Okoliczności zaginięcia Aureliana Chevaliera zostały wyjaśnione. Winni zostali ukarani.
Ale czy na pewno?
Charmaine wraca do Mulberry Heights pół roku po tragicznych wydarzeniach. Niepokoją ją niewiadome, których nikt nie chce wyjaśnić. Ponieważ nie może liczyć na pomoc służb ani przyjaciół, postanawia sama dokończyć śledztwo.
Sytuację komplikuje nagła śmierć jednego z nauczycieli.
Rozpoczyna się walka z czasem i osobą, która najwyraźniej postawiła sobie za cel wyeliminowanie wszystkich, którzy będą się mieszać w tę - zamkniętą przecież - sprawę.
Kogo tak naprawdę trzeba się bać w Mulberry Heights?
Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2024-09-25
Kategoria: Dla młodzieży
Po pierwszym tomie przygód w Mulberry Heights byłam tak zachwycona twórczością Natalii Grzegrzółki, że nie mogłam doczekać się momentu, kiedy sięgnę po kontynuację. I przyznaję szczerze, że nie zawiodłam się i bawiłam się równie dobrze jak podczas poznawania "The Paper Dolls". Co tu dużo pisać...dwa wieczory i niewyspanie, tak skończyło się czytanie drugiego tomu.
Wydarzenia przedstawione w książce mają miejsce przede wszystkim w Mulberry Heights, gdzie Charmaine próbuje odkryć prawdę dotyczącą śmierci Aureliana. Pomiędzy tym wątkiem przeplatane są momenty rozmów z więzienia, w którym osadzony jest Gabriel, próba uporządkowania własnego życia przez Charm, zawiązywania relacji z Chadem, Rorym, Sage. Po ciężkich wydarzeniach wszyscy próbują przejść do normalności, jednak głównej bohaterce nie wychodzi to najlepiej. Za wszelką cenę postanawia udowodnić niewinność swojego ukochanego, w którego winę nie jest w stanie uwierzyć.
Przyznam szczerze, że fabuła drugiego tomu jest zaskakująco ciekawa. Mamy tutaj styczność z wątkami kryminalnymi, wieloma tajemnicami, próbą uporządkowania własnej psychiki. Nie brakuje wątków dotyczących śmierci, samobójstwa, problemów emocjonalnych czy też przemocy. Zdecydowanie nie jest to powieść dla osób wrażliwych. Jednak to właśnie taka mieszanka niekoniecznie przyjemnych wątków sprawia, że ta książka jest taka interesująca, wciągająca i jedyna w swoim rodzaju. Autorka nie serwuje nam tutaj miłosnej papki, uniesień i rzucania się sobie w ramiona jak gdyby nigdy nic. Czy jest to literatura młodzieżowa? Niekoniecznie. Skierowana jest do różnych grup wiekowych, jeśli nie przeszkadza czytelnikowi wiek bohaterów. Osobiście nie jestem już dawno nastolatką, a jednak czytało mi się ją wyśmienicie. Czy jest to romans? I tak i nie. Mamy wątek romantyczny, który jest tutaj ważny, ale głównym motywem powieści jest walka z własnymi demonami, wątek kryminalny oraz pokazanie jak środowisko i wychowanie mają wpływ na ludzką psychikę.
Z jednej strony jest to fikcja literacka, ale z drugiej pokazuje jednak niejednokrotnie prawdziwe dramaty, które toczą się w wielu domach. To zdecydowanie powieść głęboka i poruszająca, ukazująca trudne, ale ważne tematy. Możemy zobaczyć w niej jaki wpływ na dziecięcą psychikę oraz rozwój emocjonalny ma atmosfera, otoczenie i zachowania widziane w domu, a także jak szybko toksyczne zachowania wydają się dzieciom zupełnie normalnie. Pokazuje również jak brak uwagi od rodziców skrzywia dziecięcy umysł.
Sięgając po tę książkę należy nastawić się na wiele drastycznych opowieści z życia Gabriela. Chociaż w głównej mierze tom ten skupia się na odkryciu tajemnic i uniewinnieniu, to jednak na światło dzienne wychodzi wiele ukrytych i smutnych wątków. Nie brakuje tutaj morderstw, za którymi stoi osoba, która bardzo chce zatuszować prawdę o Aurelianie, ale także wątków przemocy, wykorzystywania seksualnego, samookaleczania czy samobójstw. I tutaj przyznam szczerze, że przez te traumatyczne historie powieść niewątpliwie była wstrząsająca i trudniejsza niż pierwszy tom. Sam finał i odkrycie człowieka odpowiedzialnego za zbrodnie nie było dla mnie zaskoczeniem, ale historia i motywy kryjące się za nimi już tak. Bardzo ciekawie autorka poprowadziła ten wątek. Generalnie muszę przyznać, że Natalia przemyślała swoją książkę od pierwszej do ostatniej strony. Nie zostawiła otwartych tematów i wszystkie poznawane elementy łączą się w jedną, spójną całość. Jednak jeśli oczekujecie tutaj sporej ilości miłosnych momentów pomiędzy Gabrielem, a Charmaine, to zdecydowanie ich tutaj nie uświadczycie. Drugi tom różni się od pierwszego pod tym kątem. I w zasadzie to bardzo dobrze, inaczej ten wątek mógłby stać się męczący. Uważam, że świetnie został poprowadzony, a przede wszystkim podoba mi się brak rzucania się sobie w objęcia, jak to ma miejsce w wielu powieściach i jest najzwyczajniej w świecie sztuczne. Autorka dobrze oddaje emocje, które towarzyszą ludziom w trudnych momentach. Zmiana na przestrzeli lat i z upływem czasu, to jeden z atutów, który oddany został w sposób idealny. Jak to się mówi "czas leczy rany". I tutaj mamy pokazane, jak odcięcie się od toksycznego środowiska wpływa na ludzką psychikę i sprawia, że patrzymy na wydarzenia inaczej.
Czy relacje między bohaterami w tej książce są "normalne"? Nie, są w większości toksyczne, jednak w porównaniu z tomem pierwszym, w którym było to mocno widoczne, tutaj zaczynają obierać właściwy tor. Widać stopniowe dojrzewanie i uświadamianie problemu. Czy mamy tutaj styczność z byciem "ślepym" na cudzą krzywdę? Jak najbardziej. Ale czyż nie widzimy tego na co dzień? Notorycznie słyszy się w mediach, że dziecko było bite, sąsiedzi słyszeli, w szkole wiedzieli. No i co z tego zazwyczaj jest? Wszyscy budzą się dopiero w obliczu tragedii. I tutaj mamy idealnie oddany ten trudny temat.
"The Devil's Toy" to bardzo dobrze napisana książka, która porusza wiele trudnych tematów. Czyta się ją naprawdę gładko, ponieważ język autorki jest przyjemny w odbiorze i chociaż jest w niej wiele drastycznych wątków, to jednak nie wpływają one, a przynajmniej na mnie, obciążająco. Nie czułam przytłoczenia. Byłam ciekawa rozwoju wątku kryminalnego, chciałam poznać odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Finał relacji pomiędzy Chermaine i Gabrielem był wisienką na torcie i nie stanowił głównego wątku powieści. Tutaj przede wszystkim mamy styczność z odkrywaniem mrocznych zakamarków ludzkiej psychiki i widzimy jak traumy z dzieciństwa kształtują przyszłość bohaterów. Brak zainteresowania i wsparcia ze strony dorosłych, przemoc, zarówno fizyczna, jak i emocjonalna, pozostawia trwałe ślady, które mogą zaważyć na całym życiu. I to wszystko jest tutaj ukazywane. Napięcie, smutek, wstrząsające wątki sprawiają, że u czytelnika pojawia się wiele refleksji. Widzimy również, że miłość, troska, okazanie ciepła i zainteresowania jest często rozwiązaniem na zło i lekiem na traumę. Nie jest to łatwa lektura, ale nie jest też przytłaczająca. Przede wszystkim przez styl autorki i sposób w jaki jest napisana - lekko, przyjemnie, ale jednocześnie z wieloma trudnymi tematami. "The Devil's Toy" to kawał dobrej lektury. Nie często o książkach polskich autorek wyrażam się w ten sposób, mało która sprawia, że jestem nią zachwycona i czytam z taką przyjemnością. Nie mamy tutaj taniego romansu, a powieść naprawdę wartościową, po którą warto sięgnąć.
"The Devil's Toy" to kontynuacja losów uczniów elitarnej szkoły Mulberry Heights, których poznajemy w pierwszym tomie, "The Paper Dolls". Poprzednia część mnie zachwyciła, byłam oczarowana tym, w jak zręczny sposób Natalia Grzegrzółka przekuła literaturę młodzieżową w świetny thriller psychologiczny. Druga część stanowi doskonałą kontynuację swojej poprzedniczki. Więc jeśli tylko lubisz motyw dark academia, literaturę młodzieżową i dobrze skonstruowany thriller, to ta seria jest dla Ciebie.
Charmaine po kilkumiesięcznej przerwie wraca do Mulberry Heights. To, co stało się z Aurelianem Chevalierem, teoretycznie zostało wyjaśnione, a winny trafił za kratki. Tylko czy faktycznie znajduje się za nimi właściwa osoba? Charm zrobi wszystko, aby dowiedzieć się prawdy i udowodnić, że Gabriel nie przyczynił się do śmier*i Aureliana. Kiedy jeden z nauczycieli zostaje znaleziony mart*y, sytuacja robi się coraz bardziej niebezpieczna...
Uwielbiam klimat, który stworzyła w swoich książkach autorka. Mroczny, hermetyczny, duszny. Niebezpieczeństwo i napięcie to nieodłączni towarzysze tej historii. Wspaniale współgra z nimi vibe gotyckiej powieści grozy i thrillera psychologicznego. No cudo!
To historia, która, mimo iż ma element romansu, to jest bardzo konsekwentnie prowadzona. Jako odbiorcy wiemy, że główni bohaterowie się kochają, chcą być ze sobą, ta miłość jest wyczuwalna na niemal każdej stronie — w końcu Charm nie poświęciłaby się dla dobra sprawy, gdyby nie kochała. Jednak to uczucie stanowi niejako tło dla całej fabuły i jest takim niewidzialnym spoiwem dla następujących po sobie działań bohaterki. Na pierwszy plan wysuwa się wątek kryminalny, próby dojścia do prawdy, szukanie śladów, chodzenie po nitce do kłębka.
The Devil's Toy" to książka o miłości, przyjaźni, prawdzie, poświęceniu, determinacji i odwadze. Brzmi patetycznie, ale wszystkie te elementy współgrają ze sobą w nienachalny sposób, dzięki czemu na nasze ręce trafiła książka, od której nie sposób się oderwać.
Jeżeli lubicie książki wypełnione mrokiem, przesiąknięte złem, pełne intryg i zaskakujących plot-twistów i to wszystko podane bez grama cukru — bardzo proszę, seria Mulberry Tales do takich należy. To powieści, o których nie da się zapomnieć, przyprawiają o gęsią skórkę, zostawiają z roztrzaskanym sercem i na długo nie chcą wyjść z głowy.
Sięgniecie po książkę, w której prywatne śledztwo jest prowadzone przez nastolatkę, w prywatnej szkole?
