Starsi znaczy mądrzejsi

Starzenie się nie jest niczym strasznym - przekonuje znany neurofizjolog amerykański Richard Restak. Upływ lat nieuchronnie zmieni nasz wygląd, ale jeśli tylko nie dopadnie nas jakaś choroba, będziemy cieszyć się całą naszą wiedzą i bogactwem doświadczenia. Osoba starsza nie prześcignie młodej w wyczynach pamięci. Często jednak lepiej rozwiąże zadanie wymagające głębszego namysłu. Nieprawdą jest bowiem, że młody mózg działa lepiej niż dojrzały - działa tylko inaczej. Szczegółowe porównania, przedstawione w jasny i przystępny sposób, można znaleźć w tej książce. Jej autor nie poprzestaje na konstatacjach. Odwołując się do naukowo udowodnionych zjawisk zaleca konkretne sposoby postępowania pozwalające na jak najlepsze wykorzystanie własnych możliwości. Rzecz w tym, pisze, aby nie pozwalać sobie na leniuchowanie. Trzeba dużo czytać, myśleć, rozmawiać z innymi, a może nawet uprawiać coś na kształt własnej twórczości. "Ruszaj głową, bo opustoszeje" - apeluje. Mózg, jak żaden inny narząd, bardzo źle znosi brak pracy, dlatego nie wolno go oszczędzać. A może gimnastykę umysłu zaczniemy od lektury tej właśnie książki?

Informacje dodatkowe o Starsi znaczy mądrzejsi:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 1999-11-01
Kategoria: Poradniki
ISBN: 83-7180-782-1

Kup książkę Starsi znaczy mądrzejsi

Starsi znaczy mądrzejsi - opinie o książce

Avatar użytkownika - flickma
flickma
Przeczytane:2014-11-05, Ocena: 5, Przeczytałem, 52 książki 2014, Mam,
Autor w bardzo przystępny sposób przybliża nam plusy i minusy bycia osobą starszą, czyli według niego osobą po pięćdziesiątym roku życia. Omawia sposób działania zegarów biologicznego i genetycznego jak również wyjaśnia działanie genów starości. Dużo miejsca poświęca sprawności intelektualnej dojrzałego mózgu a także różnym formom otępienia starczego. Z książki wypływa jednak pozytywne przesłanie. Autor wyjaśnia jak można dobrze się starzeć i jak przeżyć pomyślną starość. Podaje również trzydzieści sposobów zachowania sprawnego umysłu w dojrzałych latach życia. Sposoby te sprowadzają się głównie do ciągłej aktywności fizycznej i umysłowej, do zachowywania poczucia humoru, właściwego odżywiania. Autor przekonuje czytelników, iż mózg jest głównym czynnikiem określającym liczbę lat, które przeżyjemy. Dostarczanie mu wyzwań i podniet jest zatem nie tylko pożądane ale wręcz konieczne, jeśli chcemy cieszyć się długim i zdrowym życiem. Polecam nie tylko osobom po pięćdziesiątce :)
Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska