Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego

Ocena: 6 (1 głosów)
Mistrz sztuki kulinarnej MAREK ŁEBKOWSKI zaprasza do podróży po "domowym gotowaniu". Przez krainę domowych śniadań i kolacji oraz świat obiadów aż po smakowitą wędrówkę pośród podwieczorków i dań świątecznych. Każdy przepis to: - czas przygotowania - ułatwia zaplanowanie pracy - stopień trudności - pomaga podjąć decyzję o wyborze przepisu - liczba porcji - umożliwia przeliczenie ilości składników - składniki - szybko sprawdzisz, czy masz wszystko pod ręką - opis krok po kroku - poradzisz sobie z każdym, nawet najtrudniejszym, przepisem Ponadto w książce: - praktyczny wstęp - dowiesz się, jakie elementy wyposażenia kuchni są niezbędne - najpopularniejsze potrawy w kilku inspirujących wariantach - odkryjesz nowe możliwości kuchni polskiej - kolorowe fotografie - zobaczysz, jak będą wyglądały Twoje dania, zanim jeszcze je przygotujesz - porady mistrza Łebkowskiego - triki i sposoby ułatwiające przyrządzanie potraw i podnoszące ich smak - sekrety kuchni staropolskiej - zobaczysz, jak je wykorzystać współcześnie.

Informacje dodatkowe o Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego:

Wydawnictwo: Publicat
Data wydania: b.d
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788324512607
Liczba stron: 496

więcej

Kup książkę Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego - opinie o książce

Kuchnia polska stanowi wiele tajemnic, gdyż samo jej przygotowanie potraw przynosi wiele satysfakcji jej autorowi Panu Marku Łepkowskiemu w książce pt.„Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego. Kuchnia polska”.

Książka autorstwa Pana Marka Łepkowskiego składa się z 6 rozdziałów
podzielonych na podrozdziały następującej treści:

ŚNIADANIA I KOLACJE: kanapki, pieczywo, sałatki, smażenie naleśników, racuszki, twaróg, kasza, ryż, ryż na słodko, ryż na słono, dżemy, konfitury,

OBIADY DOMOWE: wywary, barszcze, zupy z warzyw, zupy krem, zupy kwaśne, zupy grzybowe, dodatki do zup, ryby gotowane, ryby w sosie, karp, dorsz, jagnięcina, przygotowanie mięsa, sztuka mięsa, zrazy wołowe, rolady, przygotowanie warzyw do gotowania, ziemniaki gotowane i duszone, pieczarki, makaron zapiekany,

PODWIECZORKI: przekąski z sera, potrawy z sera topionego, placki ziemniaczane, przekąski na podwieczorek, ciasteczka, ciasto kruche, słodkie tarty, ciasteczka i placki czekoladowe, desery lodowe, kawa i herbata, koktajle owocowe,

UROCZYSTOŚCI DOMOWE: galareta, mięsa w galarecie, musy, pasztety z mięsa, ryby na zimno, drób faszerowany, bliny, ciastka,ciasta drożdżowe, serniki pieczone, ciasto biszkoptowe, przygotowanie nalewek, nalewki, likiery,

POTRAWY ŚWIĄTECZNE: śledzie, schab pieczony, łazanki, baby drożdżowe, ryby w galarecie, bigos, pączki, strucle, mazurki, przygotowanie mazurków, przygotowanie tortów, pierniki i pierniczki, faworki, desery z maku, sosy świąteczne,

POTRAWY NA ŚWIEŻYM POWIETRZU: drób z grilla, wieprzowina z grilla, szaszłyki z mięsa, warzywa i grzyby z grilla.

Uwielbiam smaki polskiej kuchni , ale to co mnie w niej zaskakuje to ciągła zmiana przepisów.

Autor wyjaśnia Czytelnikowi jak we właściwy sposób podejść do gotowania i co jest potrzebne aby wykonać polskie dania.

Wymienia na samym wstępie jakich narzędzi należy użyć np. rodzaje noży, formy do pieczenia babek, ciastek, dodatki do pieczenia, rękaw
cukierniczy, sitko do podsypywania cukrem pudrem, pędzel do smarowania, rodzaje patelni oraz garnków do gotowania.

Istotne są dla początkujących osób chcących nauczyć się gotować techniki gotowania i autor opisuje je w praktyczny sposób.

Wiedza autora o sztuce gotowania jest przekazana przez niego perfekcyjnie.

Wykonując wraz z autorem wybrany przepis z 6 przedstawionych rozdziałów ma się wrażenie, że świat kuchni nie jest tak bardzo skomplikowany jak nam się wydaje na początku, gdy obawiamy się ugotować po raz pierwszy.

Miałam okazję spróbować kuchni autorstwa Pana Marka Łepkowskiego: kanapki z szynką, są bardzo proste w przyrządzeniu, mają delikatny smak, a jeśli nie ma się innych składników do kanapki podanych w przepisie to można je zastąpić innymi produktami, które posłużą do ich dekoracji.

Podoba mi się to, że kuchnia Pana Marka jest prosta i to, że wykonane danie jego autorstwa jeść można na każdy możliwy sposób.
Przykładem tego jest: konsumowanie chleba pokrojonego na ukos.
Porady autora stanowią cenną wskazówkę w trakcie poznawania i odkrywania przepisów znanych, ale jeszcze na nowo udoskonalanych.
Pomysły Pana Marka Łepkowskiego to prawdziwy larytas na polskim stole do którego zaprasza Czytelnika w swojej autorskiej książce kucharskiej.

Książka ta zawiera zaprezentowane zdjęcia każdej potrawy przygotowanej przez autora ciekawie opisane informacje o przepisach oraz porady autora.

Elementem dodatkowym przekonującym do gotowania są opinie znajdujące na tyle okładki znanych osób ceniących sobie smak polskiej kuchni: Laura Osęka, Kasia Marciniewicz, Monika Kucia, Gienio Mientkiewicz.

Twarda oprawa koloru szarego, a w jej tle znajdują się charakterystyczne elementy służące w polskiej kuchni, s. 496, Wydawnictwo Publicat, Poznań 2017.

Zapraszam do zapoznania się z tą książką autorstwa Pana Marka Łepkowskiego, która stanowi kolejny sukces kulinarny w polskiej kuchni.

Link do opinii
Inne książki autora
Najlepsze przepisy kuchni europejskiej
Marek Łebkowski 0
Okładka ksiązki - Najlepsze przepisy kuchni europejskiej

Kolejna książka znakomitego znawcy sztuki kulinarnej to tym razem wybór najbardziej charakterystycznych potraw kuchni europejskiej. Łatwo zauważyć, że...

Najlepsze z najlepszych przepisy kuchni polskiej
Marek Łebkowski0
Okładka ksiązki - Najlepsze z najlepszych przepisy kuchni polskiej

Wybór receptur najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni. Książka ta, mocno zakorzeniona w kulturowej a zwłaszcza kulinarnej tradycji, sięga...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy