Strażniczka opowieści

Jen Gibbs, dla najbliższych Jennia Beth, po dziesięciu latach pracy w sześciu nowojorskich wydawnictwach zdobywa wymarzoną posadę redaktora w prestiżowym Vida House Publishing. Pewnego dnia Jen znajduje na swoim biurku wypłowiałą kopertę z plikiem kartek otoczonych seledynową okładką i zatytułowanych Strażniczka opowieści.

Swojskość opowieści o przygodach Sarry i Randa z końca XIX wieku budzi w Jen uśpione wspomnienia, a styl nieznanego autora brzmi w niej jak melodia, którą już kiedyś słyszała.

Czy Jen uda się zrozumieć siłę tajemniczego oddziaływania opowieści? Czy powrót do rodzinnych stron i rozrachunek z własną przeszłością przyniesie jej wolność?

Osadzona w scenerii surowych Appalachów powieść uwodzi czytelnika nie tylko sprawnie skonstruowaną fabułą, ale i malowanymi słowem obrazami jesiennego krajobrazu Karoliny Północnej.

Informacje dodatkowe o Strażniczka opowieści:

Wydawnictwo: Święty Wojciech
Data wydania: 2015-07-30

Kup książkę Strażniczka opowieści

Strażniczka opowieści - opinie o książce

„Strażniczka opowieści” to jedna z tych lektur, które na bardzo długo zostaną w mojej pamięci. Uwielbiam powieści, których fabuła związana jest z jakąś ciekawą, tajemniczą historią, np. książką, skryptem, szkicem. A jeśli dodamy do tego jeszcze góry, dzikie ostępy, dziewiczą przyrodę i szczyptę magii, to obok takiej książki nie mogę przejść obojętnie. Powieść Lisy Wingate łączy w sobie wszystkie te elementy, intryguje, ciekawi i wciąga czytelnika w przedstawiony świat. Jen Gibbs właśnie rozpoczyna nową pracę w wydawnictwie w Nowym Jorku i zaraz na „dzień dobry” znajduje na swoim biurku tajemniczą kopertę zawierającą kilka rozdziałów pewnej historii. Nie ma na niej nazwiska autora, a tytuł brzmi: „Strażniczka opowieści”. Stempel pocztowy wskazuje datę sprzed dwudziestu lat i miejsce nadania – Karolinę Północną. Wiedziona ciekawością kobieta postanawia przeczytać fragment skryptu, ale lektura wciąga ją bez reszty. Razem z bohaterką poznajemy historię Sarry i Randa, którzy pod koniec XIX wieku podróżowali przez góry, aby znaleźć bezpieczne schronienie na resztę życia. Dziewczyna pochodziła z plemienia Melungów – ludzi uważanych za gorszych, nawiedzonych, łączących w sobie rasę białą, indiańską i afroamerykańską, a Rand pochodził z zamożnej i szanowanej rodziny z Charleston. Nie było im razem „po drodze”, a jednak… Jen czuje się dziwnie mocno związana ze „Strażniczką opowieści”. Lektura kieruje jej myśli do przeszłości, dzieciństwa spędzonego pośród Blue Ridge – łańcucha górskiego Appalachów i rodziny, od której uciekła w wieku osiemnastu lat. Jen postanawia odnaleźć autora skryptu i skłonić go do wydania nowej książki, a przeczucie mówi jej, że jest nim Evan Hall – autor bestsellerowej książki pt.:”Podróżnicy w czasie”. Aby tego dokonać wyjeżdża do Looking Glass Gap oddalonego zaledwie o kilkanaście kilometrów od jej rodzinnej farmy w Lane’s Hill.

Pobyt w rodzinnych stronach sprawia, że przeszłość wraca do bohaterki z całą swoją siłą. Jennia Beth – jak ją tutaj nazywają, musi znowu stawić czoła swojej rodzinie, rozprawić się z demonami, a także dotrzeć do pisarza, który unika kontaktu z mediami i ukrywa się przed rozgłosem i sławą.

Czy kobieta osiągnie swój cel? Czy odnajdzie autora historii i nakłoni go do wydania nowej książki? Jakich niespodzianek dostarczy jej kontakt z rodziną?

