Tajne życie

"Tajne życie to nie tylko relacja z pierwszej linii frontu. To przede wszystkim wspomnienia kobiety, która musiała pogodzić narodziny córeczki z walką z terrorystami. Dojrzewająca w wywiadzie Fox stopniowo wyzbywała się kolejnych złudzeń – na temat przemocy, służby i wojny.

Niedługo po 11 września Daniel Pearl, mentor i przyjaciel Amaryllis, zostaje porwany i zamordowany. Będąca na ostatnim roku Oxfordu Fox rezygnuje z pracy w organizacji humanitarnej. Zdeterminowana, by przeciwstawić się złu, rozpoczyna studia z zakresu terroryzmu i współczesnych konfliktów. To tam opracowuje algorytm, który pozwala określić prawdopodobieństwo powstania komórek terrorystycznych w dowolnym miejscu na świecie.

Gdy w wieku dwudziestu jeden lat rozpoczyna służbę w CIA, jej pierwszym zadaniem jest analizowanie zagranicznych depesz. Odpowiedzialność jest ogromna: jedna pominięta przez nią informacja może poskutkować kolejną tragedią. Po krótkim epizodzie w centrali Fox zostaje skierowana na półroczny kurs dla oficerów działających w terenie. Przez sześć miesięcy w symulowanej rzeczywistości na Farmie uczy się korzystać z broni, uwalniać się z kajdanek, znosić tortury. Poznaje też najskuteczniejsze sposoby na popełnienie samobójstwa, gdyby kiedykolwiek dostała się do niewoli.

Po zakończonym szkoleniu dostaje najtrudniejszy i najbardziej wymagający przydział – pod pozorem handlowania dziełami sztuki ma infiltrować siatki terrorystyczne działające na Bliskim Wschodzie.

Amaryllis Fox – po odejściu CIA Amaryllis Fox relacjonowała bieżące wydarzenia i prowadziła analizy dla CNN, kanału telewizyjnego National Geographic, Al-Dżaziry, BBC oraz innych mediów światowych. Przemawia publicznie na wydarzeniach oraz uniwersytetach całego świata, opowiadając o działaniach na rzecz pokoju. Współprowadzi też program History Channel American Ripper. Mieszka w Los Angeles z mężem i córkami."

Informacje dodatkowe o Tajne życie:

Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Grzegorz Kulesza

Tagi: bóg

Kup książkę Tajne życie

Tajne życie - opinie o książce

Avatar użytkownika - Julka2021
Julka2021
Przeczytane:2021-05-16,

To prawdziwa historia autorki, która już w wieku 21 lat zaczęła szkolenia w CIA. W swojej książce ukazuje nam, jak wygląda życie szpiega. Uświadamia nas, że nie wszystko jest, jak w filmach, które lubimy oglądać, a praca w tym zawodzie to ciągły strach o siebie, bliskich i ludzi, za których się odpowiada.
To pierwszy reportaż, jaki przeczytałam, ale na pewno nie ostatni. Dowiedziałam się bardzo dużo z tej książki i cieszę się, że miałam możliwość ją przeczytać. Otworzyła mi oczy na pewne sprawy, a to, że wszystko z tej powieści wydarzyło się naprawdę, było jeszcze bardziej emocjonujące. Autorka tłumaczy nam, dlaczego wybrała takie studia, życie i co sprawiało, że podejmowała takie, a nie inne decyzje. Wszystko było bardzo dobrze opisane i wytłumaczone oraz skłaniające do refleksji. Każdy trening, szkolenie, czy misja są opisane fantastycznie i szczegółowo, dzięki czemu możemy wczuć się w historię i świat autorki.
Ta książka bardzo mi się podobała. Co prawda na początku nie mogłam wczuć się w historię, ale później było o wiele lepiej. Teraz z niecierpliwością czekam na serial.
Ocena: 8/10

