Poradnik metodyczny do nauczania religii rzymskokatolickiej według podręcznika nr AZ-31-01/18-KI-5/20, zgodnego z programem nauczania nr AZ-3-01/18 oraz AZ-4-01/18.

Celem katechezy jest pomoc uczniowi w odczytywaniu swojego powołania i odkrywania miejsca w świecie, Kościele, narodzie i rodzinie.
Przewodnik metodyczny proponuje szerokie spektrum metod aktywizacyjnych, opartych m.in. na posługiwaniu się nowoczesnymi technikami audiowizualnymi i multimedialnymi.
Propozycje do poszczególnych tematów przekraczają czas realizaji jednostki lekcyjnej – dają katechecie możliwość wyboru metod i form pracy dostosowanych do specyfiki klasy.
Cechą charakterystyczną scenariuszy jest schemat treści: Bóg przychodzi i zaprasza człowieka do wspólnego życia, a człowiek odpowiada na Boże wezwanie.
Strukturę scenariuszy tworzą trzy stałe etapy:

Szukam tego, co ważne.
Rozważam i zdobywam.
Zostaję ubogacony i działam.

Informacje dodatkowe o Szczęśliwi, którzy żyją wolnością. Przewodnik metodyczny do klasy I liceum i technikum:

Wydawnictwo: Jedność
Data wydania: 2020-09-08
Kategoria: Duchowość, religia

Kup książkę Szczęśliwi, którzy żyją wolnością. Przewodnik metodyczny do klasy I liceum i technikum

Szczęśliwi, którzy żyją wolnością. Przewodnik metodyczny do klasy I liceum i technikum - opinie o książce

ks. dr K. Mielnicki, E. Kondrak, E. Parszewska0
Okładka ksiązki - Szczęśliwi, którzy żyją wolnością. Podręcznik do nauki religii dla klasy I liceum i technikum

Podręcznik nr AZ-31-01/18-KI-5/20 do nauczania religii rzymskokatolickiej na terenie całej Polski, z zachowaniem praw biskupów diecezjalnych, przeznaczony...

Poznaję Boży świat. Przewodnik metodyczny
ks. dr K. Mielnicki, E. Kondrak, E. Parszewska0
Okładka ksiązki - Poznaję Boży świat. Przewodnik metodyczny

Przewodnik do podręcznika numer AZ-11-01/18-KI-4/20 z dnia 28.05.2020, zgodnego z programem nauczania nr AZ-1-01/18. Celem katechezy jest pomoc uczniom...