„Strażniczka opowieści” to magiczna powieść, którą chciałoby się czytać bez końca. Dwie płaszczyzny wydarzeń – historia Sarry i Randa oraz opowieść Jen zazębiają się i uzupełniają, przy czym obie są równie interesujące i ekscytujące. „Strażniczka opowieści” podejmuje temat trudnych i skomplikowanych relacji rodzinnych w hermetycznej społeczności kościoła Świętych Braci. Nieustanne kontrolowanie, strach, kary, bieda, nienawiść i zacofanie, a wszystko przy wypaczonym pojmowaniu nakazów Biblii – jedynej dozwolonej książki, woła o pomstę. Tajemniczość i magia uzupełniona miejscowymi legendami tworzy niesamowity, baśniowy klimat. Piękno miejscowej przyrody, wyraziste sylwetki bohaterów i niesamowita opowieść zachęcają, by sięgnąć po tę książkę.

Polecam serdecznie.

Avatar użytkownika - allison
allison
Przeczytane:2016-07-27, Ocena: 6, Przeczytałam,
„Strażniczka opowieści” to książka, której akcja płynie dwutorowo, przedstawiając naprzemiennie perypetie Jen, młodej, ambitnej redaktorki, oraz fragmenty stworzonego przed laty maszynopisu, który w niewyjaśniony sposób trafił na biurko kobiety. Znalezisko to pociąga za sobą lawinę zdarzeń, które wprowadzają zamieszanie w poukładanym życiu Jen i odsłaniają wiele tajemnic z przeszłości. Zanim kobieta zdoła odkryć prawdę o autorze niesamowitej, zapomnianej i nigdy niewydanej książki, musi udać się w swoje rodzinne strony. Tam nie tylko pracuje, ale i wraca do swoich korzeni, niełatwego dzieciństwa, uśpionych demonów. Zmierzenie się z własną przeszłością okazuje się równie trudne, a może nawet trudniejsze niż rozwikłanie redaktorskiej zagadki. Powieść Lisy Wintage wciąga i intryguje od pierwszych stron. Nie jest to zwykłe czytadło, o którym zapomina się po odłożeniu go na półkę. Książka podejmuje wiele ważnych tematów, od osobistych rozterek bohaterki po kwestie szeroko rozumianej dziedziczności i praw kobiet we współczesnym świecie, które w wielu miejscach istnieją tylko na papierze. To również piękna i wzruszająca opowieść o potrzebie i mocy miłości, przywiązaniu do tradycji i przeszłości, o kultywowaniu obyczajów, mitów, wierzeń, o sile słowa, które przekazywane z pokolenia na pokolenie pozwala przetrwać kulturze. To także niesamowita historia poruszającej legendy, która ukazuje potęgę modlitwy i wiary w Boga. W tym kontekście tytuł „Strażniczka opowieści” nabiera nowych znaczeń, które w pełni odsłaniają się przed czytelnikiem w finale. Akcja obfituje w niespodziewane zdarzenia, bohaterowie są wyraziści, tajemniczy, poruszający. Wraz z zaskakującym zakończeniem to na pewno największe atuty fabuły. Polecam wszystkim miłośnikom niebanalnych powieści, w których teraźniejszość przeplata się z przeszłością, zwłaszcza tą pełną niedopowiedzeń i zagadek. BEATA IGIELSKA
Avatar użytkownika - karola27
karola27
Przeczytane:2015-08-27, Ocena: 6, Przeczytałam, wyzwanie: 52 książki w 2015 roku,
Kto ciekawy nos do kawy, ciekawość to pierwszy stopień do piekła. Jak jest tak naprawdę z tą ciekawością. Jesteśmy ciekawi, czy może wręcz wścibscy? W dużej mierze zależy to od sytuacji w jakiej się znajdziemy. Są też takie momenty w życiu, gdy ciekawość jest wręcz wskazana. Trzeba przyznać, że jest to jedna z cech ludzkich. W moim przypadku ta cecha objawia się troszkę inaczej. Zawdzięczam to zamiłowaniu do literatury. Ciekawa jestem czym tym razem zaskoczy mnie kolejna książka, jakie będzie jej zakończenie. Taki rodzaj ciekawości posiada w sobie również główna bohaterka najnowszej powieści autorstwa Lisy Wingate. Droga do szczęścia czasami bywa długa i kręta. Po takiej drodze przyszło stąpać Jen Gibbs. Wciągu 10 lat pracowała w sześciu wydawnictwach. Ale marzenia się spełniają. Takie słowa może z pewnością wypowiedzieć Jen. Otrzymuje stanowisko redaktora w cenionym wydawnictwie Vida House Publishing. Któregoś dnia wchodząc do swojego biura, zwraca uwagę na sposób ułożenia dokumentów na biurku. Nie leżą, tak jak powinny. Nagle jej wzrok kieruje się ku...kopercie. Z brązowego grubego papieru, na którym było widać ślady upływających lat oraz promieni słonecznych. W jednej chwili to co otacza kobietę znika, liczy się tylko to, co leży przed nią na blacie biurka. Skąd się wzięła ta koperta, kto ją dostarczył. I dlaczego akurat ten ktoś wybrał ją. Brak adresu zwrotnego sprawia, że cała ta sytuacja staje się