Nie zdążyli do Andersa: zdradzili czy walczyli o Polskę?
Wojenna epopeja czterech pancernych i ich psa znana jest wszystkim. Serial emitowany jest niemal bez przerwy, na wszystkich możliwych kanałach. Janek, Olgierd, Gustlik, Grigorij to postacie fikcyjne. Dla wielu jednak ich los to synonim bohaterstwa Polaków walczących w drugiej wojnie światowej. Rozmach, doskonałe aktorstwo i świetny scenariusz serialu zapewniły „Czterem pancernym” niesłabnącą popularność.
Scenariusz prawdziwy – napisany krwią i ofiarą życia – znany jest jednak nielicznym. Kim naprawdę byli prawdziwi pancerni? Za co walczyli? Czy naprawdę wierzyli, że niosą Polsce wolność? A może zwyczajnie za wszelką cenę chcieli się wyrwać z Rosji?
Tankiści. Prawdziwa historia czterech pancernych opowiada o żołnierzach 1. Brygady Pancernej im. Bohaterów Westerplatte. Przeczytamy o Bitwie pod Lenino, Studziankach, przyczółku Magnuszewskim, wale Pomorski, walkach o Berlin. Poznamy zwykłych żołnierzy takich jak zesłany z całą rodziną na Sybir lwowiak – zwiadowca Marian Chodor, radiotelegrafistka Lidia Mokrzycka, która do brygady trafiła z Cieszyna przez Omsk i Uzbekistan czy pochodzący z małej wioski na nowogródczyznie dowódca T-34 Mikołaj Romanowski.
To oni byli tankistami – prawdziwymi pancernymi. Ich historia to historia chwały i hańby, patriotyzmu i zdrady. Nie sposób się od niej oderwać.
Informacje dodatkowe o Tankiści. Prawdziwa historia czterech pancernych:
Wydawnictwo: Znak