Rok 1808. Wojska napoleońskie opanowują Europę. Na morzach trwa zażarta wojna pomiędzy sprzymierzoną flotą Francji z Hiszpanią, a marynarką Wielkiej Brytanii. Młody, ambitny dowódca małej fregaty angielskiej Horatio Hornblower zostaje wysłany na drugą stronę globu w celu ustanowienia morskiej blokady hiszpańskich posiadłości w Ameryce Środkowej i wsparcia lokalnych sił walczących z iberyjską koroną. Jego „Lydia” zaledwie 36 działowa fregata musi przeciwstawić się 60 działowemu okrętowi liniowemu Natvidad, starając się zniwelować dysproporcję zwrotnością statku, wyszkoleniem załogi i inteligencją dowódcy. W tej pełnej zagrożeń ekspedycji Hornblower może liczyć tylko na siebie, oraz na bandę włóczęgów i złodziei wyłapanych w angielskich dokach, którą mozolnie przemienia w zahartowaną załogę „Lydii”, oczekując że dyscyplina i nadzieja na bogate łupy z hiszpańskich galeonów oddali widmo buntu. Doskonała znajomość krwawych realiów wojny morskiej z przełomu XVII i XVIII wieku, w połączeniu z egzotyką podróży, barwnymi postaciami i wartką akcją wciągają czytelnika aż do ostatniej strony tej bestselerowj powieści.
Informacje dodatkowe o Szczęśliwy powrót:
Wydawnictwo: Remi