Tomek i tata

20 historyjek z życia przedszkolaka Tomka i jego taty.

,,Dziś niebo jest wyjątkowo czyste", mówi tata i wskazuje na wieżowiec w oddali. Tomek i tata co wieczór wyglądają przez okno i obserwują miasto. Chłopiec uwielbia oglądać pociągi przed spaniem. Szczególnie z tatą!

Idealne do wspólnego czytania na dobranoc!

Informacje dodatkowe o Tomek i tata:

Wydawnictwo: Debit
Data wydania: 2021-06-09
Tytuł oryginału: Paul & Papa

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży bóg

Kup książkę Tomek i tata

Tomek i tata - opinie o książce

Na kilkudziesięciu stronach skrywa się dwadzieścia krótkich historyjek z codziennego życia małego chłopca i jego taty. Są to opowieści zwykłe i niezwykłe zarazem. Bo chociaż ukazują całkiem zwyczajne sytuacje, mają w sobie mnóstwo uroku. Bije od nich szczerość, ciepło, pozytywne emocje. Ta skupiająca się na relacji ojca i syna pozycja z pewnością oczaruje niejednego czytelnika. Moje słowa może potwierdzić liczne grono przedszkolaków! Trzy ostanie popołudnia upłynęły im pod znakiem przygód Tomka i jego taty. Cieszyły mnie radość i zachwyt na twarzach podopiecznych, emocje, jakie wywołały w nich te historyjki. Czy istnieje lepszy dowód na to, że warto sięgnąć po tę książkę?

Najbardziej urzekła mnie wykreowana przez autorkę postawa ojca – troskliwego, czułego, cierpliwego, pełnego zrozumienia. Takiego, który pomimo obowiązków zawodowych znajduje czas na rozmowę i zabawę z synem. Zarażającego dobrym humorem wszystkich dookoła. Ta wesołość udziela się również Tomkowi. Chłopiec miewa lepsze i gorsze chwile, ale z tatą u boku każde zmartwienie pryska niczym bańka mydlana. Jak silna więź łączy tych dwoje, czytelnik przekonuje się, śledząc codzienne poczynania bohaterów i dyskusje na różne tematy. Sytuacje, których uczestnikami są Tomek i jego ojca, pozwalają im odkrywać siebie, swoje możliwości i potrzeby. A także uświadamiają, jak ważna jest bliskość.

To książka, która pod nieskomplikowaną fabułą skrywa wiele wartościowych treści. Krótkie opowiastki zgłębiają istotę relacji pomiędzy dzieckiem a rodzicem, a także uświadamiają, że każda chwila spędzona wspólnie jest niezwykle cenna. Bo rodzina to bycie ze sobą, nie obok siebie. A rodzic towarzyszący dobrze przygotuje pociechę do dalszej życiowej wędrówki.

Ten tytuł stanowi idealną okazję do rodzinnego spotkania z literaturą – o każdej porze dnia, nie tylko do poduchy. Wprowadzi czytelników w atmosferę bliskości, miłości i życzliwości, niejednokrotnie rozbawi i skłoni do przemyśleń. A także zapewni mnóstwo rozrywki.

Tomek i tata w podróży
Susanne Weber0
Okładka ksiązki - Tomek i tata w podróży

A teraz cała naprzód! - woła tata. - Pedałuj! Tomek opiera stopy na pedałach i depcze ile sił w nogach. 20 krótkich historyjek do głośnego czytania...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;