W Krainie Chochlików zaczął się rok szkolny. Amelka nie mogła doczekać się pierwszych lekcji - tak strrrasznie chciała nauczyć się nowych sztuczek i poznać nowe koleżanki! Gucio trochę jej zazdrościł, ale na pocieszenie mała wróżka przywiozła mu Wielką Księgę Zaklęć. Ogromną jak słoń! A jak wygląda szkoła dla wróżek? Sprawdźcie sami!
Wydawnictwo: Papilon
Data wydania: 2010 (data przybliżona)
Tytuł oryginału: L'école des fées
Język oryginału: Francuski
Tłumaczenie: Natalia Usenko
Amelka uwielbiała czary, szkołę wróżek i magiczne lekcje. Aż do dnia, gdy złapała paskudną wróżyczkę. Różdżka nagle przestała być...
Sa dni, kiedy wszystko idzie nie tak. jajka się tłuką, zgrabione liście odfruwają, porządki kończą się wielkim bałaganem. A jeśli dodać do tego czary i...
Przeczytane:2014-10-12, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 Książki - 2014 rok, Mam,
Która mała dziewczynka nie kocha wróżek? Prawdopodobnie nie znajdzie się ani jedna. Bo dzieci, a szczególnie dziewczynki, kochają dobre wróżki, które potrafią zaczarować świat.
A wróżka Amelka, bohaterka serii Mała wróżka Amelka Sophie de Mullenheim i Claire Gaudriot, to szczególna czarodziejka, która nie tylko wykorzystuje magię, ale która w dodatku jest … detektywem.
Tym razem autorki serii zapraszają wszystkie dzieci do szkoły. Nie jest to jednak zwykła szkoła, a Szkoła dla wróżek.
Jak w każdej książce o Amelce, będzie magicznie, kolorowo i bardzo optymistycznie. Dziewczynka z dużym entuzjazmem podejmie trud nauki w szkole dla wróżek, poznając nowe czary i sztuczki. Zdobędzie też nowe koleżanki i spotka fantastyczne nauczycielki dzięki którym dzień w szkole będzie jeszcze przyjemniejszy! Nie zapomni jednak o swoim najwierniejszym druhu, Guciu, który poczuje się nieco zazdrosny o swoją przyjaciółkę.
Szkoła dla wróżek przeniesie każdą dziewczynkę do pięknego świata magii, gdzie każde dziecko będzie miało okazję dowiedzieć się, jakie korzyści płyną z nauki i poznawania nowych osób. To książka, która ma olbrzymi walor edukacyjny, przekazując dzieciom masę pozytywnych emocji i ucząca je radzić sobie w nowych sytuacjach. Pomoże też pokonać lęk przed pójściem do szkoły!
Książka jest piękna i barwna dzięki treściom które przekazuje, a jednocześnie dzięki pięknym ilustracjom, które odzwierciedlają każdą historię.
Amelka jest kapitalną książką do czytania w ciągu dnia, ale i świetnie nadaje się do czytania przed snem. Dzięki ciepłej historii, pełnej pozytywnych emocji przeniesie dzieci w krainę snów, pięknych i bajecznie kolorowych, jak każda historia o małej wróżce.
Serdecznie polecam wszystkim mamom, poszukującym wartościowych i ciekawych książek dla swoich córek.