Jeszcze rok temu powiedziałabym, że raczej nie, że raczej to nie mój klimat. Tak samo jak nie spodziewałam się, że sięgnę po tak ciężką lekturę, w której toksyczne zachowania będą wiodły prym w fabule. Jednak sięgnęłam po pierwszy tom Mulberry Tales “The Paper Dolls” Natalii Grzegrzółki i przepadłam w tej historii. Wszystkie toksyczne zachowania bohaterów nie były gloryfikowane, ani romantyzowane, były skomplikowane i miały swoje podłoże w przerażających przeżyciach bohaterów. Z przyjemnością sięgnęłam po druki tom i ostatni tej dylogii “The Devil’s Toy”. Poprzedni tom zakończył się dramatycznie, jednak również dał odpowiedzi na prawie wszystko, choć wiedziałam, że to nie koniec tej historii, to nie spodziewałam się tego, jak się potoczyło wszystko i jak zmieni się główna bohaterka.
To właśnie zmiana głównej bohaterki, tak mnie zaskoczyła. Już nie była tak przestraszona, nie była tak nie zdecydowana, w końcu była pewna swoich kroków i mimo chwil strachu, brnęła dalej, by dopiąć swego. Za jej podstawę daję tak wysoką ocenę, ta historia zostanie ze mną na długo i długo będę o niej rozmyślać.
Sprawa śmierci Aureliana Chevaliera została rozwiązana, morderca siedzi w więzieniu a większość ludzi zamieszana w tę sprawę, przechodzi do porządku dziennego. Jedyną osobą, która nie odpuszcza tej sprawy jest Charmaine. Wraca do szkoły, by dowiedzieć się, jaka była prawda i pomóc chłopakowi, który skradł jej serce. Dziewczyna nadal nie pogodziła się z tym wszystkim, co wydarzyło się pół roku wcześniej, nie znajduje wsparcia w nikim, wszyscy próbują ją odwieźć od pomysłu prowadzenia śledztwa na własną rękę. Wszystko się komplikuje jeszcze bardziej, gdy śmierć po raz kolejny zawitała w mury szkoły.
Jaka książka ostatnio wywarła na was ogromne wrażenie? Nie mogłeś o niej zapomnieć przez dłuższy czas?
Nie mogę zapomnieć o “The Devil’s Toy” Natalii Grzegrzółki, ta historia mną wstrząsnęła, wymiętoliła i wypluła. Siedzę i nie mogę się pozbierać. W tej części autorka pokazała nam, jak wyglądał świat Gabriela, który pragnął tylko jednego: MIŁOŚCI. A co dostał? Ból, taki ogrom bólu, że nie wyobrażam sobie tego, jak on cierpiał, każdego dnia, każdej sekundy swojego życia. W poprzedniej części skupialiśmy się na czymś innym, nad kimś innym. Poznaliśmy bliżej Charmaine, przyjaciół Gabriela i samą szkołę. Tym razem skupiliśmy się na Gabrielu, nad tym jak wyglądało jego życie i jak tajemnice i brak reakcji, może zniszczyć komuś życie.
Jest jedna rzecz, która mi się nie podobała, czyli to, co spotkało oprawcę Gabriela. Najchętniej dorwałabym go w swoje ręce i rozszarpała za to co mu robił, jak próbował go złamać i jak mu się to udało tyle razy.
Za to zakończenie było piękne, takie prawdziwe, pokazało nam, że słodko gorzkie zakończenia mogą nieść nadzieje.
Nie chce wam za dużo zdradzić, ale chce wam ją polecić, jednak muszę mieć na uwadze, że nie jest to książka dla każdego. Ta historia jest pełna Trigger warning’ów i nie warto ich olewać, ponieważ ta historia może namieszać w głowie lub wywołać traumatyczne wspomnienia.
Wydaje mi się, że autorka zrobiła dobrą robotę w połączeniu przeszłości z teraźniejszością, oraz pokazanie nam jak jest cienka linia między zranionym człowiekiem a tym z natury złym. A najbardziej trwoży mnie to, jak autorka przedstawiła nam to, jak działania rodziców odbijają się na dzieciach.
Niezdrowe relacje w tej książce w końcu znajdują swoje wytłumaczenie, mimo że z jednej strony rozumiem je, to z drugiej strony zastanawiałam się cały czas, co by było, gdyby wszyscy byli świadomi tych niezdrowych relacji, co by się stało, jakby z nich zrezygnowali. Ile tragedii by z tego wynikło.
