Błyskotliwa historia rozgrywająca się w międzywojennym Londynie. Wciągająca niczym mroczny półświatek, o którym opowiada.
Jest rok 1926, Wielka Brytania wciąż liże rany po I wojnie światowej, a w jej stolicy kwitnie szalone życie nocne. W klubach Soho członkowie Izby Lordów bawią się z początkującymi aktorkami, zagranicznymi dygnitarzami i gangsterami, a fordanserki inkasują szylinga za taniec.
Nellie Coker w pełni zapracowała sobie na złą sławę królowej pełnego blichtru londyńskiego półświatka. To bezwzględna, a zarazem ambitna matka sześciorga dzieci, która marzy o awansie społecznym dla swego potomstwa. Sukces przysparza jej jednak wrogów i imperium Nellie musi się zmierzyć zarówno z zewnętrznymi, jak i wewnętrznymi zagrożeniami.
Rozbrzmiewające muzyką i gwarem świątynie rozrywki w Soho kryją mroczne tajemnice, a w podziemnym labiryncie zbrodni łatwo się zagubić...
***
Kate Atkinson to jedna z najwybitniejszych współczesnych powieściopisarek, zdobywczyni nagrody Costa w kategorii Książka Roku za swój debiut Za obrazami w muzeum. Akcja trzech z jej docenionych przez krytykę i nagrodzonych powieści - Jej wszystkie życia (zekranizowanej przez BBC w 2022 roku jako znakomicie przyjęty serial z Thomasin McKenzie w roli głównej), Bóg pośród ruin (obie wyróżnione Costa Novel Award) oraz Transcription - rozgrywa się w czasach II wojny światowej. Jest także autorką serii bestsellerowych kryminałów o prywatnym detektywie Jacksonie Brodiem, obejmującej Zagadki przeszłości, Przysługę, Kiedy nadejdą dobre wieści? oraz O świcie wzięłam psa i poszłam..., na podstawie których powstał serial BBC z Jasonem Isaacsem. Po latach Jackson Brodie powrócił w powieści zatytułowanej Bezkresne niebo, a kolejna część sagi, Death at the Sign of the Rook, ma się ukazać w 2024 roku.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2024-07-17
Tytuł oryginału: Shrines of Gaiety
#współpracabarterowa
Mroczne zakątki Londynu lat 20. XX wieku. Ludzie pragną zapomnieć o okropnościach wojny, życie nocą rozkwita w egzotycznych klubach.
Nellie Coker jest bezwzględną właścicielką klubów nocnych, jest królową londyńskiego półświatka. Niedawno wyszła z więzienia i ma ręce pełne roboty, szóstkę rozpustnych, rozczarowujących dzieci, którym pragnie zapewnić byt. Nie brakuje śmiałków czyhających na jej imperium... Komu Nellie może zaufać w tym niebezpiecznym świecie pełnym intryg, gdzie nie brakuje mrocznych sekretów rodzinnych, zdrad, a nawet romansów?
Co za wciągająca, klimatyczna historia! Śledzimy rozwój historii nie tylko z perspektywy Nellie, ale także detektywa Frobishera prowadzącego śledztwo w sprawie Cokerów i pomagającej mu bibliotekarki Gwendolyn poszukującej dwóch nastoletnich uciekinierek marzących o sławie. Wszystkie postaci są wielowarstwowe i nietuzinkowe, zwłaszcza Nellie! Co za kobieta! To wspaniały portret kobiety gangstera z lat 20. XX wieku. Bystra bestia, ambitna, z głową do interesów.
Klimat ówczesnych lat został wspaniale odzwierciedlony. Brudne uliczki, eleganckie kluby, olśniewające nocne życie, narkotyki, zakazany alkohol, handel ciałem, karciane wieczory i tańce. Szybka fortuna, pogoń za sławą mami i niejednego zwiodły na manowce. Gangsterzy, skorumpowani gliniarze i morderstwa.
Momentami dowcipna, z odrobiną mroku, a także z nieprzewidywalnymi zwrotami akcji.
Czytanie tej książki to była prawdziwa przyjemność! Polecam!
Detektyw Jackson Brodie powraca! Kolejna, po Zagadkach przeszłości, Przysłudze i Kiedy nadejdą dobre wieści?, powieść autorki bestsellerowej serii o przygodach...
Czwarta powieść z serii o detektywie Jacksonie Brodiem. Tracy Waterhouse, policjantka, która dokonuje niespodziewanego zakupu, Tilly, aktorka u...
Przeczytane:2024-08-11,
Szalone lata dwudzieste ubiegłego wieku, pełne blichtru, dekadenckich przyjęć oraz mrocznych sekretów ożywają w wyobraźni czytelnika wraz z kolejnymi stronami tej książki.
Nellie Coker – caryca imperium klubów nocnych - wychodzi na wolności. Doskonale znająca półświatek londyński szybko orientuje się, że ktoś chce odebrać jej władzę i pozbawić ją majątku. Żądna lepszej przyszłości dla swoich sześciorga dzieci nie odpuści jednak łatwo. Czy da radę obronić swoje imperium? Kogo jest w stanie poświęcić, żeby to uczynić?
Na początku powieści pojawia się kilka postaci kompletnie do siebie nie pasujących. Z kolejnymi stronami te postaci oraz ich historie zaczynają się wiązać w intrygujący sposób. Poszczególne elementy opowieści jak rozsypane puzzle wskakują powoli na swoje miejsce i z czasem tworzą mocno zaskakujący obraz.
Autorka ma wielki rozmach literacki. Jej powieść pulsuje życiem, intryguje tajemnicami, skrzy opisami. W wyobraźni czytelnika wybuchają wielowarstwowe, bardzo sugestywne obrazy. Wręcz czuć i słychać barwny świat lat 20, oszalały i obolały po ledwo zakończonej wojnie, świat pełen dekadenckich imprez, jazzu, alkoholu, narkotyków, miłości i zbrodni.
Wątek kryminalny jest niezwykle zawiły i bardzo interesujący. Odkrywanie jego kolejnych elementów stanowi trudne wyzwanie, ale też daje mnóstwo satysfakcji.
Bohaterowie rozrysowani są w przemyślanym sposób. Sporo w nich mroku i dekadencji lat, w których żyją. Najwięcej kontrowersji budzi główna bohaterka, która odpycha od siebie, a jednocześnie wzbudza pewien podziw. Mnie skojarzyła się z … ojcem chrzestnym w wersji kobiecej.
„Świątynie rozrywki” to kryminał z pogłębionym tłem obyczajowym, powieść z wciągającym wątkiem szpiegowskim, historia pewnej miłości, a wszystko to okraszone doskonałym humorem oraz galerią niesamowitych postaci.
Finał jest mistrzowski, godny całej powieści.
Książkę otrzymałam w ramach umowy barterowej z @wydawnictwoczarnaowca