Tatsu Taro, syn smoka

Tatsu Taro jest leniwym chłopakiem, który ma w głowie tylko zabawę. Wychowuje go babka, gdyż matka zniknęła w tajemniczych okolicznościach. Ale pewnego dnia wszystko się zmienia - beztroski Tatsu Taro zwycięża Czerwonego Diabła i wyrusza na wyprawę, która go wiele nauczy. Piękna baśń japońskiej autorki otrzymała Nagrodę im. H.Ch. Andersena i została przetłumaczona na wiele języków. Polskie tłumaczenie Zbigniewa Kiersnowskiego zilustrował Piotr Fąfrowicz, a jego barwne, a jednocześnie oszczędne ilustracje świetnie oddają klimat tej egzotycznej baśni.

Informacje dodatkowe o Tatsu Taro, syn smoka:

Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2010-06-01
ISBN: 978-83-7278-375-2

Kup książkę Tatsu Taro, syn smoka

Tatsu Taro, syn smoka - opinie o książce

Avatar użytkownika - Shi4
Shi4
Przeczytane:2013-05-30, Ocena: 6, Przeczytałam, 52 (190) książek w 2013, Dla dzieci, Japonia, Mam,
Pięknie wydana baśń w twardej oprawie i z ilustracjami. Książka składa się z dwóch części. W pierwszej tytułowy Tatsu Taro ratuje swoją przyjaciółkę Ayę z rąk diabłów. W drugiej części chłopiec wyrusza na poszukiwania swojej mamy zamienionej w smoka. Pomimo tego, że powstała na drugim końcu kuli ziemskiej baśń ta uczy tego, co jest aktualne i u nas - że trzeba pomagać innym, nie myśleć tylko o sobie, ale także nie należy być naiwnym i wierzyć we wszystko, co mówią inni.