Ozór wołowy z remuladą z selera, kacze serca z harissą, sałatka z ośmiornicy, solianka na kaca, plaster miodu z wędzoną śmietaną… To nic trudnego, gdy do wspólnego gotowania zapraszają Paweł Suwała – szef kuchni restauracji Butchery & Wine i Aleksander Baron – szef kuchni restauracjo-baru Solec 44.
Dodatkowo swoje ulubione przepisy prezentują ich dostawcy. Szalony Rzeźnik, czyli Grzegorz Kwapniewski, wyjaśnia, jak zrobić naprawdę dobry rosół czy tatara, a Pan Sandacz, czyli Dariusz Wolszczak, poleca między innymi flaki z lina i swoją słynną zupę rybną. I jeszcze barman, czyli Julian Karewicz, serwuje oryginalne drinki, w tym – ogórkowy gin i rabarbarowe mohito.
Razem to 100 smakowitych przepisów – prawdziwie męska kuchnia. A do tego panowie okraszają przepisy barwnymi opowieściami. Jakby siedziało się z nimi przy stole.
Paweł Suwała (ur. 1976) – szef kuchni restauracji Butchery & Wine, specjalizującej się w daniach mięsnych, zwłaszcza z wołowiny. Jako jedyny w Polsce od kilku lat posiada odznaczenie przewodnika „Michelin” Bib Gourmand.
Aleksander Baron (ur. 1983) – właściciel i szef kuchni warszawskiego restauracjo-baru Solec 44, specjalizującego się w potrawach z produktów pozyskanych od lokalnych dostawców. Laureat prestiżowej nagrody przewodnika „Gault & Millau. Polska” w kategorii Młody Talent 2015.
Wydawnictwo: Dwie siostry
Data wydania: 2015-11-25
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 304
Chcę przeczytać,