ZABIJ ZDRADĘ!
Moe wpada w rozpacz po utracie ukochanej babci.
Souma chce ją wykorzystać, by wrobić Nanę w przestępstwo.
Czy Nanie uda się uratować Moe i odeprzeć atak Soumy?
Oto dziewiąty tom obfitującej w tajemnice pomysłowej historii, która przechodzi wszelki oczekiwania!!
Wydawnictwo: Waneko
Data wydania: 2023-10-11
Kategoria: Komiksy
MIĘDZY MŁOTEM A KOWADŁEM
Wydawca reklamuje tą serię, jako ,,obfitującą w tajemnice pomysłową historię, która przechodzi wszelki oczekiwania". No i wiadomo, jak to z reklamami bywa, mają nas zachęcić, mają rozbudzić ciekawość i niekoniecznie muszą zgadzać się z prawdą i stanem faktycznym. Więc zawsze podchodzę z rezerwą, ale w tym wypadku jednak to hasło dobrze oddaje to, co czeka na nas w trakcie lektury. Bo serio pomysłowe to jest i zaskakuje. Świetnie zrobione i fakt, często idzie wbrew temu, co oczekujemy, że teraz dostaniemy. A jednocześnie tym naszym oczekiwaniom sprostuje. Po raz dziewiąty już zresztą.
Moe rozpacza po stracie babci. A to sprawia, że może stać się łatwym celem Soumy, który chce z jej ,,pomocą" wrobić Nanę. Tkwiąca między młotem i kowadłem Nana będzie musiała dołożyć starań, by ocalić dziewczynę i powstrzymać wroga, ale czy zdoła?
ZABIJ PRZESTĘPCĘ!Dalsze losy Nanao, którego Nana zepchnęła z klifu.Co się z nim działo przez cały ten czas?Z kolei Nana, której zależało na pozycji przywódczyni...
ZABIJ KŁAMSTWA PRAWDĄ!Gdy Nana pogrąża się w żałobie po stracie Michiru, pojawia się przed nią instruktor Tatsumi Tsuruoka. Mężczyzna próbuje przejąć kontrolę...
Przeczytane:2024-06-28, Ocena: 5, Przeczytałem,
POPKULTUROWY KOCIOŁEK:
Napoczęte w poprzednim tomie wątki w dziewiątej odsłonie są doskonale kontynuowane i dążą one do swojego rozwiązania. Widzimy więc, jak Moe popada w emocjonalną rozpacz, która mocno zaburza jej punkt widzenia otaczającego ją świata. Sytuację tą próbuje wykorzystać Souma, który jest gotowy na wszystko, aby tylko wrobić Nanę w morderstwo i tym samym ostatecznie się jej pozbyć. Nastoletnia bohaterka nie ma jednak zamiaru ułatwiać mu tego zadania i jeszcze nie powiedziała ona ostatniego słowa. Nie można jej nie doceniać, bo przecież już wielokrotnie udowodniła, że potrafi ona sobie radzić w najróżniejszych sytuacjach, nawet tych wyglądających na beznadziejne.
Dla czytelnika oznacza to nic innego jak kolejną porcję intensywnych sekretów, niedopowiedzeń, mrocznych intryg i bezkompromisowej przemocy (chociaż tej jest zdecydowanie mniej niż z samego początku serii).
Jednym z najciekawszych aspektów tego tomu jest dalsza eksploracja moralnej szarości postaci. Nana, która początkowo jawiła się jako bezwzględna zabójczyni, stopniowo ukazuje swoje ludzkie oblicze. Z drugiej strony, inni bohaterowie, którzy początkowo wydawali się sympatyczni, okazują się mieć mroczne sekrety i ukryte motywy. To sprawia, że trudno jednoznacznie ocenić ich działania i kibicować komukolwiek bez reszty.
Sporą uwagę odbiorców ponownie przykuwa widniejąca na obwolucie mangi Moe. Dziewczyna straciła swój szeroki uśmiech, całkowicie przytłoczona sprawą śmierci swojej babci. Jakby tego było mało, zmuszona jest ona do podjęcia pewnych działań, które ponownie mogą ją wrzucić w odmęty mroku, z którego jakoś udało się jej wydobyć (min. za sprawą Nany)....