Syreny z Broadmoor

Syreny z Broadmoor jest zbiorem opowiadań inspirowanych prawdziwymi wydarzeniami. Są to najgłośniejsze sprawy kryminalne ostatniej dekady, które wydarzyły się w Wielkiej Brytanii z udziałem Polaków. Historie, które trafiły na pierwsze strony brytyjskich gazet; zbrodnie, które wstrząsnęły opinią publiczną.

Studentka z Gdańska padła ofiara seryjnego mordercy na terenie kościoła w Glasgow. Pracownik budowlany wpadł w szał podczas niedzielnego grilla i zamordował sześć osób na wyspie Jersey. Para zwyrodnialców zakatowała niespełna pięcioletniego chłopca w Coventry. Student skazany za brutalny gwałt w Exeter, walczący o uniewinnienie – to historie, obok których nie można przejść obojętnie. To mroczna strona emigracji na Wyspy.

Opowiadania Krasnowolskiego tną jak noże i nie pozwalają spać. Opisują horror emigracji, zarówno metaforyczny, jak i dosłowny. To świetna literatura zbrodni, świetna literatura faktu, po prostu - świetna literatura.

Jakub Żulczyk

Tylko duże numery robią z nas dużych facetów”, mówi bohater „Syren z Broadmoor”. Jan Krasnowolski zrobił naprawdę wielki numer. Prawdziwe zbrodnie popełnione przez Polaków na Wyspach przekuwa w zwarte, znakomicie skomponowane literackie teksty. Każda historia to niemal gotowy scenariusz odcinka wysokobudżetowego serialu, każda jest przejmująca. I prawdziwa.

Łukasz Orbitowski

Jan Krasnowolski, ur. 1972 w Krakowie, od 2006 mieszka w Bournemouth, w Wielkiej Brytanii. Autor książek "9 łatwych kawałków", "Klatka", "Afrykańska elektronika".

Informacje dodatkowe o Syreny z Broadmoor:

Wydawnictwo: Initium
Data wydania: 2017-03-29

Tagi: emigracja syreny z broadmoor brexit Wyspy wielka brytania

Kup książkę Syreny z Broadmoor

Syreny z Broadmoor - opinie o książce

Trudne, czasem przerażające sytuacje i niezrozumiałe motywy ludzkich działań. Niezrozumiałe, gdyż nie doświadczałam takich sytuacji. Czy mogę oceniać postawy i zachowania bohaterów? Wyłącznie odnosząc się do ponadczasowych, uniwersalnych wartości i obowiązujących kanonów moralnych. A i tak nie ucieknę od subiektywizmu. Skoncentruję się więc na samej lekturze.
Dotyczy ważnych problemów współczesnego świata - zgody na przemoc, powsznej brutalności, wulgarności, znieczulicy. Braku szacunku dla siebie samego i drugiego człowieka.

Klatka
Jan Krasnowolski0
Okładka ksiązki - Klatka

Skład: sample z popkultury, miejskie legendy, punk rock, hip-hop, używki, seks, przemoc, wulgaryzmy, underground, polish psycho. Opis działania: pokazuje...

Afrykańska elektronika
Jan Krasnowolski0
Okładka ksiązki - Afrykańska elektronika

Afrykańska elektronika Jana Krasnowolskiego to cztery dłuższe opowiadania, które w niebanalny sposób pokazują życie i pracę współczesnych polskich emigrantów...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk