Transmetropolitan 5

Tom 5 cyklu Transmetropolitan

Pająk Jeruzalem stracił pracę, mieszkanie i ubezpieczenie. Co więcej, właśnie zdiagnozowano u niego nieuleczalne zakażenie mózgu, które najpewniej w ciągu roku zmieni go w śliniące się warzywo. Asystentki szczerze go nienawidzą, a płatni zabójcy wynajęci przez prezydenta Stanów Zjednoczonych zaraz go dopadną. Lecz mimo bólu Pająk ma uśmiech na twarzy.

Dlaczego? Bo czuje, że luźne wątki morderstwa i korupcji wkrótce się ze sobą splotą i że Prawda jest po jego stronie.

Ostatni tom przebojowej serii Warrena Ellisa i Daricka Robertsona zawiera materiały pierwotnie opublikowane w zeszytach Transmetropolitan #49-60, Transmetropolitan: I Hate It Here i Transmetropolitan: Filth Of The City, a później zebrane w albumach Transmetropolitan: The Cure i Transmetropolitan: One More Time oraz Transmetropolitan: Tales Of Human Waste.

Informacje dodatkowe o Transmetropolitan 5:

Avatar użytkownika - wkp
wkp
Przeczytane:2019-08-27, Ocena: 5, Przeczytałem,

KONIEC PRAWDY?

Kiedy „Transmetropolitana” wydawała Mandragora, seria szybko została przerwana – tak samo zresztą, jak istnienie wydawnictwa. Kiedy wziął się za niego Egmont, w ciągu niespełna półtora roku w ręce polskich czytelników trafiło pięć zbiorczych tomów, w których znalazła się cała seria. Najnowszy z nich, piąty, trafił właśnie na sklepowe półki i chyba nie trzeba mówić, że ci, którym podobały się poprzednie odsłony, koniecznie powinni poznać i zakończenie. Nie dość bowiem, że autor utrzymuje świetny poziom, do jakiego zdążył nas przyzwyczaić, to jeszcze w naprawdę świetnym stylu kończy całość, dostarczając nam rewelacyjnej i jakże ciętej satyry, która z roku na rok staje się chyba tylko bardziej aktualna.

Pająk Jeruzalem nigdy nie mógł narzekać na szczególnie udane życie. Tak to bywa, kiedy przyciąga się kłopoty, jak magnes, a jednocześnie pakuje się w nie na własne życzenie. Teraz jednak w jego życiu dzieje się gorzej, niż mógłby wyśnić w swoich koszmarach. Oto bowiem stracił pracę, czyhają na niego płatni mordercy wynajęci przez prezydenta, wszyscy, włącznie z jego własnymi asystentkami, szczerze go nienawidzą, a jakby tego było mało zdiagnozowano u niego zakażenie mózgu i w ciągu roku zostanie z niego śliniące się warzywo. Czemu więc Pająk się uśmiecha? Czy rzeczywiście uda mu się wybrnąć z tej sytuacji i ukazać związki pomiędzy dziwnymi sprawami, które na razie pozostają jedynie luźnymi przypadkami? I czy w końcu prawda, a właściwie Prawda, zatriumfuje, a on wraz z nią?

Całość recenzji na moim blogu: https://ksiazkarniablog.blogspot.com/2019/08/transmetropolitan-tom-5-warren-ellis.html

Żądza życia 2
Warren Ellis, Darick Robertson0
Okładka ksiązki - Żądza życia 2

Transmetropolitan ukazuje baśniowy i wspaniały, a jednocześnie obłąkany świat, w którym nie chcielibyśmy żyć... ale który chcielibyśmy odwiedzać......

Transmetropolitan 3
Warren Ellis, Darick Robertson0
Okładka ksiązki - Transmetropolitan 3

Trzeci tom cyberpunkowej, transhumanistycznej serii autorstwa Warrena Ellisa z rysunkami Daricka Robertsona. Historia dziennikarza śledczego Pająka Jeruzalema...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk