Szczęście. Jak żyć bez presji i dbać o swój dobrostan

OSIEM KLUCZY DO ZNALEZIENIA PRAWDZIWEGO ZADOWOLENIA Z Ż YCIA.

DLACZEGO JESTEM TAKA ZESTRESOWANA? DLACZEGO NIE MOGĘ BYĆ PO PROSTU SZCZĘŚLIWA?

Prawda jest taka, że szczęście jest ulotne, a my nieustannie stresujemy się, próbując je osiągnąć.

Psychoterapeutka Niro Feliciano proponuje drogę do czegoś znacznie bardziej satysfakcjonującego: zadowolenia z życia.

AKCEPTACJA, WDZIĘCZNOŚĆ, BUDOWANIE WIĘZI, KONCENTRACJA NA TERAŹNIEJSZOŚCI, POZYTYWNE NASTAWIENIE, CZUŁOŚĆ DLA SAMEGO SIEBIE, ODPORNOŚĆ I DUCHOWOŚĆ.

Dzięki tym praktykom pokonamy przeszkody, które powstrzymują nas od pełnego, sensownego i satysfakcjonującego życia.

Niepokój, stres i smutek nie znikną natychmiast, ale ta książka sprawi, że w twoim życiu zagości spokój oraz głębsza, prawdziwsza i trwalsza radość z życia.

Informacje dodatkowe o Szczęście. Jak żyć bez presji i dbać o swój dobrostan:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2023-01-25
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: THIS BOOK WONT MAKE YOU HAPPY Eight Keys to Finding True Contentment

Tagi: Samodzielne rozwiązywanie problemów i rozwój osobisty

Kup książkę Szczęście. Jak żyć bez presji i dbać o swój dobrostan

Szczęście. Jak żyć bez presji i dbać o swój dobrostan - opinie o książce

Avatar użytkownika - przyrodaz
przyrodaz
Przeczytane:2023-02-06, Ocena: 6, Przeczytałam,

Bardzo potrzebowałam przeczytać teraz taką książkę. Autorką jest tu pani psychoterapeutka, która wpierw opowiada nam o swoim życiu, by na bieżąco przeprowadzać na nas terapię, której nie zauważymy, ale której odczujemy na sobie efekty. Przyznaję, ż w każdej kwestii się z nią zgadzałam. Ja nie jestem terapeutką, ani psychologiem, choć zawsze bardzo mnie to interesowało. Być może dlatego wyrobiłam w sobie efekt słuchania innych, tak jak autorka. Do niej nawet nieznajomi potrafią od razu podchodzić i opowiadać o swoich problemach nawet kiedy jest w sklepie na zakupach. Wiedzą, że ich wysłucha, a co za tym idzie, nieraz rozpaczliwie potrzebują pomocy. Powodem tego jest brak szczęścia. Nie widzą tego dobrego, co ich otacza, biorąc to za pewnik. Czekają na szczęście karmiąc się jedynie kłopotami, roztrząsając zmartwienia i całą uwagę skupiając na obecnym nieszczęściu, które przewidują, że tylko się powiększy. To tak strasznie błędne koło. Nie ma recepty na szczęście, to nie tabletka, którą wystarczy połknąć i czekać. Szczęście to przede wszystkim praca nad samym sobą. SOBĄ, nie nikim innym, nie rodziną, nie dziećmi. Autorka wyjaśni nam praktyki prowadzące do zadowolenia i poczucia spełnienia, które rozpocznie od 163 strony. Poznamy terapię poznawczo-behawioralną, terapię dialektyczno-behawioralną, terapię akceptacji i zaangażowania oraz terapię redukcji stresu opartej na uważności. Autorka nazywa te praktyki kluczami do zadowolenia. Każde z nich dokładnie opisze na czym polega. Począwszy od akceptacji, samowspółczuciu, kończąc na wiarze. Do tego po przeczytaniu każdego opisu klucza do szczęścia będzie czekało na was zadanie do wykonania. I tutaj podkreślę, że czas na uświadomienie sobie wartości każdego z kluczy może być różny. Osoba, która chce osiągnąć szczęście poprzez terapię autorki może rozłożyć sobie tą książkę na potrzebny dla niej czas. Nie każdy bowiem potrafi przetrawić dany problem od tak. Każda rzecz będzie tu potrzebowała spokoju i ciszy. Według mnie ta metoda działa:-) Serdecznie wam ten poradnik polecam:-)

Avatar użytkownika - izanaglik
izanaglik
Przeczytane:2023-01-26, Ocena: 5, Przeczytałam,

🍀 RECENZJA 🍀

Tytuł: " Szczęście"jak żyć bez presji i dbać o swój dobrostan.

Autor: Niro Feliciano

Wydawnictwo: @wydawnictwofilia

#współpracarecenzencka

Na temat szczęścia czytałam wiele poradników ale ten spodobał mi się najbardziej. Autorka książki jest psychoterapeutka która na przykładzie obserwacji swojego życia chce nam przekazać osiem kluczy do prawdziwego zadowolenia z życia 😊.

1. AKCEPTACJA

2. SAMOWSPÓŁCZUCIE

3. WDZIĘCZNOŚĆ

4. WIĘZI

5. SKUPIENIE SIĘ NA TERAŹNIEJSZOŚCI

6. PRIORYTETY I INTENCJE

7 REZYLIENCJA (zdolność do przystosowania się do pojawiających się w naszym życiu traum, nieszczęść, tragedii i innych wyzwań.

8. WIARA

Często poświęcamy to co jest dla nas najcenniejsze, żeby uzyskać coś co jak "sądzimy" jest nam potrzebne do szczęścia. Jeśli zatrzymacie się na chwilę, by zastanowić się co naprawdę cenicie, szybko staje się jasne,co ma znaczenie,a co go nie ma. Sława, pieniądze,władza i komfort materialny mają wysoką cenę.Co poświęcicie, by za nie zapłacić? Klucze opisane w książce doprowadza was do pełnego życia.

Niepokój,stres i smutek nie znikną, natychmiast, ale ta książka sprawi że w twoim życiu zagości spokój oraz głębsza,prawdziwsza i trwalsza radość z życia.

Według mnie żeby być szczęśliwym nie należy poddawać się presji.To ona niszczy drogę do szczęścia.Presja potrafi bardzo silnie wpływać na wybory jakich dokonujemy i kształtować nie tylko to jak sami siebie postrzegamy ale również poczucie własnej wartości. Często czujemy nacisk by zrobić to ,czego się od nas wymaga.

Polecam ❤️

Czym jest szczęście? Encyklopedia PWN definiuje szczęście jako filoz., psychol. pojęcie niejednolicie definiowane, używane w znaczeniu: zdobycia najwyżej cenionych społecznie dóbr i przymiotów, trwałego zadowolenia z życia połączonego z pogodą ducha i optymizmem, poznawczej oceny własnego życia jako udanego, wartościowego i sensownego, pomyślnego bilansu doświadczeń życiowych.

Prawda, że proste? A jednak każdy z nas ma swoją definicję szczęścia.

O szczęściu, a właściwie sposobach na odnalezienie szczęścia i jego utrzymaniu traktuje poradnik Niro Feliciano, certyfikowanej terapeutki kognitywnej (terapia kognitywna, znana również pod pojęciem terapii poznawczej, jest formą psychoterapii, opartej na założeniu, że sposób myślenia o sytuacjach życiowych wpływa na stan emocjonalny i zachowanie człowieka).

Poradnik został podzielony na dwie części: część pierwsza. Dlaczego tak trudno odnaleźć szczęście i część druga. Osiem kluczy do zadowolenia.

Książka nie jest terapią, ale prowokuje do myślenia i zastanowienia się, czy tak bardzo ,,przyzwyczailiśmy się do normalności, w której dzieci na mają wolnego, dorośli są wykończeni zarabianiem na życie, którym nie mają czasu się cieszyć, a rodziny i związki cierpią z powodu jednego i drugiego.", że uważamy takie życie za normalne i każde zachwianie tej ,,normalności", powoduje stres i niepewność? A jeśli już to jest nasza ,,normalność" i nie wyobrażamy sobie innego życia, to jak mamy odnaleźć w niej szczęście?

