Tajemnice Bestide Blanche

Tom 7 cyklu Verlaque i Bonnet na tropie

Kiedy w nowym, zachwycającym kryminale M. L. Longworth na peryferia Aix sprowadza się słynny pisarz, Verlaque i Bonnet mają wyjaśnić, czy prześladuje go coś więcej niż tylko jego przeszłość.

Pewnego gorącego, letniego wieczoru Aix-en-Provence obiega wieść, że kontrowersyjny autor powieści, Valere Barbier, który niegdyś jadał obiady z francuskim prezydentem i uczestniczył w całonocnych popijawach z gwiazdami rocka, zamieszkał w La Bastide Blanche, wielkim, pustym od dziesięcioleci domu. Jednak marzenia pisarza o spokojnej emeryturze zostają zniweczone. We dnie przez dom nieustannie ktoś się przewija - a to córka sąsiadów, a to wygadana, lubiąca plotki gospodyni Valerego, wreszcie rywalizująca z nim autorka książek. Co więcej tak w dzień, jak i w nocy pojawiają się niewidoczni, mające złe zamiary goście.

Podczas gdy Antoine Verlaque zgłębia tajemniczą historię Valerego, jego żona i partnerka, Marine Bonnet, zastanawia się, dlaczego posiadłość tak długo była opuszczona. Jednak to, co odkrywa każde z nich, przynosi więcej pytań niż odpowiedzi. Czy Valere tylko wyobraża sobie ulotne nawoływania wypełniające dwór nocami? Czy traci zmysły? A może dręczą go duchy przeszłości?

O AUTORCE:

Mary Lou Longworth mieszka w Aix-en-Provence od 1997 roku. Pisała o tym regionie dla ,,Washington Post", ,,Timesa" (Wielka Brytania), ,,Independent" (Wielka Brytania) i czasopisma ,,Bon Appétit". Jest autorką dwujęzycznego zbioru esejów Une Américaine en Provence, wydanego przez La Martiniere w 2004 roku. Czas spędza w Aix, gdzie pisze oraz w Paryżu, gdzie prowadzi kursy pisarstwa na New York University. Śmierć w Château Bremont to jej pierwsza powieść.

Informacje dodatkowe o Tajemnice Bestide Blanche:

Tytuł oryginału: The Secrets of the Bastide Blanche

Tagi: bóg

Kup książkę Tajemnice Bestide Blanche

Tajemnice Bestide Blanche - opinie o książce

To jest książka typu mieć ciastko i zjeść ciastko. Z jednej strony długo na nią czekałam i chciałabym jak najdłużej się nią delektować, a z drugiej chciałam jak najszybciej ją czytać i chłonąć. Na szczęście jest moja, jak cała seria, i mogę ją czytać jeszcze raz i jeszcze. A czytanie książek z tej serii to dla mnie dzika przyjemność. Wątek kryminalny jest tutaj najmniej istotny. Ważna zaś jest celebracja życia, radość z jedzenia, takie branie za ważne drobiazgów, które budują kulturę życia. Zatrzymanie, uważność, ciepło, to otwarcie na życie. To jest to, co u Longworth lubię najbardziej. Szczególnie w natłoku różnych trudnych czy przykrych lektur i innych życiowych wydarzeń, seria Verlaque i Bonnet daje wytchnienie, pokazuje, że można inaczej, można lepiej. Świat opisywany w Tajemnicach Bastide Blanche jest moim ulubionym, pełnym smakowitego jedzenia, dobrego wina, ogrzewającego słońca. Do tego książki te (wszystkie z serii) są dobrze napisane, bardzo przyjemne do czytania. Polecam każdemu, kto ma ochotę na małe świętowanie życia. Tak po prostu. Z przyjemnością.

Avatar użytkownika - Zdzislaw4
Zdzislaw4
Przeczytane:2023-02-03, Przeczytałem,
M. L. Longworth0
Okładka ksiązki - Verlaque i Bonnet na tropie. Kryminały prowansalskie. Verlaque i Bonet na tropie. Tomy 4-6

Kryminały prowansalskie. Verlaque i Bonet na tropie. Tomy 4-6. Atrakcyjny pakiet trzech kolejnych kryminałów z serii "Verlaque i Bonnet na tropie"...

Verlaque i Bonnet na tropie. Śmierć w Château Bremont
M. L. Longworth0
Okładka ksiązki - Verlaque i Bonnet na tropie. Śmierć w Château Bremont

Akcja powieści kryminalnej pt. "Śmierć w Château Bremont" rozgrywa się w uroczej, zabytkowej miejscowości Aix-en-Provence we Francji. Czytelnicy poznają...

Raj utracony
John Milton