Wydawnictwo: W.A.B.
Data wydania: b.d
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Wydanie poszerzone i wznowione po 20 latach. Książka wciąż aktualna i nadal potrzebna. Czy coś się zmieniło przez te 20 lat?
Politycy tym samym schematem spychają kobiety na margines. Górnolotne hasła, które mają zmanipulować. Jedno się zmieniło. Kobiety, które głośno mówią o krzywdzie, które nie dadzą się zagłuszyć i nie idą na kompromisy.
Książka warta uwagi. Daje do myślenia, zwraca uwagę na wątki, o których się nie mówi.
Pozycja świetna i bardzo, bardzo aktualna. Niezwykle to smutne, że w nowym wydaniu trzeba było dopisywać nowe framenty, wręcz całe rozdziały. I nie dlatego, że po tych kilku latach jest lepiej. Nie!!! Jest zdecydowanie gorzej. Bo dożyliśmy czasów, w których trybunał magister Przyłębskiej praktycznie zlikwidował prawo do aborcji. Czasów, w których kościół poprzez swój wpływ na politykę tworzy nam państwo wyznaniowe. Czasów, gdzie grozi nam Polexit, bo pisowski rząd niszczy praworządność. Czasów, gdzie w Polsce umiera demokracja i wielkimi krokami zbliżamy się do Białorusi. Jestem przekonana, że nie takiego horroru spodziewała się autorka.
Dałam najwyższą ocenę, chociaż nie do końca jestem wszystkim zachwycona. Streszczenia odcinków Ali McBeal i odniesienia do polskich warunków nie zawsze były trafne, a przede wszystkim było ich za dużo i już niewiele wnosiły do opisywanego tematu. Ale dałam najwyższą ocenę za wagę i znaczenie problemu, którym zajęła się Agnieszka Graff.
Nie ma sytuacji bez wyjścia. Zawsze można walić głową w mur, aż w końcu mur się zawali. Agnieszka od lat wzbudza mój szacunek i podziw za to, że...
Matka Feministka to zadziorny przewodnik po doświadczeniu macierzyństwa w kraju, gdzie przekonanie, że rodzina jest najważniejsza jest odwrotnie proporcjonalne...
Przeczytane:2021-04-14, Ocena: 4, Przeczytałam, 26 książek 2021, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2021, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2021 roku, 52 książki 2021, 12 książek 2021,