Tajemniczy świat genomu ludzkiego

Jak stosunkowo prosty chemiczny kod mógł dać początek złożoności człowieka? W jaki sposób wyewoluował genom ludzki? Jak naprawdę działa? Po zadaniu tych pytań natychmiast stajemy w obliczu tajemnic. Żeby na nie odpowiedzieć, musimy zgłębić podstawową strukturę genomu, jego systemy operacyjne oraz mechanizmy działania. Czy taki temat książki nie zapowiada wyprawy w świat niezwykłej złożoności, zbyt skomplikowanej jak na możliwości niebędącego naukowcem czytelnika? Książka "Tajemniczy świat genomu ludzkiego" jest przeznaczona dla takich właśnie czytelników. Nie ma w niej naukowego żargonu, próżno w niej również szukać wzorów matematycznych czy chemicznych. Przybliża nas ona do zrozumienia, w jaki sposób geny dają początek temu, co każdy z nas z natury uważa za swoją jaźń, a co z kolei umożliwiło narodziny geniuszu Mozarta czy Newtona. Nic dziwnego, że spoglądamy na tę skarbnicę potencjału z respektem i wciąż próbujemy zgłębić tajemnicę, która stanowi podstawę naszego istnienia.

Frank Ryan jest lekarzem, absolwentem University of Sheffield. Brał udział w badaniach nad chorobami zakaźnymi i autoimmunologicznymi, jednak w kręgu jego zainteresowań znajduje się przede wszystkim biologia ewolucyjna, m.in. interakcje między genomami wirusów i ich żywicieli, w tym ludzi. Autor książek popularnonaukowych, honorowy Senior Lecturer in the Academic Unit of Medical Education na University of Sheffield, członek Royal College of Physicians, Royal Society of Medicine i Linnean Society of London.

Informacje dodatkowe o Tajemniczy świat genomu ludzkiego:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2017-08-10
Kategoria: Popularnonaukowe
ISBN: 978-83-8097-218-6

Kup książkę Tajemniczy świat genomu ludzkiego

Tajemniczy świat genomu ludzkiego - opinie o książce

Avatar użytkownika - Bookendorfina
Bookendorfina
Przeczytane:2019-01-07, Ocena: 4, Przeczytałam,

"Bardziej indywidualne cechy genomu, miriady drobnych odmian, posiadane przez nas wszystkich i stanowiące wyłącznie osobiste przymioty, kryją w sobie samą esencję naszej jaźni."

Książka zabiera w pasjonującą podróż obejmującą zagadnienia ewolucji, struktury i funkcjonowania genomu ludzkiego, będącego ewolucyjnym dziedzictwem genetycznym człowieka, określeniem człowieka aż do najgłębszego poziomu. Autor prowadzi ścieżką ery oświecenia genetycznego i genomicznego, pionierskich odkryć, przełomowych chwil, ogromnych niespodzianek dla świata nauki, odsłaniających nowe sekrety, potwierdzenia roli DNA jako kodu, wniosku, że geny są cegiełkami dziedziczności. Zdajemy sobie sprawę, jak bardzo kreatywność w tej dziedzinie nauki pomaga w wyjaśnianiu wielu tajemnic genomu ludzkiego, sekretów tkwiących w sednie bytu człowieka. Zaznajamiamy się z niejednoznacznymi teoriami, dyskusyjnymi twierdzeniami, kwestiami rywalizacji i konfliktów pomiędzy grupami naukowców. I wielka ekscytacja opublikowania roboczej wersji ludzkiego genomu w dwa tysiące pierwszym roku, doniosła rzecz na przełomie tysiącleci.

Przybliżane są sylwetki znaczących postaci z genetyki, ciekawie wplecione w historię rozwoju tej dziedziny, ale też przytaczane mniej lub bardziej znane fakty z życia naukowców, podejścia do odkryć, reakcje na otrzymywane nagrody, różnorodne sposoby pracy, czy relacje z innymi badaczami. Na koniec słowo o debatach, obawach i wsparciu dla możliwych modyfikacji genetycznych ludzkiego genomu, bo choć natura nie zna wyrzutów sumienia z powodu wprowadzania zmian w genach, to jednostki ludzkie mierzą się z etycznymi wątpliwościami. Warto podkreślić, że narracja stosunkowo przyjazna, mało skomplikowanego żargonu naukowego, brak wzorców matematycznych i chemicznych, ale za to proste i klarowne reguły, łatwe w odbiorze nawet dla czytelników niezagłębiających się zazwyczaj w biologię lub genetykę. Wszystko po to, by z łatwością zrozumieć objaśniane zagadnienia, podchwycić z szerszej perspektywy doniosłość odkryć związanych z genomem ludzkim, swobodnie podróżować po ultramikroskopijnej krainie genomu. Zerknijcie też na inną książkę z dziedziny genomiki i genetyki, po którą również chętnie sięgnęłam, mowa o "Krótkiej historii wszystkich ludzi, którzy kiedykolwiek żyli", tam też czeka spora dawka wiedzy, podana przystępnie i interesująco.

bookendorfina.pl

Wirusosfera. Ukryty świat wirusów: od przeziębienia do COVID-19
Frank Ryan0
Okładka ksiązki - Wirusosfera. Ukryty świat wirusów: od przeziębienia do COVID-19

Wbrew powszechnemu przekonaniu ludzie nie sprawują władzy nad światem - mają raczej zaszczyt dzielić tę przestrzeń z licznymi gatunkami zwierząt, roślin...

Kyle
T.M. Piro