Klimatyczna, poruszająca, wciągająca czytelnika powieść o przekraczaniu granic tego, co wcześniej zdawało się być nieprzekraczalne.
Mamy w niej wątek sensacyjny, ale nie jest to książka z tego gatunku. Narrację napędzają dzieje tragicznej miłości, ale nie jest to melodramat. Akcja powieści dzieje się w konkretnym miejscu i czasie, a autor odtwarza w zbeletryzowanej formie prawdziwe wydarzenia, lecz nie jest to reportaż historyczny. Czworo narratorów rozwija tę samą wielowątkową, trudną do zaszufladowania opowieść o niemożliwej, zakazanej przez rasistowskie prawo miłości w czasach brutalnej przemocy i o dojrzewaniu w tym okresie. Dzieje się ona na niewielkim skrawku dawnych Prus Zachodnich, w magicznym mikroświecie z pogranicza różnych kultur, zatopionym przez dwudziestowieczny totalizm. Bohaterowie powieści muszą nieustannie poruszać się na granicy wierności i zdrady, oddania i interesowności, poświęcenia i bojaźliwości. Realizm przeplata się tu z magią, dosłowność z onirycznymi obrazami wydobywanymi z mglistej pamięci.
Informacje dodatkowe o Transprussia:
Wydawnictwo: Edipresse Książki