Sztuka w afekcie przedstawia historie najsławniejszych par artystów, odkrywając pasje, wyzwania i miłosne relacje skrywające się za największymi dziełami sztuki na świecie.
Poprzez szeroki przekrój XX-wiecznych par: od Fridy Kahlo i Diego Rivery do Josepha Cornella i Yayoi Kusamy, od Josefa i Anni Albers do Gilberta & George'a, Kate Bryan śledzi początki miłosnych relacji, a czasem też ich dramatyczne rozpady, aby ujawnić, jak wielki może być wpływ miłości na proces twórczy. Opowiadając o długotrwałych współpracach i krótkich namiętnościach, Sztuka w afekcie rzuca światło na jedne z największych historii miłosnych XX wieku.
Wydawnictwo: Arkady
Data wydania: 2022-06-22
Kategoria: Architektura, kultura, sztuka
Tytuł oryginału: The Art of Love
,,Sztuka w afekcie" autorstwa Kate Bryan to zbiór esejów opowiadających o parach artystów, tworzących w XXw. Nie są to typowe biografie, a historie życia uczuciowego wybranych twórców.
Artyści cechują się zwykle tym, że albo mają o sobie dość wysokie mniemanie, bywają apodyktyczni, nie przebierają w słowach, albo są też zamknięci w sobie i swoim świecie. Na kartach tej pozycji znajdziemy każdego z nich.
Autorka ukazuje przede wszystkim, jak silny wpływ miała sztuka na życie osobiste opisywanych postaci, ale też i na odwrót - jak mocne piętno na powstawanie nowych dzieł odcisnęła miłość.
Dzięki tej lekturze poznałam wiele nowych nazwisk. Zaintrygowana przedstawionymi ,,smaczkami" z ich życia prywatnego z przyjemnością bliżej przyjrzałam się ich twórczości. Niesamowite jest to, jaką różnorodność ludzkich charakterów możemy tu ujrzeć. Były pary, które wspólnie tworzyły, dając sobie wzajemne wsparcie i inspirację. Pojawiły się też związki pełne przeciwieństw, a także i takie, dla których rywalizacja stała się nieodzowną częścią ich egzystencji. Jednych łączyło płomienne uczucie, inni nie potrzebowali bliskości, żyli nawet na odległość. A byli też i tacy, gdzie wolny związek stanowił podstawę bycia razem. Wśród opisanych par znalazły się też te tej samej płci, dla których ujawnienie swoich preferencji w ówczesnych czasach nie należało do łatwych.
W tej książce ukazana jest niezwykła siła miłości, która potrafi być niezwykle twórcza, ale też i niszczycielska. Chociaż tytuł wskazuje na burzliwe życie artystów, odnajdziemy tu wiele przykładów na to, że wspólna pasja może łączyć i przyczyniać się do harmonijnego życia.
Lekki i przystępny język, jakim posługuje się Autorka, sprawia, że czas spędzony na lekturze upływa niezwykle szybko i przyjemnie. Podział na krótkie rozdziały, traktujące o innej historii, daje możliwość czytania ich w dowolnej kolejności, zaczynając np. od najbardziej znanych nazwisk.
Na szczególną uwagę zasługuje piękne wydanie - twarda oprawa, wzbudzające zachwyt ilustracje i większy format. Największą ciekawostką dla mnie było dowiedzenie się, że Raoul Hausmann i Hannah Höch wynaleźli i opracowali technikę fotomontażu - i to na początku dwudziestego wieku.
Zdecydowanie polecam ten tytuł, nie tylko miłośnikom sztuki, ale też i tym, którzy interesują się historią, biografiami, a nawet psychologią, bo mamy tu pełen wachlarz przeróżnych osobowości.
Na koniec zacytuję Autorkę - ,,sztuka powinna bronić się sama niezależnie od jej twórców, ich historii, związków, błędów i porywów serca."
Przeczytane:2023-02-25, Ocena: 6, Przeczytałam, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2023, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2023 roku, 12 książek 2023, 26 książek 2023, 52 książki 2023,
Miłość uskrzydla i dodaje energii. Może mieć zbawienny wpływ na nasze życie, ale może też być źródłem nieszczęścia, jeżeli jest niespełniona. Dzięki niej w przeszłości powstało wiele wspaniałych i cieszących oko dzieł sztuki. Czy już jesteście ciekawi?
Dzięki Kate Bryan mieliśmy okazję poznać miłosne wzloty i upadki znanych twórców, burzliwe i namiętne historie ich związków. Zajrzeliśmy do alkowy niejednej znanej pary artystów, zaglądaliśmy do ich intymnych pracowni artystycznych i oglądaliśmy znamienne wytwory ich płodnej twórczości. Odkrywaliśmy ich pasje i namiętności, towarzyszyliśmy im w codziennej pracy – byliśmy niemym świadkiem rodzenia się intrygujących pomysłów w ich ogarniętych żądzą sławy głowach.
Kogo nam autorka zaprezentowała? Ponad trzydzieści par ze świata artystycznego, osobistości zarówno znane bardziej, jak i mniej, takie, o których może słyszeliśmy po raz pierwszy. Ale ich życie było również zaskakujące i pełne niespodzianek, odbiło swoje piętno na światowej sztuce, czy to w dziedzinie malarstwa, rzeźby czy architektury.
Pablo Picasso i Francois Gilot, Jackson Pollock i Lee Krasner, Frida Kahlo i Diego Riviera czy Gilbert & George to tylko niektórzy z bohaterów „Sztuki w afekcie”. Z impetem wkraczamy w ich życie osobiste, jesteśmy świadkami zarówno rozwoju, jak i upadku, obserwujemy, jak radzą sobie ze sławą. Czy są szczęśliwi? Czy pasja tworzenia daje im całkowite spełnienie? Dlaczego ich związki były tak burzliwe i krótkie? A może chęć bycia tą ważniejszą osobą w związku była asumptem do licznych rozstań? Ta lektura stawia wiele pytań, ale też daje wiele odpowiedzi na pytania, których dotychczas nie mieliśmy odwagi zadać. Dzięki zagłębieniu się w życie bohaterów mamy możliwość zrozumieć i lepiej poznać ich twórczość, przekaz ich dzieł sztuki, interpretować widziane oczyma wyobraźni obrazy. Tak naprawdę te krótkie opowieści o życiu artystów pozwoliły mi bardziej ich poznać niż oficjalne biografie, pełne dat i skrupulatnie wyliczonych wydarzeń z ich życia. Okraszenie wydania bardzo prostymi i dosadnymi ilustracjami doskonale dopełniło całość. Barwne i szczere opisy na długo pozostają w nas. Nie jest to jednorazowe spotkanie ze słynnymi artystami, to dłuższa przygoda na wiele wspólnych chwil.
Znakomita przygoda, pełna niesamowitych emocji i wrażeń. Nie sposób się jej oprzeć, okładka kusi od pierwszego wejrzenia. Chłonęłam te historie z wypiekami na twarzy. Ale wiele też zyskałam. Musiałam, ciekawość i chęć spojrzenia na wielką twórczość były ode mnie silniejsze, po bliższym zapoznaniu się z każdą parą, zrobić rozeznanie ich dorobku artystycznego, ocenić styl i charakter prac. W ten sposób łatwiej było mi zrozumieć ich wewnętrzne artystyczne powołanie.
Sztuka w afekcie powinna gościć w każdej domowej biblioteczce. Nie opieraj się dłużej, im większy stawiasz opór, tym chęć jej posiadania jest większa. Polecam gorąco!