W wstępie książki opisane zostały podstawowe produkty wegetariańskie: zboża; warzywa strączkowe; seitan i tempeh oraz nasiona oleiste. W publikacji zawarto wiele informacji dotyczących właściwości, zalet oraz sposobów wykorzystania wymienionych produktów.
Natomiast zasadnicza część książki to profesjonalny kurs gotowania, w którym na ponad 500 fotografiach krok po kroku pokazano przepisy kuchni wegetariańskiej. Na pięknych zdjęciach ukazano z góry deskę z potrzebnymi składnikami i kolejne fazy przygotowania potraw. Wystarczy popatrzeć na zdjęcia, by wiedzieć, co będzie potrzebne do gotowania oraz jakie czynności należy kolejno wykonać, aby perfekcyjnie przygotować danie.
Potrawy podzielono na: śniadania, obiady, kolacje, przekąski, koktajle i musy, słodkości oraz posiłki dla dzieci. Wśród proponowanych dań znalazły się na przykład: babka kawowa, budyń z białej czekolady i limonki, chlebek bananowy, chłodnik rzodkiewkowo-serowy, ciasteczka pełnoziarniste z czekoladą, myszki z warzyw i sera, pulpety z fasoli i warzyw, sangria, tarta z kremem brokułowym i wiele, wiele innych.
To wspaniała pomoc w kuchni nie tylko dla wegetarian, ale wszystkich, którzy pragną odkryć nowy sposób gotowania, pełen smaku i zdrowia.
Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2024-09-23
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 360
Tytuł oryginału: Scuola di cucina, Ricette vegetariane
Książka ta to zbiór opisujący wszystko – od historii cywilizacji po zmiany, jakie drapacze chmur wprowadziły w wizerunek nowoczesnych miast; od dziwnych...
Wszyscy zapragnęli mieć talizman przynoszący szczęście. Jedynie Szperaczek nie wierzy w czarodziejskie moce amuletów. Czy dobre i złe przygody, które nas...