Tożsamość. Współczesna polityka tożsamościowa i walka o uznanie

,,Tożsamość jest dzisiaj motywem przewodnim wielu zjawisk politycznych, od nowych populistycznych ruchów nacjonalistycznych, poprzez bojowników islamskich, po kontrowersje, do których dochodzi na kampusach uniwersyteckich. Nie uciekniemy od myślenia o sobie i naszym społeczeństwie w kategoriach tożsamościowych. Ale musimy pamiętać, że głęboko zakorzeniona w każdym z nas tożsamość nie jest ani stała, ani niekoniecznie dana nam dzięki pochodzeniu. Tożsamość można użyć do dzielenia, ale też, jak niegdyś, do integrowania. To w ostatecznym rachunku będzie lekarstwo na populizm naszych czasów". - Francis Fukuyama, Tożsamość.

Sławny politolog przekonująco dowodzi, że pragnienie uznania swej godności jest przyrodzone każdej ludzkiej istocie - i niezbędne dla dobrego stanu demokracji... Trafna analiza zagrożeń. - ,,Kirkus"

Tożsamość jest równie mądra jak zwarta, mknie przez trudny teren do sensownego wniosku. - Daniel Finkelstein, ,,The Times"

Zgodnie z elementarną regułą życia intelektualnego sława niszczy jakość... Francis Fukuyama jest chlubnym wyjątkiem od tej reguły. - ,,The Economist"

Informacje dodatkowe o Tożsamość. Współczesna polityka tożsamościowa i walka o uznanie:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2019-10-08
Kategoria: Socjologia, filozofia
Tytuł oryginału: Identity

Tagi: bóg

Kup książkę Tożsamość. Współczesna polityka tożsamościowa i walka o uznanie

Tożsamość. Współczesna polityka tożsamościowa i walka o uznanie - opinie o książce

Ameryka na rozdrożu
Francis Fukuyama0
Okładka ksiązki - Ameryka na rozdrożu

Krytykowanie rządów George`a Busha i decyzji o inwazji na Irak nie jest niczym nowym. Jeśli jednak problemy polityki zagranicznej USA analizuje tak wybitny...

Ład polityczny i polityczny regres
Francis Fukuyama0
Okładka ksiązki - Ład polityczny i polityczny regres

Drugi tom przełomowego dzieła o historii nowoczesnego państwa.   Michael Lind w ,,New York Timesie" opisał pierwszy tom Historii ładu politycznego...