Kocham tę historię tak bardzo, jak mnie przeraża. Dziękuję bardzo wydawnictwu Jaguar, że mogłam ją poznać.
,,Nie wiara wpływa na to, jakimi ludźmi jesteśmy,
tylko to, jak sami postrzegamy moralność."
Kilka miesięcy temu skończyłam czytać "The paper dolls", pierwszą część serii ,,Mulberry Tales", która pozostawiła mnie z mnóstwem emocji i pytań, na które odpowiedź otrzymałam dopiero teraz, w ,,The Devil's Toy" drugiej odsłonie tej historii.
Charmain Wallace po pół roku nieobecności wraca do Mulberry Heights po dramatycznych wydarzeniach, jakie spotkały ją w poprzednim roku szkolnym. Nadal nie wszystko jest jasne, nadal wiele pytań jest bez odpowiedzi, więc na własną rękę rozpoczyna poszukiwania, pragnąc poznać prawdę, by uratować ukochaną osobę.
Więcej nie napiszę o fabule, bo każda odsłona zbyt dużo by ujawniła, a przecież odkrywanie samemu uroków powieści, to niesamowita gratka dla każdego czytelnika.
,,The Devil's Toy" to świetne zwieńczenie dylogii, w której wiele się dzieje, sytuacja wciąż się zmienia, wyczuwalne jest napięcie i różnorodne emocje. Recenzując pierwszy tom napisałam, że nie spodziewałam się aż tylu emocji w tej historii, mimo że początek był trochę powolny i opisowy. Jednak potem wszystko zaczęło dziać się szybciej. Teraz od razu wchodzimy w akcję, która też rozkręca się spokojnie, ale tym razem można poczuć od razu napięcie. Najpierw delikatne, ale potem daje ono o sobie znać znacznie mocniej.
Autorka jest młodą pisarką, ale ma niesamowity talent do tworzenia charakterystycznych postaci, zróżnicowanych, skomplikowanych, którzy nie są nijakimi osobowościami. Spod jej młodego, świeżego pióra wyszedł doskonale napisany romans w stylu Young Adult, z kryminalną zagadką, nieco mrocznym klimatem i thrillerem. Akcja biegnie znacznie szybciej, niż w pierwszym tomie, a finał jest bardzo ekspresyjny, podnoszący adrenalinę i zaskakujący swoim przebiegiem. Wszystko zostało wyjaśnione, doprowadzone do końca, więc widać, że autorka miała dobrze opracowany plan, który zrealizowała w pełni i satysfakcjonująco.
Nie wiem, czy jest w ogóle tego rodzaju placówka oświatowa, jaką przedstawiła nam pani Natalia Grzegrzółka, ale tworząc tę fikcyjną szkołę i historię zwraca uwagę na ludzką naturę, która jest zdolna zarówno do wspaniałych czynów, jak i do okrucieństwa i przemocy. Siłą tej powieści jest przyjaźń, dzięki której można przetrwać nawet najgorszy koszmar i podnieść się, by stawić czoła przeciwnościom. Dowiadujemy się coraz więcej o przeszłości bohaterów poznając ich prawdziwe intencje i oblicze. Poruszane są przy tym trudne tematy, które czynią tę historię jeszcze bardziej ciekawą i godną poznania. Dotyczą one chociażby takich kwestii, jak radzenie sobie z lękami, stratą, próby samobójcze, destrukcyjne zachowania wobec siebie, przemoc fizyczna i psychiczna, trudne dzieciństwo, toksyczne relacje i wiele innych, które wyłaniają się z tej opowieści. To wszystko razem z losami głównych bohaterów, tworzy niesamowitą mieszankę emocjonalną, więc nie jest to słodki romans w stylu Young Adult, lecz zawierająca w sobie pierwiastek gorzkiego posmaku historia.
