Harvard Business School to amerykańska uczelnia powstała 105 lat temu, jedna
z pierwszych, a obecnie najważniejsza, uniwersytecka szkoła biznesu na świecie. Jest
wydziałem legendarnej kuźni talentów, bezkonkurencyjnej uczelni – Harvard University.
Marzenie zdolnych i ambitnych ludzi na wszystkich kontynentach. Czy rzeczywiście
Harvard Business School (HBS) zasługuje na miano najlepszej, na czym polega jego
fenomen i jak naprawdę wyglądają studia na tej legendarnej uczelni – na te i więcej pytań w
książce „Szkoła Liderów” odpowiada dziennikarz Philip Delves Broughton, który na dwa lata
porzucił swoją pracę i poświęcił się studiom na HBS.
„Szkoła Liderów. Dwa lata w Harvard Business School” to zbiór wrażeń i wniosków brytyjskiego
dziennikarza newsowego, który postanowił poszerzyć swoje horyzonty i zyskać wiedzę
o funkcjonowaniu biznesu. Jego wybór padł na studia MBA na Harvard Business School, gdzie
początkowo czas upływał mu na rozwiązywaniu skomplikowanych case studies z zakresu finansów,
rachunkowości, marketingu itd. Dość szybko spostrzegł jednak, że to co jest na Harvardzie
najważniejsze, niekoniecznie dzieje się w lekcyjnych salach. Brougton zanurzył się głęboko
w relacje z innymi studentami, żeby w pełni chłonąć atmosferę miejsca, z którego najlepiej na
świecie widać kapitalizm. „Szkoła Liderów” to zapis jego spostrzeżeń, kopalnia wiedzy, anegdot
i ciekawostek dla każdego, komu kwestie gospodarcze nie są obce. To także wspaniała narracja
i cięty język autora, dzięki którym trudno jest się oderwać od lektury.
Informacje dodatkowe o Szkoła Liderów. Dwa lata w Harvard Business School:
Wydawnictwo: Kurhaus Publishing