jeszcze bardziej zagadkowa. Zagadkowość potęguje jej zawartość. W dłoniach Jen znalazł się tajemniczy skrypt składający się z pięćdziesięciu kartek zatytułowany "Strażniczka opowieści". Kobieta poddaje go wstępnej analizie. Okazuje się, że na kartach skryptu została opisana historia Sarry i Randa. Zafascynowana niezwykłością opowieści prosi swojego szefa o pozwolenie na wyjazd do Karoliny Północnej w celu rozwiązania tej jak bardzo ciekawej zagadki, ale głównym powodem jest odnalezienie autora. Najciekawsze jest w tym to, że otrzymuje od tajemniczego doręczyciela kolejne fragmenty. Niestety podróż ma swoje drugie dno, wiąże się z powrotem do rodzinnych stron. Nie będzie to dla Jen łatwy powrót z wielu względów. Co robi książka z człowiekiem? Odpowiedź na to pytanie znają za pewne osoby, które je czytają. Zapominamy w tedy o "bożym świecie". Jesteśmy tylko my i książka. Wpadamy w czytelniczą hipnozę. Doświadcza tego również Jen wczytując się w losy Sarry i Randa. Cofa się do XIX wieku, bo właśnie w tym okresie przyszło żyć bohaterom ze skryptu. A dokładniej przenosi się za pomocą wyobraźni z nowojorskiego mieszkania w rejony Appalachów. Jest to górzysty teren mający w sobie wiele tajemnic... Sarra i Rand. Ona o specyficznej urodzie, którą zawdzięcza swojemu pochodzeniu. Wywodzi się z plemienia Melungów. Szczep Melungów został odkryty w 1654 roku przez angielskich odkrywców, którzy przemierzali zakątek Wyżyny Cumberland. Ich wygląd, a dokładnie kolor skóry, który zawierał w sobie domieszki kilku ras sprawiał, że odstraszali od siebie pozostałą część społeczeństwa. Posądzani byli o praktykowanie czarnej magii. Rand, to chłopak jak bardzo różniący się od dziewczyny. Nie tylko wyglądem, ale także pochodzeniem. Charleston, to właśnie tam mieszka jego rodzina. Bardzo szanowana i uważana za inteligencję. Pewne wydarzenie sprawiło, że drogi Sarry i Randa złączyły się. Były to niezbyt sprzyjające okoliczności jeśli chodzi o zawieranie nowych znajomości. Ale nie mógł pozwolić, żeby dziewczynie działa się krzywda... Od pierwszej chwili gdy ujrzał Sarrę wiedział, że nie może pozostawić jej samej sobie. Musi o nią zadbać, nawet kosztem swojego życia... "Strażniczka opowieści" to moje pierwsze spotkanie z twórczością Lisy Wingate i z Wydawnictwem Święty Wojciech. Jest to wydawnictwo wyróżniające się swoim literackim asortymentem. W dużej mierze ich oferta książkowa oparta jest na książkach o tematyce religijnej. Ale proponuje również powieści obyczajowe, w których nie brakuje tematyki związanej z wiarą w Boga. Tak jak i wyznań tak i wiele jest głosów na temat wiary i religijności. Czasami w trakcie dyskusji dochodzi do ostrej wymiany zdań. Tak naprawdę ta kwestia powinna być naszą osobistą sprawą. Sprawy związane z religią miały duży wpływ na życie Jen oraz decyzje przez nią podejmowane... Religia to nie jedyna problematyka, którą poruszyła pisarka pisząc książkę. Rodzinne relacje, które z czasem ulegają całkowitemu zatarciu. Strach przed ojcem, który nie ma w sobie żadnych uczuć tylko zionie nienawiścią do swojej żony i dzieci. Na każdym kroku są przez niego kontrolowani. Do tego dochodzi trudna sytuacja materialna. Jen odważyła się wykonać krok, o którym ona sama zdecydowała. Zostawiając swoją rodzinę, wyruszyła w podróż szukając szczęścia i miłość, której nie było jej dane poczuć. Możecie być pewni jednego biorąc do ręki "Strażniczkę opowieści". Gdy zaczniecie ją czytać zostaniecie wciągnięci w dwie historie: Jen oraz Sarry i Randa od pierwszej strony. W dużej mierze właśnie ta trójka jest olbrzymim plusem tej powieści. Zostali wykreowani przez pisarkę w sposób wysmakowany i intrygujący. Lisa Wingate doskonale połączyła ze sobą dwa światy: czas przeszły z teraźniejszością. Wszystko ze sobą idealnie harmonizuje. Olbrzymim wkładem, który jeszcze bardziej udoskonala powieść są opisy przyrody. Zamykasz oczy i czujesz jakbyś wędrował/a po szczytach Appalachów wdychając świeże górskie powietrze. Autorka zahacza również o życie i architekturę Nowego Jorku. A jak wiemy funkcjonowanie w dużym mieście do łatwych nie należy, tym bardziej gdy pochodzi się z małego miasteczka... "Strażniczka opowieści" to przepiękna powieść, która zachwyca. Mnie zachwyciła, a jak będzie z Tobą?
Avatar użytkownika - jeke5
jeke5
Przeczytane:2015-07-30, Przeczytałam,