Druga część, osiem kluczy do zadowolenia, czyli akceptacja, samowspółczucie, wdzięczność, więzi, skupienie na teraźniejszości, priorytety i intencje, rezyliencja i wiara pomogą wam poprawić komfort swojego życia. Pomogą

W poradniku napisanym bardzo prostym i przystępnym językiem znajdziemy wiele przykładów, bardzo obrazowych. Poczujemy się, jakbyśmy rozmawiały z przyjaciółką, u której szukamy porady. Często w poszukiwaniu szczęścia zapominamy o sobie, tak skupiając się na szukaniu, że zapominamy, czego szukamy.

Tytuł ,,Szczęście. Jak żyć bez presji i dbać o swój dobrostan" prawdopodobnie może albo odstraszyć wszystkich, którzy unikają wszelkiej maści coachów obiecujących szczęście i pieniądze po jednej sesji, albo przyciągnąć właśnie osoby na to liczące. Zdecydowanie bardziej podoba mi się oryginalny tytuł ,,This book won't make you happy. Eight keys to finding true contentment." (,,Ta książka nie uczyni cię szczęśliwym. Osiem kluczy do znalezienia prawdziwego zadowolenia".). Zapytacie, dlaczego zdecydowanie bardziej podoba mi się oryginalny tytuł? Już odpowiadam. Ta książka nie uczyni was szczęśliwymi, żadna książka tego nie uczyni. Ta książka może dać wam wskazówki, które pomogą wam w drodze do znalezienia zadowolenia z życia. Ta książka przypomni wam również, że żyjecie w realnym świecie, pełnym pułapek i problemów, nie w świecie wykreowanym przez socjalmedia.

Czymkolwiek jest dla was szczęście, życzę wam, abyście je utrzymali lub odnaleźli.

Serdecznie polecam!

Avatar użytkownika - yoloczytam
yoloczytam
Przeczytane:2023-02-10, Ocena: 5, Przeczytałem,

"Więzi międzyludzkie są życiodajną siłą naszego wspólnego człowieczeństwa. Umożliwiają nam jednoczesne wyrażanie i odczuwanie emocji, ofiarowywanie i przyjmowanie."

Ta książka jest przepisem na szczęście. A jak je zdobyć?
Wystarczy osiem kluczy...

Niro Feliciano dzieli się z czytelnikiem ważnymi poradami, które są receptą na szczęście, ale hola hola, to nie jest takie proste jak mogłoby się wydawać! ?

Szczęście to bowiem zwykła codzienna chwila, ulotny moment, nad którym się najczęściej nie pochylimy na dłuższy czas, a który warto docenić. Jest to tak naprawdę i wszystko i odrobina więcej, nawyki, oddychanie, czy zwykła wdzięczność... Szara codzienność prawda? Dlatego niestety chyba nie zwracamy na to aż tak dużej wagi.

Autorka mówi o tym jak bardzo w obecnych czasach nie dbamy o swój dobrostan psychiczny i fizyczny, zatracając się w świecie telefonów. Nie potrafimy odpocząć i coraz częściej interakcja międzyludzka schodzi do poziomu agresji zamiast przyjemnej rozmowy. Pandemia była tym momentem pauzy, gdzie człowiek zaczął się zastanawiać nad swoim życiem i spojrzał na nie z innej perspektywy. Powoli wracamy do "normalności", a co za tym idzie, znowu, niestety, zaczynamy gonić za rządzą posiadania - więcej i więcej.

Czytając tą książkę poczułam się jak na miłej kawce z autorką, która mi opowiedziała o swoich doświadczeniach, oraz wysłuchała moich życiowych rozterek, dzieląc się swoją wiedzą i okazując wsparcie.

"Bardzo wierzę w to, że to my uczymy innych, jak mają nas traktować. Wyznaczając granice, dajemy ludziom do zrozumienia, że muszą je szanować, aby żyć z nami w zdrowej relacji."

Zapewne każdy z nas ma własną definicję szczęścia, dla mnie, osobiście jest to relaksujący wieczór, kawa i dobra książka, a dla was?

Polecam każdemu, ponieważ dzięki tej książce w twoim życiu zagości spokój oraz głębsza, prawdziwsza i trwalsza radość z życia.