Przed czterystu laty pewna młoda algonkinska dziewczyna przeżyła swe życie z taką wiara i odwagą, że pamięta się o niej do dziś. Prawdziwą opowieść o jej losach możesz przeczytać w książce "Pocahontas- Prawdziwa księżniczka". Pocahontas poślubiła przystojnego Anglika, Johna Rolfe'a. Mieli synka, którego nazwali Thomas. Ojciec Pocahontas nadal jednak wnukowi inne imię: Pepsicanough.
Książka ta jest zadziwiającą opowieścią o Thomasie Pepsicanough Rolfie. Jego pasjonujące przygody przenoszą czytelnika do innego swiata i w inne czasy. Uwięzionego jak w pułapce pomiędzy dwoma walczącymi ze sobą kulturami, podtrzymuje ukochana przyjaciółka, Jane Poythress, i algonkiński wujek, Parahunt. Odkrycie, do którego z tych dwóch światów należy, to dla Thomasa największe wyzwanie - okazuje się ono długą i trudną podróżą, którą może przebyć jedynie on sam. Po drodze jednak przekonuje się, że Bóg posiada doskonały plan dla jego życia, który ofaruje mu to, co najlepsze z obu światów.
Informacje dodatkowe o Syn Pocahontas :
Wydawnictwo: Vocatio
Data wydania: 1996-06-07
Kategoria: Dla młodzieży
83-7146-071-6
Przeczytane:2024-03-02, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki 2024, Mam,
Powieść zaczyna się, gdy Matoaka zwana Pocahontas, ma ledwie 9 lat. Już wkrótce ratuje od smierci anglika schwytanego przez swoje plemię. I choć bardzo się z nim zaprzyjaźniła, to po latach swoje serce oddała innemu przybyszowi, John'emu Rolfe'owi. Wkrótce po ochrzszczeniu się jako Rebeka, bierze ślub i zachodzi w ciążę. Gdy synek Thomas konczy roczek, Pocahontas wspólnie z mężem płynie do Anglii. Tam po kilku miesiącach Pocahontas choruje na gruźlicę i tak ta indiańska ksieżniczka umiera z dala od swego kraju.