Tradycja i współczesność filozofii wychowania. Pedagogika filozoficzna. Tom II

Tematem książki jest historyczny i współczesny dorobek odradzającej się w Polsce dziedziny badań pedagogicznych, jaką jest filozofia wychowania. Zamysłem autorów było postawienie - po raz pierwszy - pytania o stan badań oraz (syntetyczne) określenie linii rozwojowych prowadzących od antycznych korzeni, po badania współczesne. Znaczenie pedagogiki filozoficznej w XX wieku malało i rosło w zależności od swoistej konfrontacji z pedagogiką empiryczną, a później także z ideologiami społecznymi. Obecny pluralizm w pedagogice otwiera nową perspektywę przed związkami nauk o wychowaniu z filozofią. Dokonuje się to nie tylko na planie merytorycznym (np. obecność filozofów na VI Zjeździe PTP), ale także na planie formalnym.

Książka składa się z trzech komplementarnych części, z których każda jest swoistą całością. Część historyczna jest zorientowana personalnie, prezentuje wybitne, znaczące koncepcje filozoficzno-pedagogiczne minionych epok. Część druga obejmuje bogate spektrum szczegółowych zagadnień analizowanych z różnych perspektyw metodologicznych. Część trzecia jest w całości poświęcona dorobkowi prof. S. Wołoszyna i jest swoistą klamrą łączącą dwie poprzednie.

Głównym odbiorcą książki są pracownicy naukowi oraz studenci. Poza tym młodzież klas maturalnych przygotowująca się do studiów humanistycznych. Powinna dotrzeć do towarzystw naukowych - PTP, ale także do ODN.

Informacje dodatkowe o Tradycja i współczesność filozofii wychowania. Pedagogika filozoficzna. Tom II:

Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Impuls
Data wydania: 2008 (data przybliżona)
Kategoria: Pedagogika

Kup książkę Tradycja i współczesność filozofii wychowania. Pedagogika filozoficzna. Tom II

Zrozumieć Montessori. Czyli Maria Montessori o wychowaniu dziecka
Małgorzata Miksza 0
Okładka ksiązki - Zrozumieć Montessori. Czyli Maria Montessori o wychowaniu dziecka

Książka Zrozumieć Montessori.Czyli Maria Montessori o wychowaniu dziecka ma przede wszystkim na celu wyjaśnienie czytelnikowi przesłania pedagogicznego...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;