Zdrowe odżywianie najczęściej kojarzymy z przejściem na dietę, odchudzaniem, spadkiem wagi ciała. Postanowienia i decyzje z tym związane najczęściej przyjmują formę wyrzeczeń, głodowania i często odczuwamy wtedy poczucie straty, przymus rezygnacji z przyjemności, smutek, a to wywołuje różnego rodzaju braki i żale. Tymczasem zdrowe odżywianie to takie, które dostarcza organizmowi energii, wzmacnia je, a nie osłabia. A to wymaga dokładnego poznania potrzeb własnego ciała.
W książce ,,Stres na detoksie" autorki zajmują się wpływem niezaspokojonych wybranych potrzeb emocjonalnych na nawyki i decyzje żywieniowe oraz proponują czytelnikom rozwiązania pozwalające wprowadzić trwałe zmiany w swoim odżywianiu.
W 12 rozdziałach znajdują się informacje na temat zdrowego odżywiania i sposobów radzenia sobie z emocjami, narzędzia, wskazówki i sugestie, które pomogą wykorzystać do uporania się z problemami własny potencjał.
Czy znam swoje potrzeby? Które z nich zaspokoję jedzeniem, a które tylko chwilowo w ten sposób zagłuszę? Dlaczego znowu chce mi się jeść? Jak mam poradzić sobie z nocnym podjadaniem? Dlaczego nie mogę schudnąć?
Odpowiedzi na tego typu pytania wymagają przyjrzenia się własnym nawykom i przekonaniom, poznania swoich wartości i mocnych stron, umiejętności zarządzania emocjami i stresem.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2015-10-21
Kategoria: Medycyna i zdrowie
ISBN:
Liczba stron: 272
W książce ,,Zupowy detoks" autorki zajmują się wpływem podejmowanych decyzji żywieniowych i oczyszczania organizmu na jakość życia. Inspirują do zmian...
Chcę przeczytać,