Szczęśliwe garnki. Kulinarne przepisy na zdrowe ciastka

Ocena: 4 (1 głosów)

Nowa autorska seria książek kulinarnych Beaty Pawlikowskiej, która proponuje szybkie, zdrowe i pyszne dania z prostych, naturalnych składników.

" Wymyśliłam te ciastka, bo jem tylko zdrowe rzeczy.

Bez cukru, słodzików, margaryny, białej mąki, jajek czy śmietany.

Zamiast tego: świeże owoce, płatki różnych zbóż, suszone owoce, nasiona i przyprawy.

Absolutnie zdrowe i zrobione wyłącznie z prostych, naturalnych składników.

          Pyszne, szybkie i zdrowe.

         Ja osobiście je uwielbiam! "

Książka została wzbogacona o innowacyjne rozwiązanie na rynku wydawniczym - aplikację TAP2C. Dzięki niej Czytelnicy mogą skorzystać z dodatkowych treści multimedialnych.

Informacje dodatkowe o Szczęśliwe garnki. Kulinarne przepisy na zdrowe ciastka:

Wydawnictwo: Edipresse Książki
Data wydania: 2015-11-18
Kategoria: Kuchnia
ISBN: 9788379450657
Liczba stron: 88

więcej

Kup książkę Szczęśliwe garnki. Kulinarne przepisy na zdrowe ciastka

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Szczęśliwe garnki. Kulinarne przepisy na zdrowe ciastka - opinie o książce

"Szczęśliwe garnki" - kulinarna książka z przepisami na ciastka

 

Publikacja "Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na ciastka" Beaty Pawlikowskiej zawiera 28 receptur na wypieki.

Bardzo lubię piec ciasta i ciastka. Lubię poznawać nowe przepisy, które wypróbowuję. Dlatego nie mogłam przejść obojętnie wobec książki Beaty Pawlikowskiej.

Publikacja "Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na ciastka" zawiera 28 receptur na wypieki. Jak przyznaje Beata Pawlikowska: Gotowanie i pieczenie jest jak malowanie. Wystarczy zatrzymać się w czasie, puścić wszystkie myśli i dać się porwać. Poczujesz wolność i radość.

Beata Pawlikowska piecze tylko zdrowe ciastka, nie stosuje przetworzonych produktów. W jej przepisach nie ma cukru, słodzików, margaryny, jajek, śmietany czy białej mąki. Żadna z tych rzeczy nie rośnie w ziemi ani na drzewie. Każda z nich jest robiona w przemysłowej fabryce żywności, gdzie dla obniżenia kosztów o przyspieszenia procesu technologicznego stosuje się wiele różnych chemicznych rozpuszczalników, konserwantów i innych substancji. Z kolei biała mąka została chemicznie wybielona, przez co nie zawiera w sobie żadnych cennych składników.

Zamiast wyżej wymienionych produktów, autorka stosuje świeże owoce, płatki zbóż, suszone owoce, nasiona i przyprawy. Jej ciastka są bez cukru, ale cudownie słodkie. Bez mąki i jajek, ale w mocnym kształcie. Bez sztucznego tłuszczu, za to z chrupiącymi orzechami. Absolutnie całkowicie naturalne i zrobione wyłącznie z prostych, nieprzetworzonych składników.

Autorka eksperymentowała z różnymi składnikami, aż wreszcie opracowała idealną recepturę. Trzeba przyznać, że jej ciastka są oryginalne, np. chińskie ciastka z czerwoną fasolą (składnik ten ma neutralny smak, więc nadaje się do ciastek), hawajskie ciastka z ananasem i orzechami macadamia (australijskie orzechy połączone z hawajskimi pachnącymi kwiatami plumerii), japońskie ciastka ze słodkimi ziemniakami, słowiańskie ciastka z marchewką i truskawkami.

Niektóre ciastka zawierają składniki, o których nawet nie słyszałam, np. australijskie ciastka z quandongów, inkaskie ciastka z amarantusem.

Jednak największe zaskoczenie wywołały przepisy na ciastka poszukiwaczy skarbów (egzotyczny smak płatków migdałowych zatopiony w tropikalnym rytmie cynamonu i ananasa), na nowozelandzkie ciastka hobbitów oraz po nitce do kłębka. Co kryją dwa ostatnie przepisy, tego nie zdradzę...

"Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na ciastka" to inspirująca książka kucharska, która pokazuje, że ciastka nie muszą być tradycyjne, czyli oparte na tych samych standardowych składnikach, by były pyszne i szybkie w wykonaniu. Duża zaletą tej książki jest to, że przy każdym przepisie Pawlikowska opowiada krótką historię, czym się inspirowała w chwili wymyślania receptury. Pewnie wypróbuję kilka przepisów, ponieważ zdjęcia ciastek są naprawdę zachęcające. Polecam tę książkę miłośnikom oryginalnych ciastek.

Warto wspomnieć, że "Szczęśliwe garnki" to kulinarna seria z przepisami na wszystkie pory roku (wiosnę, lato, jesień, zimę), święta oraz ciastka. Każdej książce z serii towarzyszy multimedialna niespodzianka - specjalnie przygotowany film, na którym Beata Pawlikowska zaprasza czytelników do swojej kuchni. Można go obejrzeć dzięki aplikacji mobilnej TAP2C. Więcej informacji znajdziecie tutaj. Myślę, że warto mieć w domu całą kolekcję.


Link do opinii
Inne książki autora
Blondynka na językach. Rosyjski
Beata Pawlikowska0
Okładka ksiązki - Blondynka na językach. Rosyjski

To nie jest zwykły podręcznik do nauki języka obcego. Jest to kurs rozmawiania w języku obcym. Uczy mówienia i rozumienia. Zero gramatyki, zero wykuwania...

Poradnik Globtrotera czy Blondynka w podróży
Beata Pawlikowska0
Okładka ksiązki - Poradnik Globtrotera czy Blondynka w podróży

Sztuka podróżowania według Beaty Pawlikowskiej to m.in.: * logistyka pakowania, czyli wszystko o bagażu * latanie samolotem – od zakupu biletów...

Zobacz wszystkie książki tego autora
Recenzje miesiąca
Smolarz
Przemysław Piotrowski
Smolarz
Babcie na ratunek
Małgosia Librowska
Babcie na ratunek
Wszyscy zakochani nocą
Mieko Kawakami
Wszyscy zakochani nocą
Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk
 Baśka. Łobuzerka
Zaniedbany ogród
Laurencja Wons
Zaniedbany ogród
Dziennik Rut
Miriam Synger
Dziennik Rut
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy