Pocahontas to "Ulubiona córka" wodza Powhatana - indiańskiego króla Algonkinów, przez matkę nazwana "Figlarką" - dziewczyna o niezwykłym charakterze. wiele lat później wysławiana jako odważna obronczyni Algokinów.
"Pocahontas- Prawdziwa księżniczka" to opowieść autentyczna. Została napisana na podstawie dokładnych i wszechstronnych badań dokumentacji historycznej o życiu tej indiańskiej księżniczki. Dzięki temu ukazuje znacznie wiecej przygód Pocahontas niż obraz filmowy. Przede wszystkim jednak mówi o najwspanialszej wedrówce życia, która przywiodła te niezwykłą dziewczynę do najlepszego Ojca.
Informacje dodatkowe o Pocahontas Prawdziwa księżniczka :
Wydawnictwo: Vocatio
Data wydania: 1996-05-03
Kategoria: Dla młodzieży
83-7146-051-1
Przeczytane:2024-03-04, Ocena: 5, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2024,
Powieść zaczyna się, gdy Matoaka zwana Pocahontas, ma ledwie 9 lat. Już wkrótce ratuje od smierci anglika schwytanego przez swoje plemię. I choć bardzo się z nim zaprzyjaźniła, to po latach swoje serce oddała innemu przybyszowi, John'emu Rolfe'owi. Wkrótce po ochrzszczeniu się jako Rebeka, bierze ślub i zachodzi w ciążę. Gdy synek Thomas konczy roczek, Pocahontas wspólnie z mężem płynie do Anglii. Tam po kilku miesiącach Pocahontas choruje na gruźlicę i tak ta indiańska ksieżniczka umiera z dala od swego kraju.