Cała dylogia je wciągająca, ale druga część jeszcze bardziej wsysa w swój nurt i przykuwa uwagę. Ma w sobie więcej dynamiki, zwrotów wydarzeń i jest jeszcze bardziej tajemnicza, wstrząsająca, a nawet przejmująca. Jej fabuła i poszczególne wątki razem są niczym bluszcz, widoczny na okładce, który oplata nas swoimi odrostami tak, że trudno było mi się od niej oderwać. Wciąż miałam ochotę podążać dalej, na zasadzie: jeszcze jedna strona i idę spać. I nawet nie wiadomo kiedy dotarłam do końca w krótkim czasie, nie odczuwając tak dużej ilości stron.
Pani Natalia Grzegrzółka wchodzi więc na pisarskie poletko z bardzo wysokiego pułapu, bo jest to jej pierwsza dylogia, która pokazuje, że mamy kolejną pisarkę, po której książki warto będzie sięgnąć w przyszłości. Liczę bowiem, że autorka ma w zanadrzu jeszcze nie jedną historię, która ujrzy światło dzienne już niedługo.
Książkę przeczytałam w ramach współpracy z wydawnictwem JAGUAR
The Devil's toy
Historia ta jest kontynuacją książki "The Paper Dolls" i opowiada o losach Charmaine, która po pół rocznej przerwie postanawia wrócić do szkoły, by znaleźć odpowiedzi na nurtujące ją pytania. Po śmierci Aureliana wszyscy są pewni co się stało i kto jest winny, dziewczyna jednak ma inne zdanie i jako, chyba jedyna, próbuje udowodnić swoje zdanie. Tak zaczynają się poszukiwania, które mogą przynieść duże niebezpieczeństwo. Gdy pewnego dnia ginie jeden z nauczycieli, życie Charmaine staje się jeszcze bardziej zagrożone.
Ta książka... a właściwie to cała dylogia wywarła na mnie wielkie wrażenie. Historia która dzieje się w drugim tomie trzyma w napięciu przez cały czas, jednak nie są to emocje związane z rozwiązaniem zagadki, chociaż takie oczywiście też występują, ale mam wrażenie, że mnie osobiście dużo bardziej porwał aspekt emocjonalny. W książce pełno jest tematów ciężkich tj. Przemoc zarówno fizyczna jak i psychiczna, wykorzystywanie sexualne nieletnich, próby samobójcze, jak i wiele innych trudnych problemów. Zresztą książka posiada ostrzeżenie przed takimi tematami, ale mam wrażenie, że dla mnie osobiście właśnie te tematy sprawiły, że książka tak bardzo mi się podobała. Chociaż ciężko jest pisać, że książka się podoba patrząc na tematykę, ale sposób opisania problemów, walki bohaterów z nimi czy budujących się w tym wszystkim uczuć sprawiło, że ta książka mnie kupiła. Wspaniała i miażdżąca.
Po pół roku od tragicznych wydarzeń Mulberry Heights wraca do szkoły. Nic nie jest jednak takie samo jak kiedyś. Ona również zmieniła się. Próbuje prowadzić śledztwo na własną rękę, ale coś wydarza się. Coś co komplikuje wszystko.
,,The devil's toy" to drugi tom serii Mulberry Heights. Należy on zdecydowanie do tych książek, o których ciężko napisać coś by za bardzo nie zdradzić to co wydarzyło się wcześniej oraz to co dzieje się w tej części. A dzieje się wiele.
Książka przepełniona jest emocjami. Bohaterowie tutaj na pewno nie są ni jacy. Są pełni uczuć, żalu, ale również nadziei. Autorka porusza tu trudne tematy i być może nie jest to lektura dla każdego. Przemoc psychiczna i fizyczna, toksyczne relacje, próby samobójcze. I na pewno te tematy dostarczą wielu emocji.
Znajdziemy tutaj również wiele sekretów i intryg. Ale również piękna młodzieńczą miłość, która potrafi przenosić góry. Pojawią się nawet łzy.