Avatar użytkownika - Bookendorfina
Bookendorfina
Przeczytane:2020-07-05,
"Terroryzm to psychologiczna gra, której sednem jest eskalacja. Ludzi przeraża nie ostatni atak, tylko następny." Książkę czyta się w niespiesznych rytmach, wciągają sekrety wydarzeń ukrytych głęboko pod powierzchnią oficjalnych wersji, momentami jest bardzo ekscytująco, ale zdarzają się miejsca mało zajmujące. Sporo refleksji nasuwa się podczas poznawania tajnego życia Amaryllis Fox przebiegającego w służbie CIA. Nie każdego stać na wyjątkowo wymagające pokonywanie codzienności w oddaniu amerykańskiej społeczności. Potrzeba niezwykłej inteligencji, sprytu, odwagi, opanowania, elastyczności i zdolności przewidywania. Dla uzyskania pełnego obrazu trzeba by było wymienić jeszcze kilkanaście pożądanych cech charakteru. Ich wspólne zaistnienie i połączenie w jednej osobie zdarza się niezwykle rzadko. Zazwyczaj czytamy o nieprzeciętnych uzdolnieniach i determinacji u męskich szpiegów, a tu przykład silnej kobiety, która wie do czego dąży, w imię czego, i co ważne, co jest w stanie poświęcić dla odkrytego powołania. Wyrzeka się większości aspektów potocznie rozumianego szczęścia, wystawia na ogromne ryzyko, funkcjonuje w mega trudnych warunkach, pośredniego i bezpośredniego niebezpieczeństwa. Przyznam, że z rozdziału na rozdział utwierdzałam się w przeświadczeniu, że absolutnie nie potrafiłabym podporządkować wszystkiego patriotyzmowi, zwłaszcza prywatnych pragnień i marzeń. Praca w charakterze ekstremalnie utajonego szpiega, działającego pod fałszywą tożsamością, bez możliwości pomocy w terenie, nie jest dla każdego. Poznajemy przebieg kariery zawodowej i życie prywatne Fox. Dzieciństwo noszące zapowiedzi życiowych wyborów, wzorce wychowania, dojrzewanie światopoglądu, głosy autorytetów, praca w wolontariacie, pobyt w Birmie, początki dziennikarstwa, pomoc osieroconym bośniackim dzieciom. Obserwowanie narastania zagrożenia ze strony ekstremistów, eskalowania ataków terrorystycznych, śmierci z rąk Al-Kaidy amerykańskiego dziennikarza i mentora, sprawia, że rośnie sprzeciw wobec sunnickiej organizacji, pragnienie dokładnego poznania wroga i aktywnego przyczynienia się do jego powstrzymania. Stąd decyzja o studiach z zakresu konfliktów i terroryzmu. Zerkamy za kulisy prac analitycznych dla CIA, szkoleń metod pracy operacyjnej, przysposobienia szpiegowskiego, konspiracyjnego działania na terenie kilkudziesięciu państw. Przybliżane fakty należą do ciekawych, i chociaż nie otrzymujemy czegoś odkrywczego a znane fakty, to jednak z perspektywy indywidualnej postaci nabierają szczególnych nut. Autorka nie wstydziła się przyznać do początkowo uproszczonego sposobu interpretacji świata, uznawania bieli i czerni, dopuszczania szarości dopiero wraz z gromadzonymi doświadczeniami. Młody wiek agenta i wysokie wyniki budzą podziw. Praca pod ogromną presją, kiedy najmniejszy błąd może przeciąć nić ludzkiego życia, diametralnie zmienić bieg losów tysiąca osób, wywołać efekty na ogólnoświatową skalę, wymaga ogromnej wytrzymałości psychicznej. Liczyłam na więcej obrazów kulis pracy szpiega. Podane rozważania, podsumowania, gotowe wzorce interpretacji, należały do interesujących, ale przesiąkły patosem i propagandą jedynie słusznej prawdy. Oczekiwałam scen na kształt przebiegu spotkania stojących po przeciwnej stronie agentów i jednocześnie ludzi połączonych wspólną ideą rodzicielstwa, ten przykład należał do ekscytujących. Bookendorfina.pl

Bardzo ciekawie  opisane życie w służbie CIA. Bo to więcej niż praca. A tutaj dodatkowo czytamy o życiu rodzinnym, uczuciowym, miłosnym. Skrajności wydawałoby się - nie do pogodzenia. I co do zasady autorka potwierdza, że pogodzić się pewnych rzeczy nie dało. Nieprawdopodobne jak wiele zawdzięczamy jako społeczeństwo - takim cichym dwudziestokilkulatkom, które przecież też mają własne marzenia, własne bolączki, własne chciejstwa i własne gorsze dni. A tymczasem wymieniają się lekarstwami na problemy z astmą swoich dzieci z przywódcami największych grup terrorystycznych. A wszystko podczas kawki, kiedy to wiernym towarzyszem jest karabin maszynowy przystawiony do skroni. Opowiadane lekko, ale nie lekkomyślnie. Polecam

Tematyka tej książki od razu mnie zafascynowała ale miałam obawy, że skoro oparta na własnych przeżyciach to będzie sztywna i nudna ale się pomyliłam. Całkiem dobrze się ją czyta.
Chyba większość z nas kojarzy agenta Bonda i przez chwilę myślała jak to jest być tajnym agentem? Brawurowe akcje, częste wyjazdy i super sprzęt, brzmi sielankowo. A rzeczywistość jest zupełnie inna, gorzka...
Amaryllis opowiada nam o swoim dzieciństwie, o tym jak szukała celu w życiu i jak doszła do bycia tajną agentką CIA... Szczera i brutalna... Tajne życie to życie na usługach swojego Państwa. Bycie gotowym w każdej chwili na rozkazy i wyjazd na drugi koniec świata. To ciągłe zmiany swojej tożsamości niczym kameleon, powodujące brak poczucia własnego ja. Przestajesz być matką, żoną, siostrą czy córką, jesteś postacią stworzoną na potrzeby akcji... I te myśli: mogę umrzeć a matka się nie dowie nawet gdzie... To okłamywanie swoich bliskich powodujące wyrzuty sumienia... Krótkie przyjaźnie, często kończące się nagłym wypadkiem...
To ciągły stres, to nie tylko praca w terenie, śledzenie innych ale i szara papierkowa robota, wyłapywanie planowanych ataków terrorystycznych... Nieprzespane noce i litry kawy... Walka o uratowanie setek istnień ludzkich ale i ogromny stres, że coś się przeoczy.
Jeśli jesteście ciekawi jak wygląda bycie tajnym agentem to tę książkę polecam! Dowiedziałam się dużo rzeczy o wydarzeniach, które widziałam w telewizji ale o wielu nie miałam pojęcia...