Wcześniej nieznane historie zza kulis kultowego serialu, opowiedziane przez jego
twórców, scenarzystów i aktorów
Mifflin? Być może w 2013 roku, kiedy wyemitowano finalny sezon serialu... a może wczoraj
ulubionym serialu.
Andy Greene w swojej książce, napisanej na podstawie szczegółowych badań i wywiadów,
zabierze czytelników za kulisy serialu. Przypomni ulubione sceny i odcinki i opisze historię ich
powstania, a także opowie o wcześniej nieznanych szczegółach związanych z serialem, takich jak
walka o jego utrzymanie na antenie, gdy NBC chciało zrezygnować z emisji po zaledwie sześciu
odcinkach.
Ta książka jest prawdziwą gratką dla wszystkich fanów serialu, który zmienił nie tylko oblicze
telewizji i popkultury, lecz również to, jak postrzegamy pracę w biurze.
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2022-11-15
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: The Office. The Untold Story of the Greatest Sitcom of the 2000s
Twórcy amerykańskiego serialu "The Office" stworzyli coś niesamowitego. Sprawili, że widzowie przeszli długą i niezapomnianą drogę od nienawiści do nadętego i bucowatego szefa aż do łez wzruszenia w momencie jego odejścia z pracy. "Biuro" to dziesiątki godzin pełnych zażenowania, śmiechu, strachu, rozczulenia, pacania się w głowę, kibicowania. Kiedy polecam go komuś, to zawsze ostrzegam, że "jest specyficzny". Sama nie umiałam go znieść w dużych ilościach naraz, ale regularnie wracałam do oglądania, jak do pracy, którą trochę się kocha, a trochę nie cierpi.
Książka Andy'ego Greene'a jest jak obejrzenie serialu na papierze tylko wraz z wszystkimi osobami zaangażowanymi w jego stworzenie. Rozdziały zbudowane są z samych wypowiedzi, moim zdaniem satysfakcjonująco wyczerpują każdy temat. Z "Opowieści..." dowiedziałam się mnóstwa ciekawych rzeczy na temat produkcji, samych aktorów, tworzenia scenariusza. Dla przykładu, nie zauważyłam wcześniej, że wywiady z Jimem są przeprowadzane w innym ustawieniu niż z pozostałymi postaciami, w książce znajdziemy m.in. wytłumaczenie takiej decyzji. Przypomniałam sobie chyba wszystkie najlepsze sceny, a po odłożeniu mam niezdrową ochotę włączyć telewizor i powtórzyć przygodę.
Zaczęłam czytać z ciekawości, miałam tylko zabić czymś czas, a wciągnęłam się i szukałam wolnej chwili, by kontynuować. Jeśli znacie jakiegoś fana "Biura", to macie już gotowy pomysł na prezent, moim zdaniem to must have. Polecam. That's what she said.
Przeczytane:2023-04-02,
👉 Serial, który pokochałam od pierwszego odcinka, a gdy zobaczyłam, że jest książka na podstawie serialu.... Nie mogłam jej nie przeczytać!
IG: Czytomanka
👉Wcześniej nieznane historie zza kulis kultowego sitcomu, opowiedziane przez jego twórców, scenarzystów i aktorów.
Kiedy ostatnio widzieliście się z Jimem, Pam, Dwightem, Michaelem i resztą pracowników Dunder Mifflin? Być może w 2013 roku, kiedy wyemitowano finalny sezon serialu… a może wczoraj wieczorem, kiedy obejrzeliście trzy odcinki z rzędu. Tak czy inaczej, długo po pierwszej emisji ten sitcom nadal cieszy się niesłabnącą popularnością, a jego fani szukają kolejnych informacji o ulubionym serialu.
👉 Jako wielka fanka serialu, książką jestem ZACHWYCONA! Gdybym mogła, przeczytałabym ją jeszcze raz, ale zbyt dużo pamiętam. Książka ląduje na mojej biblioteczce i na pewno do niej wrócę. Cudowna!
❗ Ocena: 10/10