To jest wasz kraj, to jest mój kraj

Ojciec folkowych pieśniarzy, kronikarz klasy pracującej, naczelny hobo Ameryki. Woody Guthrie to jedna z najciekawszych postaci w historii muzyki, a jego piosenki uczyniły z niego rzecznika ubogich pracowników i bezrobotnych biedaków. Guthrie wędrował przez Stany i rozmawiał z mieszkańcami tego kraju jak równy z równym, a zasłyszane historie przekuwał w protest songi, które ukształtowały kolejne pokolenia zaangażowanych twórców.

To jest wasz kraj, to jest mój kraj ukazał się po raz pierwszy w 1943 roku. Guthrie opisuje w tej książce swoje losy, zaczynając od dzieciństwa na równinach Oklahomy, przez lata spędzone w drodze, w pociągach towarowych i na tylnych siedzeniach autostopu, aż po Nowy Jork i próby dotarcia do większej publiczności. Śpiewał o trudzie, zwykłym życiu i ciężkiej pracy, a także o pięknie Stanów Zjednoczonych, które obserwował z otwartych drzwi wagonów, pędząc przez kraj od oceanu do oceanu. A wszystko to na tle najważniejszych wydarzeń amerykańskiej historii - czasów prohibicji, wielkich burz pyłowych, odkrywania złóż ropy i ataku na Pearl Harbor.

To jest wasz kraj, to jest mój kraj to porywająca autobiograficzna podróż przez życie największego barda Ameryki i poruszająca wyprawa do korzeni współczesnych Stanów Zjednoczonych. Do kraju, który był jego krajem.

Informacje dodatkowe o To jest wasz kraj, to jest mój kraj:

Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2022-01-19
Kategoria: Muzyka, film
ISBN: 9788381913898
Tytuł oryginału: Bound for Glory

Tagi: Folk

Kup książkę To jest wasz kraj, to jest mój kraj

To jest wasz kraj, to jest mój kraj - opinie o książce

Woody Guthire( 1912-67) to amerykański pieśniarz folkowy. Urodzony w Oklahomie, na fali migracji spowodowanej kryzysem gospodarczym najpierw przeniósł się do Kalifornii, gdzie występował w lokalnym radiu, aby potem przemierzyć cały kraj i osiąść w Nowym Jorku. To tam związał się ze sceną folkową i chciał trafić do szerszej publiczności.

Książka po raz pierwszy ukazała się w 1943 roku, a Woody opisuje w niej swoje losy.
Najpierw poznamy jego dzieciństwo, które spędził w Oklahomie, by stopniowo wędrować z nim przez cały kraj. To właśnie podczas tej wędrówki poznał i wysłuchał wielu ludzi, a zasłyszane historie przekłuwał potem w protest songi.
Czytając, będzie nam dane obejrzeć też obraz samej Ameryki, która z każdym rokiem coraz bardziej się zmieniała.

Książkę czyta się z ogromną przyjemnością!
Czuć w niej pasję autora do muzyki, ale przede wszystkim zrozumienie i empatię dla drugiego człowieka. Zwłaszcza takiego, który wie, co to bieda, głód, brak pracy i niepewność jutra.

Polecam Wam z całego serca!
Dla mnie jest to jedna z fascynujących pozycji, której prawdziwe bogactwo tkwi w prostocie.

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk