Mroczny thriller retro w scenerii Łodzi końca XIX wieku - tego jeszcze nie było!
Akcja książki rozgrywa się w 1892 roku w Łodzi - mieście dymiących kominów, pracujących pełną parą fabryk włókienniczych, rozkwitających i upadających fortun. Z pałacu fabrykanta Friedricha Neumanna zostaje nocą porwany jego 6-letni syn. Po kilkunastu dniach znika też dziecko inżyniera Szałkowskiego z fabryki Scheiblera. W tym samym czasie do Łodzi przyjeżdża Andrzej Potulicki, zlicytowany szlachcic, i również przepada bez wieści. Detektywom Riepinowi i Raczyńskiemu, bo to ich poczynania czytelnik będzie śledził przede wszystkim, wkrótce udaje się złapać trop, który wiedzie do cyrku. Rozpoczyna się wyścig z czasem, a droga do poznania prawdy powiedzie poprzez podejrzane szynki, zadymione cukiernie, ruiny spalonych fabryk i ciemne zaułki, ale też pałace przemysłowego miasta.
Druga część serii, Pozdrowienia z Londynu, zostanie ukończona w grudniu 2011 roku.
Krzysztof Beśka prozaik, poeta, polonista, autor słuchowisk radiowych i tekstów piosenek, dziennikarz. W 2004 roku wydał powieść Wrzawa - rodzaj satyry na polski kapitalizm, która była nominowana do Paszportu Polityki. Realizuje się także jako dramaturg jest autorem słuchowisk, realizowanych przez Teatr Polskiego Radia i emitowanych na Antenie radiowej Jedynki. Wydał Cztery tomy poetyckie: Ballady kamienne, Urbi et Orbi, Jeziorak, Limkleryki, czyli Poczet Biskupów Warmińskich. Od 2007 roku członek Związku Kompozytorów i Autorów Scenicznych. Na co dzień pracuje jako dziennikarz.
Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2012-05-09
Dno den i nudy. Bohaterowie bez wyrazu, intryga kryminalna miałka. A świat przedstawiony złożony jakby z wyciętych ciekawostek na temat Łodzi. Lubię retrokryminały, jednak ten mnie rozczarował i raczej nie mam ochoty na więcej.
W kolejnej powieści retro autorstwa Krzysztofa Beśki jego barwny bohater, Stanisław Berg, aby rozwiązać zagadkę kryminalną będzie musiał zmierzyć się z...
Pracowitą codzienność Łodzi początku ostatniej dekady XIX wieku przerywa makabryczna zbrodnia. Ktoś zamordował dwie młode kobiety, a ich ciała okrutnie...