Świadomość, mówi OSHO, jest kluczem do zrozumienia siebie i cieszenia się wolnością w każdym momencie naszego życia.
Lao Tzu i Budda twierdzili, że większość z nas przechodzi przez życie niczym lunatyk pogrążony w transie. Zawsze częściowo nieobecni, wiecznie nieuważni wobec otoczenia. Często nie jesteśmy nawet świadomi motywacji własnych działań.
Z drugiej strony, znamy przecież momenty przebudzenia się świadomości. Najczęściej w sytuacjach ekstremalnych, gdy na przykład grozi nam wypadek drogowy, czas jakby nagle się zatrzymuje i każda sekunda, każdy dźwięk, każda myśl staje się wyrazista. Także poruszające chwile, jak narodziny lub śmierć kogoś bliskiego, dają nam wgląd w stan zwiększonej świadomości.
Książka ta pokazuje, w jaki sposób żyć bardziej uważnie i świadomie; jak nie odcinać się od miłości, troski i wglądu w samego siebie.
Wydawnictwo: Czarna Owca
Data wydania: 2013-09-11
Kategoria: Psychologia
Ciało jest twoja ziemią, jesteś w nim zakorzeniony. Świadomość jest drzewem twojego ciała. Myśli są jak owoce. Medytacja jest jak kwiaty. Twoje ciało wspiera...
Seks się liczy. Od seksu do nadświadomości prezentuje obraz zdrowego, naturalnego, wolnego od poczucia winy i stłumienia seksu. Gdy inne książki oferują...
Przeczytane:2023-06-26, Ocena: 4, Przeczytałam,
Po kolejnej książce autora mogę stwierdzić, że nie próbuje on nakazywać, a raczej wskazuje możliwości.
Tym razem zagłębił się w świadomość. W sposób prosty i przystępny pokazuje jak być świadomym i uważnym. Nie chodzi o skakanie przez góry, a o to by zdawać sobie sprawę z tego co tu i teraz, przeżywać życie w pełni.
Po przeczytaniu książki nie można liczyć na cud, ale jest szansa, że zatrzyma nas ona na chwilę i skłoni do refleksji.