacje dodatkowe o Turcja. Śladami św. Pawła. Przewodnik:

Wydawnictwo: Jedność