Tak szybko się nie umiera

,,Powieść Jacka Paśnika porusza autentycznością emocji i dojrzałą literacką kreacją miasteczka Urocz, rozgrzanego upałem i gorączką stanu wojennego. W tej narracji wszystko wrze, kipi, rozlewa się, poszukuje kształtu, spełnienia, sensu. ,,Tak szybko się nie umiera" to historia wchodzenia w dorosłość, swoistego rytuału przejścia, wystawiającego na próbę pierwszą miłość i przyjaźń, relacje z rodzicami i ojczyzną. Bohater nie tylko odnosi przy tym rany fizyczne i psychiczne, traci niewinność, ale także zyskuje świadomość historyczną i polityczną. Dobra, ciekawa opowieść"

- Joanna Bator

,,A gdyby tak zdmuchnąć pajęczyny z rekwizytów historii? I stan wojenny w Polsce 1982 roku przemienić w wielką scenę dla nowej ludzkiej komedii? Ukazać pierwsze próby dorosłości, pierwszy bunt, pierwsze prawdziwe uczucia? Jacek Paśnik, rocznik 1997, w precyzyjny sposób sięga po realia sprzed dwóch pokoleń, tworząc własny, niezwykły mit. ,,Tak szybko się nie umiera" to porywający spektakl, w którym odnajdzie się każde spośród nas - tu i dzisiaj"

- Piotr Siemion

,,Tak szybko się nie umiera" to historia dziejąca się w miasteczku gdzieś na północy Polski latem 1982 roku, w trakcie stanu wojennego. Opowiada o losach młodego chłopaka i lokalnej pustelniczki, ostatniej Żydówki w mieście.

Losy maturzysty i tajemniczej kobiety splatają się, kiedy w trakcie przygotowań do jubileuszu miasta okolicą wstrząsa tajemniczy wypadek. Wydarzenie zbliża do siebie Tomasza i Marię, a ich samotność i ciekawość pchają ich ku nieromantycznej, ale głębokiej relacji.

,,Tak szybko się nie umiera" to historia o różnych odcieniach samotności i pragnieniu poszukiwania własnej tożsamości na tle wielkiej historii. To opowieść o przeszłości, nadziei w trudnych czasach, przemianach, przyjaźni i miłości.

Informacje dodatkowe o Tak szybko się nie umiera:

Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: 2024-09-11
ISBN: 9788383199511

Tagi: Proza literacka

Kup książkę Tak szybko się nie umiera

Tak szybko się nie umiera - opinie o książce

Avatar użytkownika - malutkaska
malutkaska
Przeczytane:2024-10-01, Ocena: 6, Przeczytałam, Posiadam,

Z młodością wiążą się zwykle Nasze najlepsze wspomnienia. Tomek Wójcicki, bohater książki autorstwa Jacka Paśnika pt. ,,Tak szybko się nie umiera", która ukazała się nakładem Wydawnictwa W.A.B, dzieli się z Nami tym, co w jego młodości najlepsze i najgorsze zarazem. Nie brak w tej opowieści bólu i cierpienia w wymiarze dosłownym i metaforycznym a jednak z wielką ciekawością śledzimy losy syna miejscowego szewca oraz koleje życia innych mieszkańców Urocza, które wcale urocze nie jest.

Małe miasteczko, 1982 rok. Po ,,karnawale Solidarności" pozostały tylko wspomnienia i areszty pełne przedstawicieli tego ruchu związkowego. W cieniu jednostki Ludowego Wojska Polskiego toczy się typowa dla tamtych czasów egzystencja. Tomek, Zośka i Staszek stawiają pierwsze kroki w dorosłość. Poznają smak inicjacji seksualnej, chcą zarobić pierwsze własne pieniądze i, jak to bywa u młodych, są przekonani, że mogą zmienić świat, który chwilowo kurczy się do granic Urocza. Mają przed sobą najdłuższe wakacje w życiu. Nie wiedzą wtedy jeszcze, że to lato odmieni ich na zawsze.

Narracja zręcznie przenosi Nas do czasów słusznie minionego ustroju i splata losy młodego maturzysty i Baby z Błoni, nazywanej w okolicy Żydówą. Tych dwoje zupełnie niespodziewanie połączy niewidoczna nić zależności. Samotni, napiętnowani przez okolicznych mieszkańców, wojsko i milicję bohaterowie odkrywają przed Nami sekrety własne, swoich rodzin i tajemnice państwowe, o których wolelibyśmy nie wiedzieć.

Ogromne wrażenie robi na czytelnikach ten wykreowany na kartach powieści małomiasteczkowy klimat lat 80.-tych XX wieku. Tym większe, że sam autor urodzony ponad dekadę później, nie mógł skorzystać przy kreacji świata przedstawionego z własnych wspomnień związanych z tamtym okresem. Widać wcale nie trzeba czegoś przeżyć, by umieć o tym interesująco opowiedzieć a Jacek Paśnik potrafi robić to po mistrzowsku.

,,Tak szybko się nie umiera" to wartościowa opowieść o młodzieńczej przyjaźni, potędze propagandy politycznej i wreszcie o tym, jak łatwo jest zniszczyć ludzkie życie. To wspaniała historia z gatunku tych, nad którymi zdecydowanie warto się pochylić.

Dzieci
Jacek Paśnik0
Okładka ksiązki - Dzieci

Nowy, intrygujący głos literatury polskiej młodego pokolenia! Błyskotliwa, przenikliwa, pełna słodko-gorzkiej nostalgii. ,,Dzieci" Jacka Paśnika to historia...