Trzy

Najnowszy tom prozy Michała Komara składa się z trzech opowieści, zatytułowanych:Miłość, Wiara, Nadzieja.

Pierwsza z nich jest historią umierającej kobiety. Podsumowując swoje życie wysyła ona światu rozpaczliwe sygnały, ostatni krzyk miłości, i uruchamia mechanizmy nieprawdopodobnie odległe od jej osobistego dramatu. Druga opowieść dotyczy wielkiej wiary ponad dogmatami, niepojętej nawet dla instytucji Kościoła. Do autentycznej barokowej historii dodaje Komar współczesną kodę, by wierze czyniącej cuda nadać wymiar uniwersalny i by przyjrzeć się rozpadowi pewnej tradycji religijnej.

Trzeci tekst mówi o człowieku, który wobec rychłej śmierci szuka nadziei w samym akcie umierania.

Michał Koamr mistrzowsko posługuje się poetyką sylwy, w której patos miesza się z humorem, a historie prawdziwe z fikcją.

W styczniu 2001 roku książka dostała nagrodę Warszawskiej Premiery Literackiej Miesiąca.

Informacje dodatkowe o Trzy:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2000 (data przybliżona)
ISBN: 83-88221-19-1

Kup książkę Trzy

Trzy - opinie o książce

Prawda leży tam gdzie leży
Michał Komar0
Okładka ksiązki - Prawda leży tam gdzie leży

To ostatni tom naszych rozmów... We wszystkich książkach z serii ,,Na Dwa Głosy" Władysław Bartoszewski, wspominając ludzi, z którymi zetknął go los,...

Świat według Mellera. Życie i polityka: ku przyszłości
Michał Komar0
Okładka ksiązki - Świat według Mellera. Życie i polityka: ku przyszłości

Zapis wielogodzinnych rozmów przeprowadzonych w 2007 r. przez Michała Komara, zaprzyjaźnionego z Autorem od lat młodzieńczych. Tom drugi obejmuje lata...