Tunele kolejowe w Polsce w obecnych granicach, wybudowane do 1945 roku

Książka Tunele kolejowe w Polsce w obecnych granicach, wybudowane do 1945 roku prezentuje historię budowy i eksploatacji tuneli kolejowych na terenie obecnej Polski. Zagadnienia dotyczące budowy 25 tuneli (z czego siedemnaście powstało w Prusach, sześć w Galicji, jeden w Królestwie Polskim i jeden w odrodzonej Polsce) przedstawiono na tle problematyki XIX-wiecz­nego budownictwa tunelowego w regionie alpejskim.

W książce opisano zarówno budowę dwóch najtrudniejszych tuneli w Rydułtowach oraz w Łupkowie, które powstawały odpowiednio pięć i sześć lat, jak i demontaż tunelu w Wałbrzychu pod górą Brzezinka w latach 30. XX wieku. Przed­stawiono również budowę najdłuższego górskiego tunelu w Polsce (1605 m) pod Małym Wołowcem w Wałbrzychu, gdzie zastosowano nowoczesne szwajcarskie wiertarki hydrauliczne systemu Brandta. Opisano także tunele powstałe na kolei szerokotorowej w Uniejowie-Rędzinach koło Miechowa, jak i wąskotorowy tunel w Szklarach koło Rzeszowa.

Obok tuneli budowanych metodami górniczymi zaprezentowane zostały również tunele miejskie, budowane metoda­mi odkrywkowymi, w Bielsku-Białej, Toruniu i tunel kolei średnicowej w Warszawie.

Książka powstała głównie na podstawie materiałów źródłowych zdeponowanych między innymi w archiwach w Berlinie, Warszawie i Wiedniu. Tekst uzupełniają liczne ilustracje i plany sytuacyjne omawianych obiektów.

Informacje dodatkowe o Tunele kolejowe w Polsce w obecnych granicach, wybudowane do 1945 roku:

Wydawnictwo: Księży Młyn
Data wydania: 2020-09-23
Kategoria: Architektura, kultura, sztuka

Tagi: Planowanie transportu bóg

Kup książkę Tunele kolejowe w Polsce w obecnych granicach, wybudowane do 1945 roku

Tunele kolejowe w Polsce w obecnych granicach, wybudowane do 1945 roku - opinie o książce

Centralna Kolej Transandyjska Callao Lima La Oroya, dzieło polskiego inżyniera Ernesta Malinowskiego
Przemysław Dominas0
Okładka ksiązki - Centralna Kolej Transandyjska Callao  Lima  La Oroya, dzieło polskiego inżyniera Ernesta Malinowskiego

Książka Kolej Transandyjska - Callao - Lima - La Oroya, dzieło polskiego inżyniera Ernesta Malinowskiego autorstwa Przemysława Dominasa jest opowieścią...

Kolej Podsudecka. Legnica Kamieniec Ząbkowicki Kędzierzyn Koźle
Przemysław Dominas0
Okładka ksiązki - Kolej Podsudecka. Legnica  Kamieniec Ząbkowicki  Kędzierzyn Koźle

Kolej Podsudecka na ponad 200-kilometrowym szlaku tworzy wyjątkową możliwość zobaczenia zarówno głównych pasm Sudeckich, jak i zwiedzenia...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;