Bohater tej powieści żył w trudnych latach wojny i okresu powojennych wyrzeczeń. Stał się seksoholikiem, nieustannie poszukującym „pomocy” kobiet, nie tylko dlatego, że miał takie, „ponadnormatywne” potrzeby. Sprzyjał temu również ten czas – czas zagrożenia, nadmiernego wysiłku, braku spokojnego odpoczynku i rozrywki. Seks stawał się w tych warunkach podstawową formą nie tylko fizycznego odprężenia, ale także drogą ucieczki w inny świat, lepszy, bardziej serdeczny i przyjacielski.
Bezpruderyjne opisy seksualnych zbliżeń bohatera i jego licznych i stale zmieniających się partnerek są podstawową warstwą tematyczną tej książki. Zbliżenia te powstają na konkretnym tle historycznym, w konkretnych warunkach i otoczeniu. Inicjatywa tych zbliżeń w równym stopniu wynika z aktywności bohatera, jak i z otwartych lub ukrywanych seksualnych potrzeb jego partnerek. Czasem jest też następstwem niezależnych od nich okoliczności.
Seks uprawiany przez bohatera powieści nie jest jednak ani nadmiernie brutalny, ani też nie odbiega od tego, co większość Czytelników zna z własnych doświadczeń, z marzeń, lub z obserwacji otoczenia. Dorosły Czytelnik nie powinien więc znaleźć w tym opowiadaniu niczego, co odbierze mu pozytywny stosunek do seksu.
Informacje dodatkowe o Trudne życie seksoholika:
Wydawnictwo: Wydawnictwo Psychoskok
Data wydania: 2016-01-05