Szymborska. Znaki szczególne. Biografia wewnętrzna

Intymny portret noblistki

,,Czasami jestem podobna do siebie, a czasami nie" - powtarzała.

Od zawsze budziła emocje. Była bliska także tym, którzy nigdy wcześniej nie czytali poezji. Czytelnicy myśleli o niej jak o przyjaciółce, sąsiadce i doradczyni. To może dziwić, tym bardziej że tak mało pisała i mówiła o sobie.

Łączyła cechy nie do pogodzenia: czułość i ironię, surowość i serdeczność, dojrzałość i dziewczęcy urok. Nie bez powodu jeden z bliskich pisał do niej: ,,Wisełko, jesteś taka wieloraka". Nie dało się jej zaszufladkować. Na jednej ze słynnych kartek wysyłanych do przyjaciół umieściła swój adres: ,,pokój z osobnym wejściem".

Jaka była naprawdę Wisława Szymborska?

"Interesowało mnie nie tyle życie zewnętrzne, co psychika poetki, jej przeżycia wewnętrzne. To rejony, do których dostępu broniła bardzo stanowczo, powtarzając: ,,to po mojej śmierci", co skutecznie peszyło rozmówców. Na podstawie tysięcy listów, ale też rozmów z przyjaciółmi i znajomymi Wisławy spróbowałam odtworzyć tę część jej biografii, którą najskrzętniej ukrywała."

/fragment wstępu/

Informacje dodatkowe o Szymborska. Znaki szczególne. Biografia wewnętrzna:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2020-11-25
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy

Tagi: bóg

Kup książkę Szymborska. Znaki szczególne. Biografia wewnętrzna

Opinie o książce - Szymborska. Znaki szczególne. Biografia wewnętrzna

„Znaki szczególne” to biografia Wisławy Szymborskiej. Biografia niełatwa i nieoczywista, skierowana do czytelników, którzy znają już zarówno twórczość polskiej noblistki jak i jej życie. To bardzo intymna podróż przez uczucia, jakimi darzyła Szymborską zarówno autorka jak i ludzie, którzy spotkali poetkę. Już od pierwszych stron poznajemy niezależną, zdecydowaną kobietę, która potrafiła swoją niezależność akcentować z wielkim taktem. Nie bez powodu niechciana popularność, która spadła na Szymborską wraz z przyznaniem Nagrody Nobla, wieczne proszenie o wywiady, sława, popularność, a nawet wymuszona wymiana garderoby zostały przez otoczenie poetki określone mianem „tragedii sztokholmskiej”. O Szymborskiej napisano już bardzo wiele. Głos na jej temat zabrały środowiska od lewej do prawej strony politycznej. Wielbiona i odsądzana od czci i wiary, szanowana i opluwana, czytana przez dzieci w szkole i oskarżana o antypolskość, zyskała sobie zwolenników i zaciekłych wrogów. A jednak, ku zaskoczeniu wielu i ku radości jeszcze większej grupy, doceniona za swoją twórczość. Poetka z Polski, która pisała o sprawach, które poruszyły cały świat. Joanna Gromek-Illg pokazuje nam Szymborską jako człowieka. Prowadzi nas przez trudności, jakich doświadczała, począwszy od częstego braku pieniędzy po zmienne relacje z partnerami życiowymi. Wspomina o pomyłkach z młodości i wrażliwości kobiety, która żyła niejako ponad ciasnym

Szymborska. Znaki szczególne. Biografia wewnętrzna - opinie o książce