Lisa Wingate swoją powieść pt. ,,Strażniczka opowieści" wyśniła pewnej wrześniowej nocy. Obudziła się z gotową historią w głowie. Główna bohaterka powieści Jen Gibbs ma 31 lat i od dziesięciu lat pracuje w branży wydawniczej w Nowym Jorku. Jej marzeniem jest praca w Wydawnictwie Vida. Marzenie udaje jej się spełnić i zostaje redaktorką w dziale literatury faktu.

Pewnego dnia na swoim biurku znajduje tajemniczą kopertę, a w niej około 50 pożółkłych stron luzem owiniętych w seledynową okładkę z odręcznym rysunkiem i starannym napisem ,,Strażniczka opowieści". Jen zaczyna czytać opowieść i zatraca się w niej. Nie wie kto jest jej autorem, kto ją przysłał, ani kto podrzucił ją na biurko. Styl autora skryptu jest jej jakby znany, a jego fragmenty budzą w niej stare wspomnienia, które dobrowolnie wyparła lub zdławiła w sobie. Ktoś podrzuca jej kolejne rozdziały opowieści osadzonej w XIX-wiecznych Appalachach. Jen odkrywa, że została ona napisana w Karolinie Północnej, jej rodzinnym stanie, który porzuciła wiele lat temu.

Szef wydawnictwa wysyła ją do Karoliny Północnej, by odnalazła autora opowieści i uzyskała zgodę na jej wydanie. Jen udaje się w podróż i wie, że będzie musiała zmierzyć się z demonami przeszłości.

Wydarzenia teraźniejsze z udziałem Jen przeplatają się z przygodami Randa i Sarry pod koniec XIX wieku.

Sarra pochodziła z plemienia Melungów odkrytego w 1654 roku przez angielskich odkrywców na terenie Wyżyny Cumberland. Melungowie łączyli w sobie rasę białą, indiańską i afroamerykańską. Byli źle traktowani w społeczeństwie, rozpowszechniano o nich mylne informacje.

Cała recenzja znajduje się tutaj:  http://magiawkazdymdniu.blogspot.com/2015/07/strazniczka-opowiesci-lisa-wingate.html#gpluscomments

Moses Lake 1. Jezioro szczęścia
Lisa Wingate0
Okładka ksiązki - Moses Lake 1. Jezioro szczęścia

Andrea Henderson przeżyła koszmarny rok. Przeprowadzając się do Moses Lake, ani myśli o szukaniu przygód. Z synem u boku postanawia rozpocząć nowe życie...

Pudełko na modlitwy
Lisa Wingate0
Okładka ksiązki - Pudełko na modlitwy

Osiemdziesiąt jeden misternie udekorowanych pudełek na modlitwy – jedno na każdy rok życia Ioli Ann Pole – od wczesnego dzieciństwa aż...

Rok szarańczy
Terry Hayes