Cała historia została bardzo dobrze przemyślana przez autorkę. Świetnie łączy ona teraźniejszość z przeszłością. Natalia dodała tutaj również nieco mroczny klimat. Czasami robi się niebezpiecznie i czytając czułam napięcia.
Jeśli lubicie ten typ literatur to bardzo polecam zarówno pierwszy tom jak i drugi serii ,,Mulberry Heights".
"The Devil's Toy" to świetna kontynuacja serii "Mulberry Tales".
Podobała mi się nawet bardziej jak pierwszy tom. W tej części na pierwszy plan wychodzi motyw zagadki. Charmaine chce rozwiązać tajemnicę, bo nie wierzy w winę Gabriela. Wraca do szkoły i prowadzi niezbyt dyskretne śledztwo, tyle, że zaczynają ginąć ludzie...
Śmierć jest upozorowana na wypadek, ale pojawiają się pierwsze wątpliwości. Część osób wyraźnie się czegoś boi. Czy na terenie Mullberry Heights krąży morderca?
Niekiedy miałam dość głównej bohaterki. Potrafiła mieć problem niekiedy o drobiazgi, sama miała tajemnice ale obrażała się kiedy ktoś inny jej czegoś nie mówił. Wyolbrzymiała pewne sprawy. Rozumiem, młodziutka dziewczyna, ale no cóż...
To książka o przemocy, traumach, niezdrowych relacjach, a także różnych zaburzeniach i chorobach. Z głównych postaci nikt nie jest normalny, każdy się z czymś boryka. Myślę, że autorka świetnie oddała to bohaterom. Lepiej ich rozumiemy wiedząc jakie wydarzenia ich ukształtowały.
Historia ta jest nieprzewidywalna w swojej przewidywalności. Łatwo odkryć kto jest sprawcą, ale już jego pobudki zaskakują.
Książka jest idealnie zbalansowana. Tutaj nie znajdziemy wielu romantycznych scen. To opowieść o sprawiedliwości, przyjaźni i dążeniu do prawdy.
Nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić Was do sięgnięcia po tą serię. Muszę zaznaczyć, że nie jest ona dla każdego, zawiera wiele trigger warningów, ale jeśli lubicie książki tego typu to coś mi mówi, że i ta przypadnie Wam do gustu. Polecam!
Ostatnią rzeczą, o jakiej marzy Charmaine Wallace, jest nauka w szkole takiej jak Mulberry Heights. Ponury internat położony w środku lasu, z dala od jakiejkolwiek...
Przeczytane:2024-10-28, Ocena: 5, Przeczytałam,
"The Devil's Toy" to kontynuacja losów uczniów elitarnej szkoły Mulberry Heights, których poznajemy w pierwszym tomie.
To powieść pełna mroku, intryg i emocjonalnych zakrętów, które wciągają czytelnika w świat, gdzie granice między dobrem a złem zdają się zacierać.
Nasza bohaterka Charmaine wraca do szkoły i za wszelką cenę postanawia udowodnić, że jej chłopak nie zrobił tego, o co został oskarżony. Pomimo ostrzeżeń i przeciwności nie poddaje się i cały czas zbiera dowody.
To historia, która pokazuje, jak łatwo można zagubić się w świecie pełnym iluzji i fałszu, gdzie to, co widoczne na pierwszy rzut oka, nie zawsze odzwierciedla prawdę.
To co mnie przytłoczyło, to pokazanie tego co stało się Gabrielowi, mam poczucie, że mi wystarczyłoby pozostanie przy przemocy, reszta było to dla mnie za wiele (a jestem dorosłym czytelnikiem).
"The Devil's Toy" to powieść idealna dla tych, którzy szukają intensywnej historii z silnymi, niejednoznacznymi bohaterami, którzy nie boją się stawić czoła swoim ciemniejszym stronom. Natalia Grzegrzółka stworzyła intrygujący świat, w którym każde słowo ma znaczenie, a każda decyzja niesie za sobą konsekwencje.